Politică

Chisinaul si Kievul, gata sa finalizeze demarcarea frontierei

Timosenko e optimista: „Vizita lui Filat va impulsiona relatiile dintre cele doua tari”

Prim-ministrul RM, Vlad Filat, si prim-ministra Ucrainei, Iulia Timosenko, au semnat luni, la Kiev, un Protocol privind modificarea Acordului de recunoastere reciproca a drepturilor si reglementare a raporturilor de proprietate din 11 august 1994, document care, potrivit celor doi oficiali, a confirmat inceputul procesului de demarcatie a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean.

 

Potrivit prim-ministrului moldovean, vizita de lucru pe care a intreprins-o luni la Kiev va impulsiona relatiile bilaterale dintre cele doua state. Problematic, afirma criticii, care amintesc ca Ucraina fierbe in ajunul celui de-al doilea tur de scrutin. „Am mers la Kiev cand am fost invitat, pentru a rezolva o serie de probleme care vizeaza cetatenii RM. Cine va fi presedintele Ucrainei? Vor decide cetatenii Ucrainei. Noi vom colabora cu cei care vor fi alesi in mod legal”, a spus, intr-un briefing sustinut pe Aeroportul Chisinau, Vlad Filat. El a adaugat ca urma sa aiba o intalnire cu contracandidatul lui Timosenko, Viktor Ianukovici, dar ca acesta se afla la Odesa la o intalnire electorala. „M-am intalnit insa cu Anatol Kinah, unul dintre liderii activi ai Partidului Regiunilor, cu care am convenit ca RM va colabora cu orice forta politica ce va veni la putere in Ucraina. De asemenea, el a pledat pentru impulsionarea relatiilor moldo-ucrainene”, a adaugat Filat.

Premierul a accentuat importanta simbolica a inceputului demarcarii frontierei pe segmentul transnistrean. El a spus ca Protocolul semnat la Kiev urmeaza sa fie ratificat de cele doua parlamente. Ulterior vor mai exista alte trei protocoale care vor face referite la cazuri concrete, cum ar fi Dnestrovsk s.a. Cat despre zona Palanca, invocata in mai multe mass-media pro-comuniste, prim-ministrul a mentionat ca acolo nu are ce semna, intrucat fostul guvern comunist a semnat tot ce putea fi semnat. „Voi cere Ministerului de Externe sa prezinte documente cu semnaturile celor care au rezolvat cazul Palanca. Vreau sa-i asigur pe cetatenii de acolo ca-si vor putea ingriji terenurile fara impedimente”, a comentat Filat.

Cei doi sefi de cabinete au mai semnat un document de colaborare in domeniul politicilor de tineret. Iulia Timosenko a mentionat ca, dupa schimbarea guvernarii de la Chisinau, relatiile dintre cele doua state s-au imbunatatit considerabil si ca a aparut acea vointa politica ce permite solutionarea unor probleme inghetate de mai bine de zece ani. Timosenko a mai spus, citata de Agentia RBK.ua, ca vizita lui Filat va impulsiona relatiile dintre cele doua tari. „Procedurile tehnice la granita au inceput, iar pe parcursul lui februarie suntem obligati sa rezolvam toate problemele terenurilor si proprietatilor care nu au fost stabilite anterior in proprietatea carei tari se afla”, a declarat ea. La randul sau, si Vlad Filat a spus ca RM e gata sa puna punct celei mai problematice chestiuni in relatiile bilaterale moldo-ucrainene.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *