Actualitate

CIFRELE NU MINT. România este cea mai importantă piaţă pentru vinul din Moldova

Producătorii de vin din Republica Moldova au exporturi de 150 de milioane de euro anual, iar peste 14 milioane de euro, respectiv 10%, se realizează în România, a menționat Ion Lupașcu, reprezentant ONVV, în cadrul unui acordat ZiarulFinanciar.ro.

Exporturile de vin realizate de producătorii din Republica Moldova pe piaţa românească au crescut cu 27% în volum şi cu 23% în valoare în primele opt luni din acest an, raportat la aceeaşi perioadă din 2019. Anul trecut, în România au ajuns peste 6 milioane de litri de vin din Moldova, valoarea ridi­cându-se la 14 milioane de euro.

„Exportăm anual în jur de 45-47 milioane de litri de vin moldo­ve­nesc. El este o mândrie naţională, este cel mai bun ambasador al Moldovei şi poate fi găsit în peste 70 de ţări din întreaga lume. Noi reprezentăm peste 100 de cra­me cu suprafeţe de teren de peste 112 mii de hectare“, spune Ion Lupaşco, spe­cialist principal, Direcţia Marketing şi Dez­voltarea Pieţelor, responsabil Pro­gra­me B2B, Oficiul Naţional al Viei şi Vi­nului din Re­publica Moldova.

România a importat anul trecut 36 milioane litri de vin, cu o valoare de 63 milioane de euro. Cele mai importante zece pieţe de import reprezintă 98% din total, atât în volum, cât şi în valoare.

Românii consumă în medie a­nual aproape 400 milioane de litri de vin, cea mai mare par­te a licorilor provenind de pe plan local. Din total, im­portul re­prezintă aproape 10%.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *