Politică

Cine a vandalizat Parlamentul si Presedintia?

La aproape doua luni de la protestele din 7 aprilie, multi cetateni nu inteleg ce s-a intamplat cu adevarat in acea zi. Oamenii se intreaba unde a disparut comisia de stat care trebuia sa se ocupe cu elucidarea evenimentelor din 7 aprilie si de ce nimeni dintre cei vinovati nu a fost pedepsit. Lista intrebarilor retorice ar putea continua.

In acelasi timp, mass-media controlate de comunisti, in frunte cu institutiile pretinse publice de radio si televiziune, continua sa manipuleze opinia publica, acuzand de toate relele Opozitia si asa-zisele forte oculte din exterior. In context, i-am intrebat pe mai multi colegi de la ziarele raionale cum inteleg oamenii din teritoriu evenimentele de la 7 aprilie si din ce surse se informeaza acestia.

Soroca

Victor Cobasneanu, redactor-sef „Observatorul de Nord”

Oamenii nu sunt atat de prosti incat sa creada „Moldova 1”

Ne-a interesat si pe noi aceasta intrebare. Recent, ziarul nostru a efectuat un sondaj la tema si iata ce ne-au spus cititorii:

Iulia Z., absolventa de liceu, a votat pentru prima data: Imi pare rau ca, pe data de 7 aprilie, n-am avut posibilitatea sa fiu alaturi de acei care ne-au aparat interesele noastre, ale tinerilor. Ceea ce a urmat a fost ca un vis urat. Sper ca la 3 iunie Opozitia sa dea „o palma” usturatoare celor care cred ca totul se vinde si se cumpara, iar la alegerile anticipate eu voi vota cum am votat prima data – pentru un partid liberal… Cele mai credibile surse de informare, dar si de formare a opiniei publice au fost si raman TIMPUL, „Jurnal de Chisinau”, „Ziarul de Garda”, „Vocea Basarabiei” si „Observatorul de Nord”. Alte mass-media, inclusiv „Moldova 1”, NIT sau EU TV pot fi catalogate drept „slugi la stapan” si mostre de servilism intereselor straine cetatenilor acestei tari.

Diana Vacari, satul Rublenita, licentiata in politologie: Asteptam ca ziarul „Observatorul de Nord” sa condamne actiunile raufacatorilor din Chisinau, dar n-a fost sa fie. De cand, ma rog, adolescentii decid soarta statului si de unde au luat acestia ca alegerile din 5 aprilie au fost fraudate? Sa inteleg ca, daca nu va este pe plac PCRM, acesta n-ar fi trebuit sa obtina jumatate din voturile alegatorilor? Vreau sa va amintesc sau sa va informez ca sunteti minoritate in comparatie cu acei care au ales PCRM. Puteti garanta ca promisiunile electorale ale PLDM, PL, AMN ar fi fost realizate, daca acestea ar fi format noul guvern?

Valentin Saulea, somer din satul Cainarii Vechi, proaspat revenit in tara din Italia: Fiind peste hotare, nu stiam nimic sau aproape nimic despre ceea ce se intampla in RM, si numai dupa vizita la Bologna a lui Dorin Chirtoaca m-am dezmeticit intr-o oarecare masura. Nu sunt de acord cu acei care considera ca alegerile anticipate vor fi pierdute de Opozitie. Oamenii nu sunt chiar atat de influentabili incat sa creada doar minciunilor de la „Moldova 1”. Lumea intelege ca daca cineva din opozitie s-ar face vinovat de evenimentele din 7 aprilie ar fi fost pus la duba fara cracnire.

Ecaterina Sochirca, casnica, orasul Soroca: Sincer vorbind, nici nu stiu ce sa mai cred – la inceput Opozitia mi se parea mai unita si mai decisa in actiuni, iar acum imi vine greu sa ma pronunt si, implicit, sa nutresc mari sperante. Cel mai mult m-au pus pe ganduri ultimele declaratii ale lui Urecheanu – vedeti dvs., deputatii AMN por decide de unii singuri ce vor face la 3 iunie. O fi domnul Urecheanu glumet din fire, dar nici chiar asa. Tare ma tem ca o sa avem parte de niste surprize neplacute… Pe de alta parte, daca privesti numai „Moldova 1”, ai impresia ca de toate relele se fac vinovati numai cei din opozitie. Slava Domnului ca exista PRO TV.

Ungheni

Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul de Ungheni”


Daca initial dadeau vina pe Opozitie, acum cetatenii critica si guvernarea

Evenimentele din 7 aprilie continua sa genereze multe discutii in randul locuitorilor raionului Ungheni. O parte din populatie, mai ales din localitatile rurale, considera ca de vina pentru tot ce s-a intamplat in acea zi sunt partidele de opozitie si tinerii care atata au si asteptat – sa purceada la devastarea Parlamentului si a Presedintiei. Nu e vorba doar de pensionari. Am intalnit o multime de intelectuali de varsta medie – pedagogi, lucratori medicali – care afirmau acelasi lucru. Am intalnit si tineri, elevi ai unor institutii preuniversitare din raion, care ii acuzau pe semenii lor pentru tot ce s-a intamplat. Mai mult decat atat, afirmau ca politia a facut bine ca i-a maltratat. La intrebarea mea, de unde se informeaza, mi-au spus cu seninatate: de la televizor, specificand ca privesc, dintre emisiunile informative, doar „Mesagerul” de la „Moldova 1”. Pe de alta parte, numerosi ungheneni sunt de parere ca de tot ceea ce s-a intamplat atat la 7 aprilie, cat si in zilele imediat urmatoare se face vinovata actuala guvernare. Multi dintre acestia au posibilitatea sa priveasca postul de televiziune „PRO TV Chisinau”. Cineva chiar afirmase ca acest post „este o gura de oxigen pentru multa lume”. Dar PRO TV poate fi receptionat numai in orasul Ungheni, nu si in localitatile rurale. In ultima perioada totusi se observa ca tot mai multi cetateni incep sa-si schimbe parerea despre evenimentele din 7 aprilie. Daca initial dadeau vina doar pe Opozitie, acum aduc critici si guvernarii, mai ales pentru comportamentul politiei din acele zile.

Telenesti

Ion Cernei, ziarist, „Cuvantul”

Moldova, divizata de televiziunile lui Voronin

Zilele trecute i-am tinut companie unui prieten venit de la Chisinau la un unchi de-al sau. Omul a scos un urcior cu vin si ceva „zacusca”, dar cand sa toarne in pahare au inceput discutiile despre politica. Unchiul era indignat de faptul ca studentii de la Chisinau, manati de Opozitie, au vandalizat si apoi au dat foc celor doua institutii de stat. Am incercat sa-i spunem ca lucrurile nu sunt tocmai asa cum crede el, dar s-a infuriat pe noi, a rasturnat urciorul si ne-a aratat poarta. In drum ne-a ajuns si o sapca care a zburat peste poarta. La cativa pasi am mai fost besteliti de unul din vecinii mosului, iar spre seara mai ca nu m-am luat de par cu un unchi de-al meu.

La mai bine de o luna de la cele intamplate la Chisinau, comunitatea din sat ramane dezbinata in doua. „Nu trebuie sa fii tare destept ca sa pricepi ca guvernarea a dat foc la cele doua cladiri pentru a compromite Opozitia. Totul a fost cusut cu ata alba, dovada e si amploarea reparatiilor. Si de comisia care trebuia sa elucideze evenimentele din 7aprilie nu se mai aude nimic”, spune V. Taran, sofer de autobuz din Telenesti. In opinia lui, alegerile anticipate ar limpezi situatia. Nici Vasile Cotlau din Cazanesti nu mai crede ca lucrurile au fost asa cum le arata „Moldova 1”. N-avem cum sa-i convingem fiindca pentru ei „Moldova 1” spune adevarul, imi explica o profesoara din sat, dupa ce i-am povestit istoria cu scandalurile. Din pacate, toate posturile TV cu acoperire nationala se intrec in a doza informatia in asa mod ca numai jumatatile de adevar sa ajunga la cetatean. Nu intamplator a fost eliminata din grila de emisie TVR 1. Daca partidele de opozitie asa si nu vor avea acces la „Moldova 1”, societatea va ramane divizata, largind si mai tare prapastia dintre noi.

Cimislia

Ion Ciumeica, redactor-sef „Business Info”

Foarte multa lume isi da seama ca a fost un scenariu al Puterii

Majoritatea populatiei din fostul judet Lapusna (raioanele Basarabeasca, Cimislia, Hancesti si Leova) condamna actiunile organizate de puterea comunista la 7 aprilie. In special, exista o organizatie de tineret foarte activa la Cimislia, care a organizat si pe data de 7, si pe 8 aprilie, mitinguri de solidarizare in piata centrala din oras, dupa care s-au dus si au pichetat sediul comunistilor din centrul raional. Foarte multa lume intelege ca a fost un scenariu al Puterii, pregatit din timp. Sunt foarte revoltati intelectualii (profesorii, lucratorii medicali si angajatii institutiilor de cultura), inclusiv pentru faptul ca guvernarea comunista intreprinde acum niste actiuni antipopulare. Raionul Cimislia a primit in aprilie de la bugetul de stat in loc de 7,3 mln. lei numai 3,7 mln. lei. Sunt deosebit de nemultumiti si primarii, in legatura cu directiva de a reduce bugetele locale cu 20%. Fermierii si taranii condamna Ministerul Agriculturii, care s-a ocupat mai mult cu campania electorala decat cu problemele agriculturii. Acum se zvoneste ca in ajun de seceris se vor majora brusc preturile la benzina si motorina. Sunt suparati si pensionarii ca in luna mai au fost cazuri de retinere a pensiilor. De asemenea, avem 13 localitati in zona noastra care sunt infratite cu tot atatea localitati din judetul Prahova, iar populatia este foarte nemultumita de introducerea vizelor pentru romani. La Sf. Nicolae, mai multe delegatii n-au putut veni la hramul localitatilor infratite. La Cimislia oamenii se informeaza mai mult de la PRO TV si TV 7, care se receptioneaza prin cablu, de la „Radio Media”, „Cim TV” din Cimislia. Se citeste mult presa scrisa, inclusiv pe internet, TIMPUL si „Jurnal de Chisinau”.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *