Actualitate

CIFRA ZILEI / Cum ne-a lăsat Rusia fără aproape 1,5 MILIARDE de dolari

Ca urmare a acestor embargouri sectorul vitivinicol a fost lovit de o recesiune profundă, ce a dus la reducerea de trei ori a exporturilor de vinuri: de la 360 milioane dolari în 2005 la doar 102 milioane dolari în 2016. 

Proporţiile dezastrului provocat de Rusia

În plus peste 80 de vinării au falimentat, suprafaţa plantaţiilor de viţă de vie s-a redus cu peste 80.000 de hectare, sau cu circa 40%, afectând grav lanţul de producere. În plus ramura a pierdut peste 1.200 de specialişti în domeniu, se arată în studiul ONVV.

În plus imaginea produselor Republicii Moldova a fost grav afectată. Pierderile financiare și impactul distructiv încă nu a fost pe deplin recuperat, iar industria vitivinicolă din Moldova a fost impusă să se reinventeze în condițiile unei crize sistemice ce a durat peste 5 ani.

"Din cauza acestor restricţii şi embargouri ţara noastră a pierdut din 2006 şi până în prezent anual cel puţin câte un punct procentual din produsul intern brut, iar efectele negative le-au resimţit toate ramurile economiei naţionale", descrie proporţiile dezastrului, economistul Andrei Crigan, autorul studiului.

Cum a renăscut sectorul

Gheorghe Arpentin, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului este mai direct şi compară lovitura dată de Rusia vinificaţiei şi viticulturii din Moldova cu prejudiciile provocate de filoxeră (o boală ce a distrus practic 90% din plantaţiile de viţă de vie) sectorului vitivinicol în secolul XIX.

"Embargoul din martie 2006 a generat şi o panică în mediul de afaceri. Sectorul privat din domeniul vitivinicol era practic paralizat şi a fost nevoie de câţiva ani ca să ne unim eforturile ca să ieşim împreună din acest impas", a declarat Gheorghe Arpentin.

Citiți în continuare pe mold-street.com.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *