Cinci rețete cu dovleac pentru această toamnă

publicat în Culinar.md pe 8 Octombrie 2016, 07:47

Toamna și-a intrat în drepturi, vremea s-a răcit, peisajul de afară a început să-și schimbe culorile, iar în piețe au început să apară alte legume de sezon.

De aceea, și în bucătăriile și dietele noastre au început să apară modificări.
În cazul în care toate aceste schimbări vă dezorientează puțin și vă pun pe gânduri în legătură cu ce să mai gătiți, am făcut o listă cu cinci rețete simple și delicioase, pe care trebuie să le gătiți în această toamnă.

Supă de dovleac 

Ingrediente:
• 1 kg dovleac (cântărit după ce s-a curățat de sâmburi și coajă)
• 1 ceapă mare
• 1 felie groasă rădăcină de țelină (cca 50 g)
• 4 căței de usturoi
• 2 cartofi
• 300 ml supă de pui (sau supă de legume/apă pentru varianta vegetariană)
• 2 linguri smântână
• 2 linguri ulei
• sare, piper

Se încinge uleiul și se călesc ceapa și țelina tocate mărunt, până ceapa e moale. Se adaugă usturoiul strivit și se mai călesc 1 minut. Se adaugă dovleacul și cartofii tăiați cubulețe. Se adaugă supa de pui și apa cât să cuprindă perfect conținutul oalei. Se condimentează cu sare și piper. Se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac timp de 15 minute, până cartofii sunt făcuți. Se mixează conținutul oalei în blender până supa e cremoasă. Se drege de sare. Se pune oala pe foc mic și se mai lasă 5 minute. Se servește supa-cremă cu felii de bacon prăjite sub grill până devin crocante și crutoane de pâine.

Sarmale în dovleac


Se taie dovleacul la partea de sus, se curăță de semințe după care se cojește interiorul (miezul) cu o lingură. Acel miez se toacă cu cuțitul mărunt. După ce am făcut sarmalele și le-am format, se așază în dovleac. După ce am așezat pe fundul dovleacului un pat de afumătură, între straturile de sarmale punem miezul de dovleac tocat și foi de dafin, și boabe de piper. Dovleacul se așază într-o oală mai mare ca el și se pune apa în acea oală, după care se dă la cuptor, la foc mic, circa trei ore. După ce îl scoateți, se așază dovleacul pe un platou. Se poate orna platoul cu miez de dovleac și smântână.

Dovleac copt la cuptor


Este mai mult o metodă și nu o rețetă de a pregăti dovleacul. Un astfel de desert sănătos puteți să-l serviți simplu cu miere. Pentru a pregăti dovleacul, veți avea nevoie de 500 g de dovleac bine curățat și spălat care se va tăia în felii mai mari și se va aranja pe o tavă de cuptor, care este așternută cu o folie de aluminiu. Se pune tava la cuptor pentru 30-40 de minute la 200 de grade. După acest timp desfaceți folia și încercați dovleacul dacă s-a copt - înfigeți un cuțit, dacă intră ușor și repede - este gata. Dacă mai este tare, îl acoperiți și mai lăsați 10 minute. Dovleacul moale și copt îl presărați cu zahăr și scorțișoară și îl puneți așa dezvelit la cuptor pentru încă 15 minute. Se servește cald cu miere deasupra sau îl puteți pune în mâncărurile copiilor, în plăcinte, budinci, checuri și bineînțeles să îl congelați porții mici pentru iarnă.

Budincă

Această budincă de dovleac este asemănătoare cu plăcinta de dovleac, doar că nu are aluat. Merge de minune cu frișcă și scorțișoară.
Ingrediente:
• 400 g de piure de dovleac
• 170 g de zahăr brun sau alb
• 1 linguriță și un sfert de scorțișoară măcinată
• O jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
• un sfert de linguriță de ghimbir măcinat
• jumătate de linguriță de sare
• linguriță și jumătate de esență de vanilie
• 3 ouă mari, bătute ușor
• 400 g de smântână

Mod de preparare:
Ungeți cu unt o formă de copt cu capacitatea de 1 litru. Încălziți cuptorul la 180° C.
Combinați într-un bol mare toate ingredientele și omogenizați amestecul cu un mixer. Puneți în forma de copt și coaceți la cuptorul încins în prealabil pentru 55-65 de minute sau până când cuțitul înfipt în centrul budincii iese curat. Dacă doriți, puteți servi cu frișcă și scorțișoară pe deasupra.

Salată de dovleac cu rucolă și germeni de ceapă roșie

O salată cu gusturi surpriză – aspru amărui de la rucola, dulce de la dovleac şi miere, acrişor de la struguri şi iute-dulceag de la germenii de ceapă roşie – o minunăţie! Germenii de ceapă roşie sunt un antibiotic natural, curăță sângele, ficatul şi distrug paraziţii.
Ingrediente:
• 3-4 mâini de frunze de rucolă
• 100 g dovleac
• 10 boabe de strugure alb românesc
• germeni de ceapă roşie
• seminţe de dovleac şi floarea-soarelui, crude
• ulei de măsline, oţet balsamic, sare Himalaya
• 1 linguriţă de miere

Dovleacul se curăță, se taie cubuleţe, se stropeşte cu oţet, ulei şi sare, se amestecă bine şi se lasă să se coacă în cuptorul încins la 150 grade timp de jumătate de oră. Rucola se spală bine şi se pune într-un castron împreună cu boabele de strugure. Într-un castron se amestecă ulei de măsline extravirgin cu zeamă de lămâie, sare, piper proaspăt măcinat şi seminţele crude. Se adaugă dovleacul copt şi răcit peste rucolă, se toarnă dressingul şi se amestecă uşor. Se presară germenii de ceapă roşie, peste care se picură miere.
blogculegume.ro

Gem de dovleac și portocale

Pentru 2-3 borcane mici, aveți nevoie de aproximativ 700 g dovleac plăcintar, 2 portocale, tăiate în segmente, câteva bucăți coajă de portocală (fără partea albă), sucul de la o jumătate de lămâie, 500 g zahăr alb, un baton scorțișoară, o stea anason și 200 ml apă.


Combinați toate ingredientele într-un vas cu fund dublu și puneți pe foc mic. Gătiți gemul pentru 30-40 minute sau până siropul începe să se îngroașe. Pentru a testa siropul, picurați puțin pe o farfurie apoi lăsați să se răcească. Dacă siropul e bine legat, ușor cleios, gemul e gata, dacă nu, mai fierbeți câteva minute apoi testați din nou. Înlăturați batonul de scorțișoară și steaua de anason, apoi pasați amestecul cu un blender de mână. Turnați în borcane cât e încă fierbinte și sigilați cu un capac.
Să aveți poftă!