Astăzi 25 Martie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 07:58
Abonamente

Istorie 19 Decembrie 2018, ora 08:48

Cine erau dracul și tămâia – primul editorial politic al Românei Mari

Marime Font

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În România Nouă – organul de propagandă pentru unirea politică a tuturor românilor, apărut la Chișinău în data de Marți, 20 Noembrie (2 decembrie) 1918, anul II, numărul 220, este publicat un lucid editorial, poate chiar prima analiză politică făcută într-un ziar care era de acum sub cupola României Mari.

Realizată sub forma unei scrisori, scrierea atrage atenția asupra unor probleme spinoase din societatea românească, unele nerezolvate nici până astăzi. O temă este, de pildă, separarea politicii de administrație, despre care autorul consideră că ea, administrația, „va trebui să-și ia calea ei singură". Gânduri rele se pun în scris și „politicianismului" – care este numit „otrava vieții noastre publice".


În același editorial sunt înfierate materialismul și dragostea exagerată pentru propriul interes, cât despre afaceri și politică, autorul susține că ar trebui să fie ca „dracul" și „tămâia". Semnatarul își arată speranța că odată cu formarea României Mari vor dispărea și „cele două morale" – susținând că „morala e una pentru toate și pentru toți". Astăzi, conceptualizată, formula este proprie limbajului diplomatic și se numește „dublă măsură".

„Politică" nouă în „România nouă" - Dintr'o scrisoare –

Pentru că mă chemi la lupta politică, dragul meu prieten, țin să te asigur în primul rând de adânca mea credință într'o Românie Nouă, care va fi România Mare, refăcută prin noile puteri românești de peste vechile hotare și îndreptățită prin noile reforme decretate de M.S. Regele, Mai încă că nu o putem ajunge la o deplină bună stare, fără refacerea care nu privește decât clasa conducătoare, odată ce țara e bogată și poporul s'a arătat atât de vrednic. Și cum această clasă nu poate să dispară, ea trebuie să se refacă – prin ea însăși, prin sforțările nobile și românești ale fiecăruia din cei ce o alcătuiesc. E o modestă a mea părere, arătată încă din 1907, când cu marea răscoală țărănească, in „Neamul Românesc". Spuneam încă de atunci că oamenii de bine s'au săturat de idei și de programme...pe hârtie, de „organizații" și „curente" , de titluri și teorii, de formalism și vorbe mari, oricât a fi de frumoase.

Vrem oameni și fapte. Fapta bună, chiar cea mai modestă, fapta personală în vederea binelui obștesc e tot ce poate prețui mai mult astăzi. Și tocmai pentru că politica este faptă, lucrare pentru obște, acum când e vorba de „refacere", se vorbește mai mult de o „nouă politică". La care mă chemi și pe mine. Nu te îndoiești însă că multă vreme „politica" va fi tot în mâna clasei conducătoare, care nu poate fi „nouă"; iar politica e tot sfătuirea și cârmuirea celor mulți, munca și lupta pentru interesul public, formă de cultură pentru depășirea vieții noastre românești. Și dacă nici politica, nici clasa conducătoare nu pot fi „nouă", este lămurit că trebue să se schimbe sistemul. „Politica nouă" și „România Nouă" nu se poate fără ca să se schimbe partidele în organizații de luptă pentru idei, în vederea binelui obștesc, fără să ție seama de interesele materiale al partizanilor și nici de ambițiile „șefilor".

De o jumătate de veac se vorbește și se scrie, se jură și se declamă pe tema constituției, a descentralizării, a domniei legilor și a democrației!

Dar isprava nu s'a făcut din pricina „politiciansimului", otrava vieții noastre publice, grija și goana aprigă numai pentru „ale tale", în tovărășia altora la fel ca silințe de organizare, sub cuvânt că e în interesul public, tocmai când el suferă mai mult.

Și pentru că nimic bun pentru obște nu se poate întemeia pe iubire de sine și pe materialism, oricine nu-și poate stăpâni aceste porniri firești n'are ce căuta în rosturile auguste și ideale ale politicei, ale adevăratei politici, oricât de „genial" ar fi, ba tocmai cu atât mai mult. Știu că ai să mă învinuiești, dragă prietene, de...„idealism" de lipsă de simț real, de simț practic. Totuși – e părerea și credința mea nestrămutată. Numai așa nu se vor amesteca „afacerile" cu politica, care ar trebui să fie..., dracu și tămâia.

Numai așa se va despărți politica de administrație, care trebuie să-și ia calea ei singură, la îndemâna și pentru interesul cetățeanului, harnică și cinstită, adevărată și vie, iar nu mincinoasă, formalistă, nepăsătoare și înmormântată în teancuri de dosare și dulapuri hârțoage...

Să piară apoi credința în...cele două morale. Morala e una pentru toate și pentru toți. Politica să nu mai fie taină, minciună și intrigă, în adevăr, lumină și chibzuială cinstită, , odată ce e vorba de bine, de bine pentru toți.

Pentru care trebuie să recunoști că nu este în afară de legi, reforme și decrete", să ne cercetăm conștiința, să ne măsurăm și să ne supraveghiem fără încetare vorba, gândul și fapta, silindu-ne a deveni prin noi înși-ne, în primul rând „veacului cum se cade".

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:50

Am prezentat, în câteva numere, moștenirea latinească din lexicul limbii române, pornind de la faptul că româna este o limbă romanică; ea continuă, la fel ca celelalte limbi romanice, latina. Înainte de a trece la alte componente etimologice ale vocabularului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:42

Cercetătorul de origine română Adrian Bejan, de la Duke University, are o nouă explicaţie pentru acele zile nesfârşite ale copilăriei care păreau să dureze mult mai mult decât cele de acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:36

Informaţie de ultimă oră, din Statele Unite, unde a fost publicat un sumar din raportul investigaţiei privind mult discutatul complot dintre Donald Trump şi Rusia, în timpul campaniei pentru alegerile din 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:27

Un pilot a fost protagonistul unui incident teribil, încheiat cu o tragedie. Bărbatul a furat un avion și l-a prăbușit peste o casă, ca să-și ucidă soția. Pilotul a murit, dar nevasta a scăpat cu viață. Incidentul s-a produs în Gaborone, capitala statului Botswana....

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Martie 2019, ora: 07:22

Simona Halep a trecut de turul 3 al turneului de tenis de la Miami după un meci extrem de disputat cu slovena Polona Hercog. Românca a câștigat partida după 2 ore și 50 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 06:38

După câteva luni de repaus, timp în care consumatorii de produse eco, autentice de la noi din țară au simțit lipsa acestora, piața EcoLocal își va iniția din nou activitatea. În 2019, peste 50 de producători, dintre care 14 certificați ecologic s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 05:41

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primește istoricul Edward Bleiberg de la vizitatorii Muzeului Egiptean Brooklyn este: „De ce statuile au nasul spart?”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 05:24

Buna Vestire sau Ziua Cucului este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie. Cunoscută în popor şi ca Blagoştevenia, Buna Vestire este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:14

 Acum exact 20 de ani, pe 24 martie 1999, la ora 21 (ora Bucurestiului), avioanele NATO au inceput bombardarea Iugoslaviei, imediat dupa esecul negocierilor de pace de la Chateau de Rambouillet. Exact atunci s-a prabusit linia pe care politologul american Samuel Phillips Huntington o trasase...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:05

 Autorităţile judiciare i-au permis mareşalului Ion Antonescu să-i trimită o scrisoare soţiei sale, înainte de a-l duce în faţa plutonului de execuţie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)