Chișinău

Chişinăul a fost, pentru o zi, pe unda copiilor

 „Vivat Copilărie!”

O acţiune culturală cu genericul „Vivat Copilărie”, dedicată Zilei Internaţionale a Ocrotirii Copilului, a fost organizată ieri de către Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” şi Teatrul de păpuşi „Licurici”. În cadrul evenimentului, copiii au recitat versuri, au cântat, au participat la diverse concursuri. Momentul principal l-a constituit lansarea a patru cărţi de versuri ale lui Grigore Vieru, editate recent de Editura „Biblion” din Chişinău. Este vorba de volumele „Sunt curat ca ghiocelul”, „Papuceii sfădăuşi”, „Soare, soare, frăţioare”, „Toba ariciului”. Printre participanţi au fost şi micuţii de la Grădiniţa nr. 100 „Îngeraşul”, veniţi aici împreună cu educatoarele lor. Iar printre invitaţii de onoare puteau fi văzuţi soţia poetului, Raisa Vieru, şi fiul său, Călin Vieru, precum şi mai mulţi scriitori şi oameni de cultură. „Ne bucuram că au apărut în librării aceste cărţi , pentru că erau destul de căutate”, ne-a spus scriitorul Constantin Dragomir. Copiii mai activi au fost premiaţi cu câte o carte.
Pentru participanţii la această acţiune culturală organizatorii au pregătit o masă cu dulciuri şi cireşe

Doina Nenescu,
stagiară la TIMPUL

„Marşul pentru Viaţă”

Astfel s-a intitulat o altă acţiune dedicată Zilei Copilului, care s-a desfăşurat în Scuarul Catedralei din Chişinău. Evenimentul a fost organizat de Alianţa pentru salvarea familiilor din Moldova cu scopul de a atrage atenţia societăţii asupra impactului pe care îl are fenomenul avortului. Organizatorii au argumentat cu cifre şi fapte pericolul pe care îl prezintă avortul. „Din 1992 până în 2011, în R. Moldova au avut loc peste un milion şi jumătate de întreruperi de sarcină, în timp ce în aceeaşi perioadă s-au născut un milion două sute de mii de copii. Numărul avorturilor îl depăşeşte pe cel al naşterilor”, a spus Vitalie Marian, vicepreşedintele Alianţei pentru salvarea familiilor. Potrivit lui, chiar dacă în RM legislaţia permite avortul, în plan moral acesta rămâne un act criminal. În scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” a fost expusă o inscripţie de proporţii, alcătuită din lumânări: Şi eu sunt copil. La fel, nu au lipsit posterele cu un mesaj similar. „Prin acţiunea de astăzi, cerem ca guvernanţii să modifice legislaţia la acest capitol, inclusiv privind dreptul la avort până la cinci luni. „Este un paradox, deoarece afirmăm cu toţii că luptăm pentru drepturile copiilor, în timp ce îi ucidem pe cei care încă nu s-au născut”, a spus un alt participant la eveniment, diaconul Ghenadie Valuţă.
Acţiunea s-a încheiat cu o rugăciune pentru comemorarea copiilor avortaţi, citită de preotul Nicolae Ciobanu.

Cristina Bumbac,
stagiară la TIMPUL

„Bucurii pentru copii”

În Parcul Dendrariu, Primăria municipiului Chişinău a organizat un concert extraordinar – „Bucurii pentru copii”. Aici copiii au avut ocazia să se întâlnească cu personajele din poveşti precum Zâna cea bună, Cenuşăreasa, Baba Cloanţa, vrăjitori, piraţi, fantome, clovni ş. a. Rolurile acestor personaje le-au jucat actorii Teatrului de păpuşi „Licurici”. Copiii au participat la diverse concursuri, au dansat, au recitat poezii, iar în final au primit în dar ciocolate, bomboane, chipsuri, apă, sucuri, dar şi cărţi cu autografe oferite de poeţii şi scriitorii lor îndrăgiţi, prezenţi la manifestare: Spiridon Vangheli, Ianoş Ţurcanu, Iulian Filip, Ion Hadârcă, Mihai Cimpoi.
„Suntem impresionaţi de tot ce s-a produs astăzi la acest dendrariu”, ne-au spus copiii la despărţire.

Marcela Cociug,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *