Actualitate

Cine a vrut să nu apară TIMPUL?

Am telefonat imediat la ÎS „Poşta Moldovei”, cea care duce ziarul către majoritatea abonaţilor din republică. Responsabilii de acolo ne-au asigurat însă că, în ceea ce-i priveşte, ei şi-au onorat angajamentele şi că TIMPUL a fost expediat la timp în centrele raionale, respectiv, la sate. Informaţia ne-a fost confirmată şi la oficiile poştale din raioanele în care am telefonat – Glodeni, Floreşti, Ialoveni, Criuleni, Orhei, Rezina, Teleneşti, Drochia, Edineţ, Ocniţa ş.a. -, şi de către cititorii noştri din unele sate, pe care i-am contactat. Îşi onoraseră obligaţiunile şi celelalte reţele de distribuţie cu care colaborăm – „AKM-Veteran”, „Mega Press” şi „Cebacot”. Singura care nu a pus TIMPUL în vânzare s-a dovedit a fi „Moldpresa” SA.

„Moldpresa”: am acţionat conform clauzelor contractuale

Într-o scrisoare oficială pe care ne-a trimis-o spre sfârşitul zilei, Radion Stamatin, director de dezvoltare al „Moldpresa” SA, confirmă că instituţia al cărei manager este nu a pus, vineri, TIMPUL în vânzare, invocând totodată o serie de nereguli comise de… alţii. „…Aducem la cunoştinţa dvs. că la data de 08.10.10 întreprinderii „Moldpresa” SA nu i-a fost furnizat tirajul ziarului până la orele 03.00, după cum este prevăzut în punctul 2.5 al contractului de difuzare nr. 37 din 22 decembrie 2009, încheiat între „distribuitor şi furnizor”. La orele 03.40, cu întârziere faţă de prevederile contractului, distribuitorului i-au fost predate 100 de exemplare ale ziarului din 210 pentru „Air Moldova”. Centrul de expediere al tipografiei a fost disponibil de a ne preda restul tirajului, în volum de 2140 exemplare, numai după orele 04.00, când întreprinderea, cu părere de rău, nu mai avea posibilitate tehnică să le distribuie în reţea pentru a fi vândute în dimineaţa de 8 octombrie 2010. La acel moment, conform graficului, toată presa periodică a fost deja trimisă în reţeaua de distribuţie, iar tirajul ediţiei „TIMPUL de dimineaţă” încă nici nu era primit în lucru pentru a fi prelucrat de sortator”, afirmă în scrisoare „Moldpresa”.

„Universul”: distribuitorul ar fi trebuit să mai aştepte

Cei de la Tipografia „Universul”, acolo unde se tipăreşte de ani buni TIMPUL şi cu care nu au existat, până acum, niciun fel de divergenţe, au confirmat întrucâtva versiunea „Moldpresa”, doar că ei consideră că pentru orice situaţie critică poate fi găsită o soluţie. În cazul de faţă, ar fi însemnat ca „Moldpresa” să mai aştepte.

Vorba e că, pe motiv că vineri dimineaţă trebuia să apară mort-copt „Monitorul Oficial al RM”, cu mai multe legi şi hotărâri ce urmau să intre în vigoare în acea zi, în seara de 7 octombrie a fost oprită producţia mai multor publicaţii. Astfel, susţine Boris Mihalache, directorul interimar al tipografiei, în afară de TIMPUL, a fost tipărit mai târziu şi ziarul „Evenimentul Zilei”. Potrivit lui Mihalache, TIMPUL a fost sortat pentru a fi expediat la cititori abia începând cu ora 02.30, procesul durând până la ora 05.20. Vladimir Antoci, şeful Secţiei tipar de la „Universul”, a confirmat că ultima partidă de TIMPUL a fost predată în Secţia distribuţie la 05.20.

Tudor Cozma, şeful Secţiei distribuţie de la „Poşta Moldovei” – locul din care ziarele sunt preluate de către toate reţelele de distribuţie din RM -, este convins că TIMPUL ar fi putut, totuşi, să ajungă vineri dimineaţă la cititorii care-l cumpără din chioşcurile „Moldpresa”. Dar, „aceasta ar fi fost posibil doar dacă angajaţii „Moldpresa” n-ar fi plecat de la serviciu pe la ora 04.00, crezând că n-o să mai apară alte ziare”. Cozma consideră că cei de la „Moldpresa” trebuiau să aştepte până se preda ultimul ziar, iar în caz de necesitate – să contacteze persoanele avizate de la „Universul” sau de la TIMPUL pentru a preciza de ce se reţine ziarul.

„Monitorul Oficial”, sărind peste TIMPUL?

La finalul scrisorii sale, Radion Stamatin ne-a asigurat că „Moldpresa” SA „continuă să-şi onoreze obligaţiunile şi va expune ziarul TIMPUL în vânzare în ziua următoare”. Adică, sâmbătă – precum a şi făcut-o, de altfel… S-ar părea că soluţia e ca şi găsită, dar aceasta nici pe departe nu e aşa. Pentru că TIMPUL, la rândul său, a trebuit şi mai trebuie să vină cu explicaţii în faţa cititorilor, dar şi a furnizorilor de publicitate, pentru mulţi dintre care a fost principial ca informaţia lor să ajungă la public anume în dimineaţa de vineri, 8 octombrie 2010. Şi ce să le spunem, de fapt: că am fost lăsaţi „pentru mai târziu” de dragul „Monitorului Oficial”? Dar, ar fi avut oare „Moldpresa” curaj să nu aştepte „Monitorul Oficial”?!

Apropo, am răsfoit şi noi vineri „Monitorul Oficial” – care la cititorii şi abonaţii săi, inclusiv redacţia noastră, a ajuns la timp! – ca să vedem ce legi, atât de urgente, i-au determinat „saltul” peste publicaţiile care urmau să fie tipărite şi distribuite regulamentar. La o primă şi fugară privire, rămâi cu convingerea că majoritatea dintre ele – cu excepţia, poate, a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (scandalosul act cu angajarea răspunderii Guvernului faţă de Parlament, care a scindat Alianţa şi care, deşi a fost promulgat de preşedintele interimar al RM, urmează să fie examinat, la solicitarea premierului, de Curtea Constituţională) – ar fi putut să mai aştepte o zi-două, când la tipografie şi la distribuitori nu e atâta îmbulzeală de ziare. Ori, poate, „Monitorul Oficial” a fost doar un pretext, băgat între cei „comozi” şi mai puţin „comozi” pentru actuala Putere de la Chişinău? Căci, cum altfel să explici faptul că s-au tipărit şi distribuit la timp şi „Makler”, şi „Panorama”, şi „Kişiniovskie Novosti” etc., iar TIMPUL a fost scos din schemă?

Răspunsuri „tehnice” la această întrebare, aţi văzut, există. Adevărul însă e că asemenea „disfuncţionalităţi” nu ni s-au întâmplat în toţi cei nouă ani de existenţă, opt dintre care i-am trăit şi i-am luptat sub regim comunist. Şi tare n-am vrea să credem că ceea ce n-au reuşit comuniştii în opt ani au reuşit „ai noştri” în doar unul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *