Actualitate

Cimitirul de Onoare al Eroilor, scos din paragină

Cimitirul Eroilor din sectorul Botanica, unde sunt înmormântaţi peste 3000 de militari din mai multe ţări europene, căzuţi în luptele din cele două războaie mondiale – români, ruşi, austrieci, cehi, francezi, greci, polonezi – a fost amenajat în 1927, de către Aşezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. După 1944, capela a fost distrusă, iar mormintele au fost nivelate cu buldozerul. În 1961, pe teritoriul cimitirului a fost construită Clinica de Ftiziatrie şi Pulmonologie, demolată la sfârşitul anului 2007. Ulterior, guvernul comunist a vândut terenul unui investitor comercial şi imobiliar. Tranzacţia s-a fi produs chiar dacă, în anii ’90 ai secolului trecut, a fost restabilit fundamentul capelei cimitirului şi amplasată o cruce de lemn.

În cadrul unei acţiuni de comemorare a eroilor, organizată la 3 iunie 2011, viceprimarul Nistor Grozavu a confirmat că terenul aparţine unei companii străine, dar a spus că în niciun caz nu se va admite realizarea unei construcţii pe acest loc, dimpotrivă, Primăria va face tot posibilul ca să fie reamenajat cimitirul. Ca şi soluţie pentru un eventual litigiu funciar Nistor Grozavu admitea un schimb de terenuri cu compania sau chiar anularea rezultatelor licitaţiei şi restituirea banilor plătiţi de investitor în cadrul acesteia.

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, spune că privatizarea, în 2007, a teritoriului cimitirului este încă una dintre multiplele încălcări ale Legii ocrotirii monumentelor istorice din ultimii ani. „E regretabil că, în RM, tot ce are statul protejat a ajuns să fie o gunoişte şi o ruină”, a adăugat Ştefăniţă care, sâmbătă, s-a numărat printre cei ce au făcut curat la Cimitirul Eroilor – pentru că îl doresc loc de pelerinaj şi de memorie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *