Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 15 Aprilie 2019, ora 07:49

Cinci întrebări foarte importante despre lume, la care nimeni nu ştie să răspundă

Marime Font

De la viitorul Chinei şi până la marea strategie globală a Statelor Unite, există întrebări ale căror răspunsuri ar putea determina cursul ordinii mondiale.

CARE VA FI TRAIECTORIA VIITOARE A CHINEI?

Există puţine subiecte de o importanţă mai mare pentru starea lumii decât cursul viitor pe care îl va urma China. Dacă Beijingul va continua să aibă o ascensiune rapidă, va încetini, va stagna sau se va retrage va fi de o importanţă capitală pentru echilibrul global al puterii, pentru relaţiile din toată Eurasia, rata sau amploarea schimbărilor climatice şi multe alte probleme. Însă aceasta este o chestiune asupra căreia experţii nu cad de acord şi este destul de greu să-ţi dai seama pe cine să crezi.

Este China mult mai slabă decât Statele Unite şi incapabilă să le ajungă din urmă, aşa cum au spus recent Michael Beckley şi fraţii Gilli? Sau este China un uriaş de neoprit care va lăsa în urmă Statele Unite şi va dovedi că este puterea conducătoare a lumii, aşa cum speră Xi Jinping şi cum mai mulţi analişti prezic? Este ambiţioasa sa iniţiativă Centura şi Drumul o lovitură îndrăzneaţă care va consolida influenţa chineză în lume sau o combinaţie îndoielnică de politici incoerente şi inutile, asumate atât din motive domestice, cât şi internaţionale? Se va împotmoli China în capcana venitului mediu sau va continua să-şi crească productivitatea totală a factorilor?

Loading...


Ceea ce este curios e faptul că o întreagă comunitate a oamenilor care studiază China şi procesele sale în ansamblul lor nu ştiu să răspundă la aceste întrebări. Gama predicţiilor este foarte largă. Acest lucru nu ar reprezenta o mare problemă, dacă implicaţiile nu ar fi atât de importante. Dacă cei care consideră că este puţin probabil ca Beijingul să egaleze Statele Unite au dreptate, atunci SUA pot aborda o atitudine destul de relaxată în raport cu o competiţie cu China şi ar trebui să fie atente, în special, să nu exagereze, lucru ce ar fi în detrimentul ambelor state. Prin contrast, dacă Beijingul îşi continuă ascensiunea impresionantă-chiar dacă la o rată mai mică-va deveni aproape inevitabil principalul punct de interes al politicii externe a SUA.

CÂT DE BUNE SUNT CAPACITĂŢILE CIBERNETICE ALE AMERICII?

Este deja un fapt obişnuit să citim poveşti alarmiste despre ameninţările cu care ne confruntăm în mediul virtual. Pe lângă bine-cunoscutele probleme legate de viruşi, infracţiuni cibernetice, ransomware, etc., ne confruntăm şi cu pericole legate de spionajul comercial şi tot felul de scenarii îndrăzneţe, precum presupusa spargere de către ruşi a email-urilor Comitetului Naţional Democrat (DNC) în alegerile prezidenţiale din 2016 sau posibilitatea ca Huawei să-şi folosească echipamentul reţelistic ca pe un cal troian, lucru ce a permis Guvernului chinez acces uşor la echipamentele utilizatorilor.

Statele Unite au fost lidere în informaţiile bazate pe semnale electromagnetice pentru mult timp, aşadar există motive să credem că încă se pricep foarte bine la asta. Donald Trump o acordat Comandamentului cibernetic mai multă putere împotriva adversarilor SUA. Însă informaţiile publice referitoare la capacităţile şi activităţile exacte ale SUA sunt destul de limitate-din motive legate de securitate naţională. Lipsa informaţiilor referitoare la acţiunile cibernetice ale SUA are şi efecte negative: dacă nu este clar ce acţiuni cibernetice întreprind SUA, atunci atacurile cibernetice străine asupra Americii vor părea neprovocate, când, de fapt, sunt doar parte a unui proces reciproc.

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU UNIUNEA EUROPEANĂ?

Uniunea Europeană este o structură foarte importantă. Are 28 de state membre (cel puţin până când Marea Britanie va depăşi criza sa nervoasă şi va decide ce va face) şi furnizează cadrul general pentru o economie conbinată de peste 18 trilioane de dolari. Are o monedă comună pentru o parte din membri şi setează standarde privind drepturile omului şi practici-cheie pentru toată Europa. Deşi nu a fost singura responsabilă de pace şi stabilitate în Europa în ultimii 60 de ani, a reprezentat o parte importantă a succesului european de după Al Doilea Război Mondial.

Însă este greu să fii optimist în legătură cu viitorul Uniunii Europene. Marea Britanie se îndreaptă spre ieşirea din blocul comunitar (deşi atât haosul provocat de Brexit, cât şi consecinţele sale probabile oferă restului Uniunii un impuls de entuziasm reînnoit) şi criza prelungită din zona euro încă nu este complet încheiată. Regimurile iliberale din Ungaria şi Polonia contestă câteva dintre principiile de bază ale UE şi naţionalismul pe care UE ar fi trebuit să-l depăşească a revenit răzbunător pe tot continentul. Dacă la toate acestea adăugăm ostilitatea administraţiei Trump faţă de bloc, atunci ajungem la o reţetă pentru dezastru.

În 1995, nimeni nu şi-ar fi imaginat prin ce situaţie avea să treacă UE după 20 de ani, ceea ce înseamnă că e dificil ca acum să facem predicţii referitoare la felul cum va arăta Uniunea Europeană 20 de ani de acum înainte.

CÂTE STATE VOR DEVENI NUCLEARE ÎN URMĂTORII 20 DE ANI?

O justificare familiară pentru menţinerea angajamentelor militare globale ale Americii este presupunerea că până şi o retragere minoră va conduce la dorinţa mai multor state de a avea arme nucleare, cu consecinţe presupuse a fi destabilizatoare. Argumentul principal al acestei idei este acela că dacă SUA nu mai sunt privite ca garantul de bază al securităţii diferiţilor aliaţi, ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Germania şi poate alte câteva se vor grăbi să o ia pe calea nucleară.

Acest argument nu ar trebui ignorat. Statele caută uneori un element de intimidare atunci când sunt îngrijorate de securitatea lor şi nu găsesc alte feluri prin care ar putea să o protejeze. Este total posibil, aşadar, ca unele state care s-au bazat pe protecţia Unchiului Sam să urmărească formarea unui arsenal nuclear propriu, dacă acea protecţie ar fi retrasă.

Însă această concluzie descurajatoare este departe de a fi sigură şi implicaţiile politice nu sunt limpezi. Obţinerea armelor nucleare şi menţinerea unui element credibil de descurajare sunt acţiuni scumpe care duc la riscuri, dar şi la beneficii. Deţinerea unui arsenal nuclear îi alarmează pe vecini, fiind mai probabil ca şi ei, la rândul lor, să urmeze exemplul. Aceste consideraţii ajută să explice de ce previziunile din trecut legate de proliferarea nucleară au supraestimat în mod repetat numărul statelor care aveau să depăşească pragul nuclear: zeci de state au capacitatea tehnologică să construiască bomba, dar doar câteva chiar au încercat să o facă, şi chiar mai puţine au şi reuşit.

În concluzie, nu ştim exact câte state vor mai deveni nucleare în următoarele decenii şi nu ştim ce politici ale SUA ar face mai probabilă sau mai puţin probabilă răspândirea armelor nucleare.

CINE VA CÂŞTIGA DEZBATEREA PRIVITOARE LA MAREA STRATEGIE GLOBALĂ A STATELOR UNITE?

Aşa cum scria recent Stephen Wertheim în New York Times, o dezbatere de mult timp aşteptată, referitoare la rolul Americii în lume, este în curs de desfăşurare. Poate o astfel de dezbatere ar fi fost mai potrivită la sfârşitul Războiului Rece, dar, aşa cum spune o zicală: „America face întotdeauna ceea ce trebuie, după ce prima dată încearcă toate alternativele“.

Având în vedere rezultatele descurajatoare din ultimii 25 de ani, nu este deloc surprinzător faptul că o discuţie mai amplă a început. Brusc, oameni importanţi pledează pentru o reducere radicală a angajamentelor militare ale Americii. Sau alţii consideră că americanii ar trebui să-şi încheie unele angajamente militare treptat, dar cu siguranţă nu toate dintre ele. Sau mai sunt unii care vor să păstreze starea de fapt, dar găsesc noi feluri de a convinge publicul că lucrurile chiar funcţionează. Şi mai există şi susţinătorii lui Trump, a căror retorică „America înainte de toate” sugerează că acordă o prioritate interesului naţional, dar care, în practică, îngenunchează în faţa unor aliaţi îndoielnici, se lasă tăvăliţi de adversari sau irosesc poziţii importante de influenţă prin mitocănii şi incompetenţă.

Cine va câştiga această dezbatere? Există forţe structurale de putere care fac presiuni pentru o politică externă mai reţinută, inclusiv nevoia de concentrare pe China, dorinţa crescândă de a scăpa de mai multe zone complicate din Orientul Mijlociu şi distanţarea din ce în ce mai mare dintre Statele Unite şi Europa, însă va exista şi o opoziţie puternică. Apărătorii hegemoniei liberale încă au locuri importante şi finanţări importante la Washington şi există destul de mulţi experţi şi politicieni care sunt nerăbdători să apere mantra „naţiunii indispensabile“. Şi pentru că Statele Unite încă sunt bogate şi destul de sigure, pot susţine o politică externă ambiţioasă, dar fără succes, pentru mult timp.
 
https://adevarul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 17:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 21 Februarie 2020, ora: 13:42

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Peste 1000 de actuali și viitori antreprenori sunt așteptați la cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului – Chișinău Startup Week 2020. Acesta va avea loc în perioada 23-27 martie și va include o serie de evenimente de interes pentru cei din domeniu. Timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 13:20

DE CE DOARME INP? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

DE CE DOARME INP? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Orhei 21 Februarie 2020, ora: 12:56

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

La Taraclia, a fost deschisă o farmacie socială, unde medicamentele sunt vândute fără adaos comercial și costă, în medie, cu 20% mai puțin decât în alte farmacii. Este a treia farmacie socială din țară, deschisă cu susținerea Partidului „ȘOR” la...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 21 Februarie 2020, ora: 12:13

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Cel mai generos bilet din istoria loteriei din Moldova încă mai păstrează câștigurile sale de top. În biletul ”Bonus de Crăciun” mai sunt intacte o sumă de 100 de mii de lei, una de 500 de mii de lei și premiul mare de 3 milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:10

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

Transportatorii care administreaza rutele de microbuz din Chisinau anunta pentru luni, 24 februarie, o actiune de protest. Microbuzele nu vor iesi la linie pana la ora 10.00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:07

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:04

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Graba și iresponsabilitatea unor pietoni poate să ducă la urmări grave. Este și cazul unui bărbat din Chișinău, care a încercat să traverseze neregulamentar strada, dar a ajuns la spital cu o fractură la picior.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:03

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Comisia Națională pentru Reglementare de Stat în domeniul Comunicațiilor și Informatizării (CNRSCI) din Ucraina a obligat toți operatorii de telecomunicații din țară să blocheze accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri sportive și cazinouri online ilegale. Printre site-urile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:58

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Tragedie fără margini într-o familie din satul Cojușna, raionul Strășeni. Un tânăr de 30 de ani s-ar fi strangulat în podul casei. Descoperirea macabră a fost făcută în seara de 20 februarie, de către un vecin, care a chemat imediat poliția. La fața locului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:21

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

 Statul român ignoră, complet, depozitul de deșeuri radioactive de la Koslodui din Bulgaria in care se vor depozita 350.000 tone. Marți, 18 Februarie 2020, la Craiova, finanțatorul depozitului de deșeuri radioactive a organizat o dezbatere privind depozitul de deșeuri ce se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:11

opinie Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

”Igor Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat. PD putea să existe în forma în care a existat, într-o alianță neformală cu PSRM, chiar să voteze uneori împotriva unor inițiative guvernamentale care nu le sunt pe plac. Dar Igor Dodon nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:09

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 mii de cazuri noi de cancer au fost înregistrate în Moldova. Printre cele mai frecvente tipuri de cancer se numără cancerul colorectal, de sân și de col uterin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:55

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:51

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Procurorul general Alxandr Stoianoglo nu exclude posibilitatea ca dosarul lui Veaceslav Platon să fie rejudecat, după ce în spațiul public au apărut acuzații precum că s-ar urmări încercări de a-l elibera pe controversatul om de afaceri. Stoianoglo a declarat, în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)