Actualitate

Cine a condus România în ultimii 10 ani? România are trei regiuni în topul celor mai sărace 15 zone din Europa

Astfel, în regiunea Nord- Est (care cuprinde judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) valoarea PIB per capita a fost de 4.900 de euro în 2015 în preţuri curente şi de 9.900 de euro calculată la paritatea puterii de cumpărare (PPS – metodă prin care se calculează o rată de schimb alternativă între monedele a două ţări, pentru a compara nivelul de dezvoltare), faţă de media UE de 28.900 de euro (în PPS). Astfel, regiunea Moldovei a avut un PIB per capita în PPS de numai 34% din media UE, scrie Ziarul Financiar.

Regiunea Olteniei, care are un PIB per capita de 11.600 de euro în PPS, este la numai 40% din media UE a acestui indicator. De asemenea, Muntenia, cu un PIB per capita de 13.700 de euro (în PPS), este la 47% din media regiunilor din UE.

„Decalajele se recuperează gradual la nivel naţional, iar faţă de acum 10 ani ne-am apropiat cumva cu peste 10% de media UE, dar această dezvoltare este influenţată de zonele mult mai dinamice din interiorul ţării, cum este regiunea Bucureşti- Ilfov. Restul ţine de probleme legate de probleme precum asigurare a unei dezvoltări mai armonioase la nivelul ţării în ansamblu sau de unele deficite de competitivitate ale unor regiuni“, a spus Bogdan Murgescu, istoric al economiei şi profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. El a adăugat că „înapoierea relativă“ a unor părţi ale ţării este mult mai veche, din perioada interbelică, a existat şi în perioada comunismului şi s-a perpetuat până în prezent.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *