Actualitate

Cine dirijeaza mafia cvasului?

Intreprinderea Individuala „Grivenco V.V.” si SRL „Alpitacom” comercializeaza in municipiul Chisinau cvas si pateuri cu carne de tip „beleas”, fara autorizatie sanitara.

In sezonul estival, pe strazile capitalei au fost o multime de puncte ambulante de comert cu cvas. Pe de o parte, e de salutat faptul ca administratia publica locala faciliteaza dezvoltarea micului business intru satisfacerea necesitatilor populatiei cu bauturi racoritoare in perioada caniculara. Totodata, ne-a pus in garda calitatea proasta a produselor comercializate, in mod special – a cvasului. De aceea, ne-am propus sa efectuam o investigatie asupra acestui subiect.

…Mai intai, cate ceva despre cvas. Consultand literatura de specialitate si expertii in domeniu, am aflat urmatoarele: bautura racoritoare, cunoscuta din timpuri stravechi, apreciata pentru efectul benefic asupra organismului uman. Cvasul se obtine din produse naturale – paine, cereale, fructe, pomusoare. In zilele noastre, procesul de producere a cvasului este unul complex, analogic celui de producere a berii. Cvasul natural este un produs al fermentarii alcoolice si lactice incomplete a mustului de cvas, obtinut din amestec de substante extractive ale painii, maltului de secara si orz, siropului de zahar…

La noi, insa, e mai raspandit cvasul produs prin cupajarea cvasului-praf cu apa, fara fermentare. Conform STAS-urilor rusesti, acest tip de bautura nu e considerat cvas, ci bautura de cvas. Am gustat cvas de la mai multi comercianti stradali si am constatat cu stupoare si cu dureri in stomac ca, de fapt, calitatea produsului vandut lasa mult de dorit.

„Cvasul boieresc” e departe de a fi cum se numeste

Unul dintre cei mai vechi actori ai pietei cvasului este VIS-STROM SRL,
amplasat in subsolul fostei cantine a Universitatii din Tiraspol de pe Drumul Viilor, 26 A din Chisinau. Cvasul „Hlebnii” se produce din pesmeti de paine, cu adaos de acidifianti: acid citric sau acid lactic. Pe strazile orasului se comercializeaza la tarabe de forma semisferica (butoi disecat) cu inscriptia „Cvas boieresc”. Numai ca e departe de a fi boieresc. Aceste tarabe nu sunt certificate la „Moldova-Standard” si nu prevad pastrarea cvasului in conditii termice adecvate (pana la 8-12 grade). De aceea, odata cu cresterea procentului de alcool in cvas, acesta continua sa fermenteze intens (dupa STAS – nu mai mult de 0,4% la producere si 1,2% in comert ).
Un alt producator aparut relativ nu demult (anul trecut) este Intreprinderea mixta SLAV-DRINKS, or. Codru, str. Soarelui, 58, amplasata pe teritoriul fostei fabrici vinicole (Chisinau, str. Malina Mica, 58 ). Comercializarea cvasului se efectueaza din butoaie galbene mobile de 600 litri, pentru care firma a obtinut, anul trecut, certificat de conformitate. Dar avand in vedere volumul mare al butoaielor, din spusele vanzatoarelor, nu intotdeauna se reuseste sa se vanda tot cvasul, restul ramanand pe a doua zi, ceea ce diminueaza calitatea produsului.
Pe piata cvasului in Chisinau mai activeaza un producator din Calarasi si altul din Straseni. De asemenea, se mai vinde cvas de la Fabrica de bere din Cahul. Dar ei detin o mica parte a pietei cvasului in raport cu alti operatori.

Cvas „natural” cu gust de borcut

Cel mai important operator si cel mai prolific in expansiunea cvasului pe strazile Chisinaului este II „Grivenco V.V.” (Alecsandri, 66). Dupa estimarile noastre, intreprinderea data detine pana la 70-80% din piata cvasului stradal. Produsul vandut de acest operator, spre deosebire de cei mentionati mai sus, nu poate fi numit cvas, ci bautura de cvas. Aceasta bautura se obtine nu prin fermentare, dar prin cupajarea cvasului-praf cu apa. Apropo de apa. Pentru a depista defectele produsului, dupa ce a fost turnat in pahar, se lasa sa se incalzeasca cateva minute. Daca in acest rastimp dioxidul de carbon a iesit din produs, bautura este artificial saturata cu dioxid de carbon. Apoi, gustam bautura. In cazul II „Grivenco V.V.”, am simtit un gust de borcut, apa cu continut masiv de hidrogen sulfurat, cu inconfundabilul iz de ou clocit. Bautura se vinde de la tarabe mobile, frumos amenajate, cu acoperis color, avand pe ele inscriptia „Cvas 100% natural”. Aceasta afirmatie altfel decat excrocherie si inselare a consumatorului nu poate fi numita. Dupa aprecierile noastre, in oras sunt amplasate circa 150 de tarabe ale mentionatului agent economic. In multe locuri, langa tarabele cu cvas se afla tarabe cu pateuri de tip „beleas” ale aceluiasi agent economic, care sporesc starea de insalubritate din jur.

Problema a fost discutata in cadrul catorva sedinte de lucru convocate de catre viceprimarul municipiului Chisinau, Mihai Furtuna. In cadrul celei din 24 august, Tudor Ceaus, reprezentant al Centrului de medicina preventiva, a informat ca agentul economic in cauza, Vladlen Grivenco, tot el director al SRL „Alpitacom”, dispune de 51 de autorizatii sanitare de functionare pentru comercializarea bauturilor racoritoare in ambalaj de fabrica din unitati frigorifice, iar autorizatii sanitare pentru comercializarea cvasului nu i-au fost eliberate. S-a mai constatat ca firma data comercializeaza, timp indelungat, pateuri de tip „beleas” la 23 de tarabe, in lipsa totala a documentelor, inclusiv a autorizatiilor sanitare de functionare, ceea ce este o incalcare flagranta a regulilor de comert ambulant si a normelor sanitare, punand astfel in pericol sanatatea si viata cetatenilor. Tot atunci s-a decis ca, daca, incepand cu 1 septembrie, agentul economic dat va continua ilegal sa comercializeze in lipsa documentelor necesare cvas sau alte produse alimentare, Comisariatul general de politie, de comun cu preturile de sector, sa ridice unitatile de comert ambulant, depozitandu-le in locuri special destinate acestor scopuri.

Tutelat de politie

Contactat de noi, Vladlen Grivenco ne-a spus ca deja si-a ridicat tarabele cu cvas, deoarece „sezonul s-a terminat”, ceea ce, de fapt, nu corespunde intru totul adevarului. La randul ei, Ludmila Buga de la sectia dezvoltare social-economica a preturii sectorului Centru, ne-a spus ca, in anul curent, lui Vladlen Grivenco nu i-a fost eliberata nicio autorizatie de functionare. Totodata, Valentina Sturza, de la pretura sectorului Buiucani, a lasat sa se inteleaga ca activitatea ilicita a lui Vladlen Grivenco este tutelata de Ministerul Afacerilor Interne. In acelasi timp, surse care au solicitat anonimatul au opinat ca activitatea ilicita a agentului economic respectiv este acoperita de viceministrul de Interne Valentin Zubic, Grivenco fiind ruda cu acesta prin nanasul sau, precum si de vicecomisarul Politiei municipale Iacob Gumenita. Astfel am inteles in ce mod, o vara intreaga, tarabele neautorizate au activat nestingherit pe strazile orasului.

Altminteri, numele lui Vladlen Grivenco a mai figurat in presa, cand el, impreuna cu un grup de indivizi cu masti pe fata, au atacat si i-au batut pe protestatarii din fata Procuraturii Generale, inclusiv pe Anatol Matasaru. Atunci, politia a anuntat ca impotriva celor cinci indivizi a fost intentat un dosar penal. Din pacate, nimeni nu stie care este soarta lui. Martori oculari au constatat ca Grivenco si camarazii sai, pe parcursul protestului, se apropiau des de un automobil al MAI.

Urmeaza sa speram ca, odata cu preluarea puterii de catre Alianta pentru Integrare Europeana, politia va ajuta si va sprijini administratia publica locala in efortul sau de a face ordine in comertul stradal, pentru a asigura populatia cu produse de calitate, inofensive pentru sanatatea omului.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *