Bună Dimineața

Cine declanseaza razboaie religioase la Chisinau?

Provocarea antisemita organizata duminica in centrul Chisinaului de catre „un grup de credinciosi” a avut un vadit subtext antiguvernamental. Unul dintre liderii grupului, preotul Anatolie Cibric de la Biserica „Sfanta Paraschiva”, a recunoscut deschis acest lucru: „Noi suntem in tara ortodoxa si Stefan cel Mare a aparat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit si au pus menora. Este o faradelege, o ingaduinta a puterii de stat de astazi, care a permis asa ceva intr-o tara ortodoxa”.

Asadar, actuala putere este acuzata de… ingaduinta, adica de toleranta, una din valorile democratice fundamentale ale lumii contemporane. Acest „grup de credinciosi” – in realitate un detasament bine organizat de fundamentalisti si obscurantisti – este bine cunoscut in Chisinau. E cazul sa le reamintim cititorilor ca atacul si vandalizarea redactiei TIMPUL, pe 15 ianuarie 2007, au fost opera aceluiasi „grup de credinciosi”, dirijat din umbra de forte foarte puternice si influente.

Exista mai multe temeiuri sa afirmam ca provocarea de duminica este o actiune bine gandita si orientata spre discreditarea noii puteri democratice de la Chisinau. Este cunoscuta reactia sensibila a lumii occidentale fata de orice manifestare de intoleranta religioasa, xenofobie, ura rasiala si indeosebi fata de manifestarile de antisemitism. Iata de ce, unul din scopurile acestei provocari antisemite a fost de a compromite recentul turneu european al premierului Vlad Filat, care s-a desfasurat cu succes.

Alt scop a fost de a incita spiritele credinciosilor ortodocsi de rit vechi din R. Moldova in legatura cu decizia guvernului de a declara ziua Craciunului, pe stil nou, zi de odihna. Asemenea manifestari convin numai comunistilor, care acum pot declara cu mandrie ca, in timpul mandatului lor, nu au existat asemenea manifestari xenofobe, de unde ar trebui sa se deduca un lucru simplu: actuala putere nu controleaza situatia, prin urmare, decizia lor de a provoca alegeri parlamentare anticipate este in folosul tarii.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei afirma ca gestul enoriasilor nu a fost aprobat de conducere. „Este vorba de o actiune necoordonata cu conducerea Mitropoliei Moldovei. Vom investiga acest caz si vom lua masurile care se impun. Este o actiune regretabila”. Am mai auzit asemenea explicatii si promisiuni dupa 15 ianuarie 2007, cand acest „grup de credinciosi” a vandalizat redactia TIMPUL.

Acum, acest dosar e pe rol la CEDO. Apropo, de actiunile politiei. Nici in cazul atacului asupra TIMPULUI politia n-a intervenit, iar Procuratura s-a spalat pe maini. Atunci, autorii provocarii n-au fost pedepsiti si opinia publica n-a mai aflat cine-s sponsorii ei morali… La fel se va intampla si de data aceasta?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *