Editorial

Chişinăul are nevoie de un primar apolitic

Cele ale actualului primar există, însă pălesc în faţa problemelor grave: trotuarele acaparate de la pietoni, lipsa parcărilor, construcţiile de tot felul şi în orice loc, lipsa unui plan urbanistic normal, nimicirea patrimoniului cultural şi istoric, gheretele, publicitatea stradală ş.a.m.d.

Marea problemă a Chişinăului sunt primarii-politicieni, primarii de partid. Ne-am cam săturat de ei, de primari-unionişti şi primari-statalişti. Aceştia, în loc să gestioneze oraşul, îşi văd de mendrele politice, peste tot li se năzare ba „mâna Moscovei”, ba „pericolul unionist”, şi asta în timp ce Capitala a fost transformată într-o tarabă comercială de prost gust. E timpul să scăpăm de primarii-politicieni şi patrioţi, Primăria nu trebuie să facă politică, ci treabă. Chişinăul are nevoie de un primar manager, economist, arhitect şi specialist în comunicare. Lipsa de comunicare cu societatea civilă şi specialiştii duce la toate probleme pe care le avem. Orice schimbare de itinerar a rutelor, construcţie sau eliberare de licenţe trebuie discutată şi dezbătută cu toată societatea. Atunci când aceste decizii apar doar în capul unui „deştept” din primărie, începe haosul. Sloganul unui primar bun ar trebui să fie „Oraşul, nu partidul”. Pentru că toţi primarii pe care i-am avut până acum au lucrat mai mult în favoarea partidului, şi în detrimentul oraşului.

Chişinăul are nevoie de trotuare pentru oameni, nu monumente. Chişinăul are nevoie de parcări şi piste de biciclişti, nu promisiuni deşarte şi linii galbene desenate la mahmureală. Încă nu m-am decis cu cine voi vota la aceste alegeri, însă de această dată nu am de gând să aleg răul cel mai mic. Ne-am săturat de sperietorile comuniste. Vrem un candidat care să corespundă cerinţelor oraşului, să ofere o gură de aer centrului de capitală arhiplin de automobile, spălătorii, benzinării, pieţe, tarabe şi chestii care nu au ce căuta acolo. Vrem un primar care ar redirecţiona circulaţia în periferii şi ar lăsa centrul Capitalei doar pentru pietoni şi transport public. Această chestie nu se va întâmpla până nu vom avea un plan urbanistic ca lumea. Iar asta înseamnă comunicare şi dezbateri, inclusiv şi cu societatea civilă. Şi atâta timp cât Primăria nu va comunica cu cetăţenii, vom avea de a face cu o situaţie dezastruoasă. În prezent, Chişinăul e duşmanul chişinăuienilor. Toată infrastructura acestui oraş e făcută ca să te enervezi şi să nu te poţi deplasa normal. Le recomand domnilor care candidează la Primărie să ia câte un cărucior şi să încerce o plimbare prin centrul oraşului, ca să înţeleagă ce înseamnă să fii pieton în capitală. Vrem un primar care ne-ar întoarce oraşul înapoi, un primar care ar lucra pentru Chişinău, nu pentru partid. Politica să rămână în Parlament şi Guvern, pentru că locul ei nu e la Primărie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *