În primăvară, editura Czarna a publicat cartea Mołdawia, państwo niekoneczne, scrisă de Kamił Calus, expert la Centrul Studiilor Estice (Ośrodek Studiów Wschodnich) din Varșovia. De departe este cea mai bună carte despre Republica Moldova servită recent cititorului polonez. Cel care asociază această țară doar cu vinul bun și ieftin vândul în supermarketuri, are minunata ocazie să afle nițel mai mult despre teritoriul dintre Prut și Nistru.
Însuși titlul poate să provoace discuții.
Kamil Całus trece în revistă și explică principalele teme care definesc realitățile din Republica Moldova: trecutul sovietic, raporturile cu România și românii, problema identității și a limbii oficiale, războiul din Transnistria, relațiile cu găgăuzii, furtul miliardului din sistemul bancar, ascensiunea la putere a oligarhului Vladimir Plahotniuc.
Voi aduce câteva citate sugestive.
-Se spune că domnul P. [reprezentanții ambasadelor din Chișinău îl numesc adesea pe Plahotniuc doar după inițiale sau îl numesc ironic ”stăpânul”] se folosește de trei surse de obținere a informațiilor – își amintește un reprezentant al unui stat european stabilit la Chișinău. – Prima este firma sa privată de securitate , care poate nu doar să urmărească anumite persoane, dar, de asemenea, este capabilă să intercepteze orice discuție purtată la telefon mobil pe o rază de câteva sute de metri[…]Odată cu preluarea controlului asupra instituțiilor de stat, Plahotniuc putea să folosească și serviciile oficiale de informații[…] În fine, al treilea instrument este controlul pe care îl exercită Plahotniuc asupra companiei de stat Moldtelecom și a rețelei de telefonie mobilă Unité”.
Familia însă este un fel de remediu pentru problema moldovenească de identitate. Aceasta dă un sentiment de stabilitate și constituie un sprijin puternic pentru un popor fără o viziune unitară asupra trecutului și a primilor ani de independență. În sfârșit, familia adesea înlocuiește astăzi în Moldova aparatul de stat, care eșuează notoriu în exercitarea funcțiilor sale, mai ales în domeniul social. Familia dă senzația de siguranță fizică și materială […]. Nu e de mirare că moldoveanul prețuiește mai mult familia sa decât un stat abstract, veșnic ineficient și într-un anumit fel efemeric, care mai curând ia, decât dă ceva în schimb.”
Fără să o lungesc prea mult, aș vrea să închei cu o constatare pe care am văzut-o clar în urma lecturii acestei cărți. Deși la Chișinău, la nivel oficial, se aud două discursuri de unificare teritorială: unirea cu România și reintegrarea cu Transnistria, nimeni nu este interesat ca unul din aceste scenarii să se întâmple. Nici oficialii moldoveni, nici comunitatea internațională. Chiar dacă aceste subiecte nu lipsesc din discursul politic, ele nu ocupă primele locuri în lista de priorități a societății.
Ar fi fain să apară o traducere a cărții, dar până una alta vă doresc să fiți sănătoși și să purtați mască.
SURSA: http://polskamea.pl
|
Cu ocazia împlinirii a 29 de ani de la declanşarea sângerosului război de la Nistru, liderul PSRM, Igor Dodon, a ținut să aducă mulțumiri „pacificatorilor” ruși dislocați în regiunea transnistreană.
( ) Citeşte tot articolulAnalistul politic Dionis Cenuşă a venit cu o reacție la inițiativa Președintelui Maia Sandu de a organiza un referendum pentru depășirea crizei politice.
( ) Citeşte tot articolulÎn urmă cu 29 de ani, pe 2 martie, Republica Moldova devenea stat membru cu drepturi depline în Organizaţia Naţiunilor Unite. Din nefericire, această zi a rămas una neagră în istorie. La Nistru începea conflictul armat împotriva Republicii Moldova. Cum a...
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viață toboșarul formației Gîndul Mîței, Iurie Berdea, după o luptă crîncenă cu cancerul. Anunțul a fost făcut chiar pe pagina de Facebook a formației Gîndul Mîței.
( ) Citeşte tot articolul„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată”
( ) Citeşte tot articolul