Actualitate

Cine a fost cel mai important „sponsor” extern al bugetului de stat în prima jumătate a anului 2021

Cel mai mare donator sau creditor a fost Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) ( The International Development Association), instituție-parte a Băncii Mondiale care ajută cele mai sărace țări ale lumii.

Datele Ministerului Finanțelor relevă că IDA a acordat în primele șase luni o asistență de circa 32,6 milioane de euro (peste 691 milioane lei), inclusiv 21,9 milioane euro pentru asistența în cadrul proiectului Răspuns de urgență la COVID-19, iar 10,14 milioane euro – pentru proiectul de Modernizare a administrării fiscale (TAMP).

În aceeași perioadă Banca Mondială a acordat o asistență sub formă de grant în valoare de circa 3,5 milioane dolari (60,6 milioane lei), în cadrul Proiectului Răspuns de urgență la COVID-19.

Dar, Guvernul așa și nu a primit un grant de 25,1 milioane de dolari de la Comisia Europeană pentru reforma poliției.

Deși asistența a fost alocată în special în lunile ianuarie-aprilie, iar în lunile mai și iunie nu au fost intrări de asistență externă pentru susţinerea bugetului de stat.

Pentru anul 2021, Guvernul a planificat obținerea unei asistențe externe pentru susţinerea bugetului de circa 6,38 miliarde de lei, din care 5,92 miliarde sunt împrumuturi, iar restul fiind grant.

Astfel, cea mai mare parte din asistența externă a fost planificată a fi obținută în a doua jumătate a anului.

Din documentele Ministerului Finanțelor rezultă că, în ultimele luni ale 2021, Guvernul ar urma să primească două tranșe a câte 92 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional sau circa 3,35 miliarde de lei.

Alte 58,7 milioane de dolari sau 1,07 miliarde de lei ar urma să primim încă de la Comisia Europeană în cadrul asistenței macrofinanciare Omnibus, iar 50 milioane de dolari – de la BIRD.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *