Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 13 Mai 2020, ora 16:28

Cinci FALSURI promovate de către autoritățile separatiste de la Tiraspol

Marime Font

 

Carantina impusă de pandemia COVID-19 este folosită de către autoritățile separatiste de la Tiraspol drept o nouă posibilitate de a specula, promovând așa-zisa „statalitate” și separatismul. Tiraspolul a întreprins un șir de acțiuni unilaterale ce încalcă atât înțelegerile anterioare, inclusiv Acordul de încetare a focului din 1992, cât și drepturile elementare ale omului. Astfel, au fost instalate ilegal 23 de noi posturi de control în jurul platoului Cocieri. Carantina a lovit în fermierii mici, care au fost împiedicați să-și lucreze terenurile agricole, în personalul medical care locuiește în stânga Nistrului, dar lucrează în Zona de securitate, în cetățenii Moldovei din stânga Nistrului, care nu pot beneficia de polițele medicale obligatorii pentru a primi servicii medicale, medicamente compensate, în pensionarii care primesc pensii pe cardurile emise de băncile moldovenești din cauza liberei circulații restricționate.

1 – Chișinăul ar fi cerut Ucrainei să închidă toate punctele de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean și blochează importul de medicamente și computere în regiunea transnistreană.

Este un fals că autoritățile Republicii Moldova ar fi cerut părții ucrainene închiderea punctului de trecere a frontierei de la Cuciurgan – Pervomaisk. În legătură cu pandemia de COVID-19, Ucraina și-a închis în totalitate frontierele, inclusiv pe segmentul central al frontierei moldo-ucrainene în data de 13 marti, prelungind decizia pe 27 martie. Acest fapt poate fi ușor verificat din informațiile publicate de presa ucraineană sau cea internațională:

https://www.bbc.com/russian/news-51876682

Loading...


https://www.dw.com/ru/украина-27-марта-закрывает-границу-из-за-коронавируса/a-52932797

Fiecare stat este în drept să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja proprii cetățeni, chiar dacă acest lucru ține de închiderea frontierelor pe motiv de pandemie. Este o acțiune la care au apelat și alte țări.

În realitate, Chișinăul a introdus o procedură simplificată de autorizare a medicamentelor destinate regiunii transnistrene, cu reducerea termenului de autorizare de la 30 la trei zile. Sunt câteva condiții pe care trebuie să le respecte agenții economici importatori, reieșind din obligația legală a Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMED) de a asigura eficiența și inofensivitatea medicamentelor plasate pe piață. Având în vedere că autoritățile constituționale nu au acces în stânga Nistrului, singura modalitate de a-și exercita această obligație se referă la autorizarea importului de medicamente. Importul loturilor de medicamente a fost autorizat în termen de până la trei zile după depunerea tuturor actelor solicitate.

Argumentul privind folosirea pandemiei pentru atragerea în câmpul legal al Republicii Moldova a agenților economici din regiunea transnistreană este, de asemenea, unul de natură politică și speculativă. Republica Moldova este de jure un stat unitar, a cărui legislație se aplică pe întregul său teritoriu. Respectiv, orice activitate economică, inclusiv de import-export se poate desfășura doar în condițiile legii. Mai mult, agenții economici din stânga Nistrului, înregistrați la Agenția Servicii Publice, nu au obligații fiscale suplimentare față de bugetul Republicii Moldova, deci nu li se creează o povară suplimentară.

2 – Chișinăul continuă blocada bancară

Această acuzație din partea autorităților din regiunea transnistreană conține două elemente și ambele sunt false.

Ce ține de blocarea posibilității de plată cu cardurile Mastercard și VISA, solicitarea a venit din partea celor două sisteme de plăți internaționale. Terminalele de plată au fost deschise de banca Uralsib din Federația Rusă, iar conform licenței, această bancă are dreptul să exploateze terminalele de plată doar pe teritoriul Federației Ruse.
Agenții economici din stânga Nistrului care au conturi în băncile comerciale licențiate de Banca Națională a Moldovei nu sunt discriminați în raport cu ceilalți agenți economici înregistrați în Republica Moldova. Băncile sunt obligate prin legislația privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în conformitate cu angajamentele internaționale, să ceară dovezi privind proveniența banilor. Dacă există dubii ce ține de proveniența mijloacelor financiare, băncile sunt obligate să refuze tranzacția și să sesizeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

3 – Refuză convocarea grupurilor de experți pe domeniul bancar

Partea transnistreană abordează situația cu jumătăți de măsură, or subiectul bancar a fost discutat de multiple ori inclusiv la Conferințe internaționale, precum Conferința Bavareză. Problema e că regimului separatist nu-i sunt pe plac regulile Chișinăului deoarece aceste aspecte țin și de coșul 3 al agendei de negocieri, cu elemente din statutul juridic al regiunii bancare. Subiectul bancar ține de securitatea bancară. Toți cei care locuiesc în regiunea transnistreană și dețin carduri emise în sistemele internaționale de plăți pot retrage numerar din bancomate, or impedimentele de a se deplasa peste linia administrativă sunt impuse de partea transnistreană. Oare Tiraspolul este gata să accepte circulația leului în regiune?!

4 – Conducerea Republicii Moldova are o abordare ultimativă, potrivit căreia procedurile de import a medicamentelor spre regiunea transnistreană trebuie privite prin prisma procesului de reintegrare

În realitate, Chișinăul a fost mereu deschis pentru cooperare și a mers în întâmpinarea părții transnistrene pentru a facilita dialogul și procesul de reintegrare a țării. Este principiul după care se conduce Guvernul, conform Constituției Republicii Moldova, iar toate activitățile se înscriu în această logică.

Chișinăul a oferit diverse facilități agenților economici, printre care permisiunea pentru agenții economici din stânga Nistrului care nu au legături cu bugetul Republicii Moldova, să efectueze operațiuni de export-import, fără a plăti taxe vamale și alte impozite la bugetul național. Singura condiție a fost înregistrarea la Agenția Servicii Publice.

Chișinăul a introdus din proprie inițiativă o procedură simplificată de import a produselor alimentare, fertilizanți și de uz fitosanitar pentru regiunea transnistreană, în contextul pandemiei de COVID-19. Decizia a fost luată pentru a asigura regiunea cu produse alimentare și inputuri pentru lucrările agricole de primăvară.

Astfel, agenții economici din regiunea transnistreană înregistrați la Agenția Servicii Publice (ASP) pot fi înregistrați în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar ținut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și în sistemul TRACES (pentru importatorii de produse alimentare) în termen de trei zile, termenul obișnuit fiind de 20 de zile. Pentru traversarea frontierei de stat, agenții economici din stânga Nistrului au nevoie de următoarele acte permisive: certificatul sanitar veterinar, eliberat de autoritatea competentă a statului exportator, certificatul de calitate, un document ce atestă inofensivitatea produselor emis de producător și notificarea prealabilă cu 24 de ore înainte de intenția de import a postului de inspecție la frontieră.

5 – Viceprim-ministrul Cristina Lesnic s-a pronunțat împotriva deschiderii unui laborator COVID-19 la Tiraspol și calitatea testelor rusești

Chișinăul și-a oferit permanent sprijinul pentru lupta cu pandemia de coronavirus, de la prelucrarea necondiționată a testelor în laboratorul ANSP la instruirea personalului medical din regiunea transnistreană. Totuși, Tiraspolul a venit cu noi critici la adresa Chișinăului, acuzând că rezultatele testelor ar veni cu întârziere, căutând pretexte pentru a-și deschide un laborator propriu. În contextul politizării generale a discursului autorităților separatiste, îngrijorarea Chișinăului ține de capacitatea lor de a gestiona eficient și transparent situația epidemiologică.

Totuși, chiar și după inaugurarea laboratorului, teste prelevate în raioanele de est sunt aduse și la Chișinău. Laboratorul are o capacitate mică, de procesare de cel mult 60 de teste pe zi, iar gradul de precizie al testelor rapide este destul de mic.

După vizita OMS la Tiraspol, reprezentanții așa ziselor ministere de externe și interne au făcut-o pe medicii. Au vorbit despre fișe epidemiologice, cum trebuie tratați oamenii din punctul de vedere al protocoalelor medicale, ghidări clinice, etc. Oare în regiune nu au mai rămas medici? Sau așa zișii miniștri au făcut și facultatea de medicină?

https://disinfo.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)