Social

Chişinăul, o zonă cu risc sporit pentru răspândirea malariei

Medicii din instituţiile de sănătate publică din RM avertizează că oraşul Chişinău reprezintă o zonă cu risc sporit de răspândire a malariei prin ţânţari malariogeni.

Conform datelor publicate de Centrul Municipal de Sănătate publică din Chişinău, în primele patru luni ale anului curent, în capitală au fost depistate cinci cazuri de malarie, iar în 2011 au fost înregistrate nouă cazuri de malarie tropicală. Ultimul caz de malarie terţă în 2012 a fost depistat pe 10 aprilie la un aviator revenit din Afganistan, anunţă aceeaşi sursă. Condiţiile climaterice şi cele naturale ale Chişinăului, susţin specialiştii, sunt favorabile pentru reproducerea intensivă a ţânţarilor, mai cu seamă a celor malariogeni. Totodată, ei anunţă că, de mai mulţi ani, cazuri autohtone de malarie n-au fost depistate, ci doar de import. „Anul trecut, au fost depistaţi cu malarie 13 lucrători ai companiei „Ascom Grup Moldova”, reveniţi acasă din Sudan. Alte cazuri au fost înregistrate la tinerii care încheie contracte cu cluburile sportive din ţările afectate de malarie”, a menţionat Vera Lungu, medic epidemiolog la Centrul Naţional de Sănătate publică.

În Republica Moldova
Pe parcursul anilor 2009-2011, în RM au fost depistaţi 99 de bolnavi de malarie de import, majoritatea cazurilor, 52%, fiind atestate la Chişinău. De pe continentul african s-au importat 49 de cazuri de malarie tropicală, 85% (45 cazuri) au fost importate din Sudan, fiind favorizate de traficul braţelor ieftine de muncă. Un caz de malarie tropicală a fost înregistrat la o colaboratoare de la „Crucea Roşie”, care s-a întors din Kenya, cinci cazuri au fost înregistrate la mai mulţi aviatori care s-au întors din Afganistan, Emiratele Arabe şi Turcia.
 
În lume
Conform informaţiilor OMS, mai mult de 3 miliarde de oameni locuiesc în ţări în care riscul de infestare cu malaria e foarte mare. Malaria afectează peste 106 ţări ale lumii, preponderent din zonele cu climă tropicală şi subtropicală. Anual în aceste ţări se înregistrează 500 milioane de îmbolnăviri şi până la 2,7 milioane decese. Doar în Africa, la fiecare 30 de secunde, decedează un copil bolnav de malarie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *