Actualitate

Chişinăul acuză Tiraspolul că nu este dispus să soluţioneze problemele din Zona de Securitate

Potrivit reprezentanţilor delegaţiei, componenta transnistreană în CUC sfidează înţelegerile convenite la nivelul co-preşedinţilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare, delegaţia moldovenească a menţionat că toate eforturile depuse de conducătorul delegaţiei ruse, au fost sabotate de către partea transnistreană, care s-a manifestat prin abordări provocatoare şi neconstructive, neglijând vehement înţelegerile convenite în cadrul întrevederilor anterioare.

Membrii delegaţiei susţin că partea transnistreană a difuzat o adresare prin care a învinuit autorităţile Republicii Moldova de zboruri neautorizate în Zona de Securitate, efectuate de aparate de zbor străine, solicitând, totodată, convocarea şedinţei extraordinare a CUC. Sugestia transnistrenilor de a convoca şedinţa extraordinară nu a fost susţinută de nicio componentă a Comisiei.

În acest context, delegaţia Republicii Moldova a reamintit că, în cadrul şedinţei din 11 februarie curent, Comisia Unificată de Control a fost informată despre zborurile care urmau să fie efectuate în perioada martie – mai 2016, legate de lucrările de aerofotografiere şi scanare laser a obiectelor imobile, în vederea actualizării documentelor cadastrale.

Totodată, delegaţia moldovenească a difuzat o adresare cu privire la dezinformarea premeditată şi învinuirile componentei transnistrene, în legătură cu efectuarea zborurilor aeriene în scopul actualizării materialelor cadastrale şi a cartografierii teritoriului Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei CUC de joi, 21 aprilie, au fost aprobaţi reprezentanţii Misiunii OSCE în Republica Moldova: Cristian Mura, Lourens Şits şi Anton Tomsen. Totodată, au fost confirmaţi – expertul cu statut permanent al delegaţiei moldoveneşti în Comisie – şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, şi observatorul militar din partea Federaţiei Ruse, Andrei Petuhov.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *