Eveniment

Cinci obiective ale României faţă de românii de pretutindeni

La eveniment au participat circa 200 de reprezentanţi ai societăţii civile şi asociaţiilor românilor din afara graniţelor României.

Ceremonia de deschidere a Forumului Românilor de Pretutindeni a început cu intonarea imnului naţional şi cu alocuţiunea premierului României Emil Boc, care le-a urat participanţilor la eveniment ,,bun venit acasă”. Prim-ministrul României a enunţat cinci obiective majore ale autorităţilor române în raporturile cu românii de pretutindeni: 1. întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării, păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni; 2. facilitarea dobândirii/redobândirii cetăţeniei române şi flexibilizarea regimului de viză; 3. garantarea respectării dreptului la muncă în ţările de reşedinţă; 4. crearea unui cadru instituţional funcţional pentru stimularea dialogului între românii de pretutindeni şi instituţiile statului român şi cele ale statelor de cetăţenie/rezidenţă; 5. asigurarea respectării exercitării dreptului de vot. O parte din aceste obiective au stat la baza Strategiei Naţională pentru Românii de Pretutindeni adoptate de Guvernul României – un document menit să stabilească direcţii de acţiune, măsuri şi mijloace destinate păstrării, afirmării şi promovării identităţii românilor din afara ţării.

Cea de-a doua zi a lucrărilor Forumului Românilor de Pretutindeni a început cu o sesiune despre drepturile şi obligaţiile cetăţenilor români care trăiesc în afara graniţelor României. Participanţii la eveniment au ridicat diverse probleme legate de dubla cetăţenie, de starea vămilor din România, de încheiere a unor protocoale şi parteneriate între ţările de reşedinţă şi România în sfera protecţiei muncii şi a educaţiei, referitoare la cadrul legislativ care reglementează sistemul de pensii şi la situaţia unor români care au comis delicte pe teritoriul altor state europene.

În sesiunea consacrată imaginii românilor care trăiesc peste hotare,   preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune András István Demeter a anunţat că lansarea postului Radio Chişinău în Republica Moldova va avea loc la 1 decembrie, de Ziua Naţională a României.

Timpul.md după infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *