Cultură

„Chişinăul de ieri şi de azi” în picturile Valentinei Brâncoveanu

Expoziţia personală a lucrărilor artistei a fost inaugurată la Muzeul de Naţional de Istorie şi este prilejuită şi de aniversarea a 65-a de la naşterea Valentinei Brâncoveanu.

„Am copilărit aici, am umblat desculţă prin oraşul vechi şi de atunci l-am îndrăgit şi mi-a rămas pentru toată viaţa acest oraş, străzile, florile care erau cândva acum s-au rărit, căsuţele vechi cu rufe în curte, cu arbori. Am o dragoste deosebită faţă de oraşul nocturn: lumină, umbră, culoare şi întunericul tot are farmec”, afirmă pictorița.

Pictate în diferite anotimpuri ale anului, lucrările Valentinei Brâncoveanu surprind prin colorit, originalitate, măiestrie, dar mai ales prin sufletul luminos al artistei pe care vizitatorii îl regăsesc în tablouri.

„Tablourile sunt frumoase, apreciez înalt măiestria artistei. Oraşul vechi trebuie eternizat, acest patrimoniu să fie restaurat. Noi am dori să colaborăm în această privinţă”, susține Mátyás Szilágyi, ambasadorul Ungariei la Chișinău.

Multe dintre vechile căsuţe pictate cândva de Valentina Brâncoveanu au fost demolate, au dispărut din peisajul oraşului şi au rămas doar în imaginile surprinse de artistă.

„Multe nu s-au păstrat, deci e o expoziţie nostalgică, o amintire despre Chişinăul de ieri şi în acelaşi timp despre Chişinăul de azi”, spune Aurelia Cornețchi, vicedirector, Muzeul Național de Istorie.

„Chişinăul de ieri şi de azi”, dar şi alte teme apropiate sufletului rămân pentru Valentina Brâncoveanu o sursă de inspiraţie şi vibraţie sufletească. Expoziţia poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie până pe 9 noiembrie.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *