Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 10 Iunie 2018, ora 14:22

Cinci tineri din Franța pornesc într-o călătorie pe biciclete spre R. Moldova. Care este scopul

Marime Font

 
 
 

Duminică, 10 iunie 2018, cinci tineri francezi pornesc într-o călătorie pe biciclete care va dura trei luni și are ca punct final localitatea Zberoaia din R. Moldova. Astfel, ei vor parcurge 3 500 km, trecând prin 8 țări europene, cu scopul final de a ajuta cei 150 de copii ai școlii Zberoaia cu echipament școlar și sportiv.

Pentru a-și realiza proiectul, tinerii au creat asociația Wizzem, a se citi „with them”, adică „cu ei” – cei 150 de copii din școala Zberoaia. Pe lângă colectarea donațiilor financiare pentru procurarea materialelor școlare și sportive la fața locului, cei cinci tineri francezi vor rămâne o lună în Zberoaia pentru a propune celor 150 de elevi ai școlii din Zberoaia diferite activități sportive, le vor face cunoscută cultura franceză dar și ei vor cunoaște câte ceva din cultura R. Moldova.

Școala din Zberoaia a fost selectată de Alianța Franceză din Moldova, partenerul proiectului. Aceasta a fost selectată din considerentul că acolo se predă limba franceză, iar necesitățile sunt stringente – sunt copii orfani, sau care locuiesc cu vecinii sau alți membri din familie, părinții lor fiind plecați în străinătate pentru a-și câștiga traiul.Jérémy, Chloé, Julien K., Justine și Julien L. nu-și doresc ca aventura lor să se încheie la sfârșitul sejurului în R. Moldova. Astfel, aceștia au contactat două școli primare franceze, cea din Vallesvilles din regiunea Haute-Garonne și cea din Seyches, regiunea Lot-et-Garonne pentru a lansa un schimb de rechizite școlare, desene și scrisori între copiii francezi și elevii din R. Moldova, sperând să pună bazele unui schimb școlar care va lua amploare în viitor.

Satul Zberoaia este o localitate în raionul Nisporeni. Conform recensământului din anul 2004, populația este de 1 866 locuitori. Localitatea se află la 84 km de Chişinău.

Menționăm că în 2017, femeile au constituit mai mult de jumătate din toți migranții internaționali în 100 de țări sau zone cu Letonia, Muntenegru, Nepal și R. Moldova printre țările cu cele mai mari cote, se arată într-un raport al Națiunilor Unite. În rândul ţărilor europene Moldova este țara cu cel mai înalt nivel de migrare a populației peste hotare, în special în scop de muncă, iar condițiile socio-economice, instabilitatea politică din R. Moldova, nu creează premise pentru diminuarea acestui fenomen, se spune într-un raport BNS din 2015 privind profilul femeilor migrante.

Sursa: Zdg.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul