Politică

Cine este Dacian Cioloş

Consilier al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost Comisar European pentru Agricultură şi fost ministru al Agriculturii în mandatul lui Tăriceanu, Cioloş a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, după care a urmat l’Ecole naţionale superieure agronomique Montpellier, unde a cunoscut-o pe soţia să, Valerie Villemin.

Informaţia că Dacian Cioloş va fi premierul nominalizat de Klaus Iohannis a apărut pe site-ul EurActiv.com încă de pe 5 noiembrie 2015, când publicaţia cîtă "două surse credibile" şi notă că ¬nu numai că alegerea va fi bine văzută la Bruxelles, dar Cioloş este una dintre rarele figuri publice din România care nu este percepută drept coruptă".

Tot pe 5 noiembrie, EurActiv.ro scria că Dacian Cioloş urmă să aibă o întâlnire informală cu preşedintele Klaus Iohannis, la finalul consultărilor politice de la Cotroceni.

Dacian Cioloş este consilierul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker , pe securitatea alimentară internaţională (sursă şi detalii ). A fost Comisar European pe Agricultură din 2009 până în 2014, mandat în timpul căruia a coordonat reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

Cioloş a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 , în guvernul lui Călin Popescu-Tăriceanu, iar anterior, în 2002-2003, a lucrat pentru Delegaţia Comisiei Europene în România .

În urmă cu aproape o luna, Dacian Cioloş a primit titlul Profesor Honoris Causa din partea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, al cărui absolvent este, transmite Recolta.eu . La evenimentul din 15 octombrie 2015 au fost prezenţi miniştrii Daniel Constantin (Agricultură), Sorin Cîmpeanu (Educaţie) şi Gabriela Szabo (Tineret), iar preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin intermediul consilierului pe educaţie Ligia Decă, potrivit aceleiaşi surse.

În aprilie 2015, Dacian Cioloş a fost audiat că martor la Parchetul instanţei supreme, într-un dosar privind modul în care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în cauza privatizării ICA. Plângerea a fost făcută de Cătălin Jean Sandu, fost şef în ADS, condamnat la şase ani de închisoare, iar la ieşirea de la audieri Cioloş a declarat: "Am fost invitat, în calitate de martor, pentru a da o declaraţie despre împrejurările constituirii, în numele statului, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale că parte civilă în dosarul ICA, în 2008. Este o urmare a plângerii formulate de domnul Sandu Jean. Nu cred că alte comentarii sunt oportune: calitatea mea în acesta anchetă a rămas doar aceea de martor şi nu există o urmărire penală împotriva mea " (sursă şi detalii ).

Dacian Cioloş, la alegerile prezidenţiale din 2014: Am reuşit să votez, după ore bune de aşteptare la coadă, la Ambasada României la Bruxelles

Amintim că în scandalul votului din diaspora de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, fostul comisar european scria pe pagină să de Facebook că a reuşit să voteze, după ore bune de stat la coadă. "De dată asta am reuşit să votez, după ore bune de aşteptare la coadă, la Ambasada României la Bruxelles. Sunt cozi de sute de metri – e regretabil că oamenii trebuie să-şi sacrifice o jumătate de zi pentru a-şi exercită un drept fundamental", notă Dacian Cioloş pe 16 noiembrie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale în urmă cărora Klaus Iohannis a ieşit preşedinte.

"Dată trecută nu am reuşit să votez, încercând să votez ultimul. Cât am fost demnitar, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a nu înşela încrederea oamenilor care au crezut în mine. Acum sunt doar simplu cetăţean şi îmi asum cu demnitate şi acest statut, votând, aşa cum sunt condiţiile pentru că din păcate nu pot să le schimb eu. Pot doar să mă exprim şi o fac. Dar în calitatea de cetăţean", scria Cioloş pe Facebook (sursă şi detalii ).

Amintim de asemenea că în 2014, la finalul mandatului Executivului European condus de Jose Manuel Barroso, Victor Ponta a anunţat oficial că l-a nominalizat pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de Comisar European, tot pe portofoliul deţinut de acesta – Agricultură. Traian Băsescu a declarat ulterior, însă, că Guvernul a făcut de fapt două nominalizări (sursă şi detalii ). Cea de-a două nominalizare a fost Corina Creţu – acum comisar european pentru Politică Regională. Vezi aici mai multe detalii despre nominalizarea comisarului european

În 2009, când preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunţat lista comisarilor europeni, şeful Executivului European l-a prezentat pe Dacian Cioloş drept "cel mai competent" candidat pe care l-a avut pentru Agricultură. "Sunt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloş ministru (comisar – n.r.) pentru agricultură şi dezvoltare regională. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Dacă va uitaţi la CV-ul lui, nu este nici o îndoială. Am vorbit cu el, ştiu că este foarte angajat în dosarul agriculturii, a lucrat toată viaţă în acest domeniu", a declarat atunci preşedintele CE (sursă şi detalii ).

Candidatura să în executivul european a fost puternic susţinută de Franţa, iar după obţinerea funcţiei de comisar european numeroase voci au susţinut că "Franţa a obţinut două portofolii" (sursă şi detalii ).

Valerie Cioloş-Villemin, soţia lui Dacian Cioloş, este vice-Preşedinte al Asociaţiei Rural’Est, este inginer agronom şi de dezvoltare, doctor în economie, a vizitat în dese rânduri România şi Republica Moldova între 1998 şi 2008, potrivit unei prezentări făcute de Institutul Francez din Cluj-Napoca (sursă ). Potrivit CV-ului sau , Valerie Cioloş-Villemin a fost implicată în numeroase proiecte în România.

CV Dacian Cioloş

Dacian Cioloş s-a născut în 1969 în Zalău, Sălaj. Este căsătorit cu Valerie Villemin, pe care a cunoscut-o în timpul studiilor de Agronomie în Montpellier (sursă şi detalii ).

iulie 2015 – prezent: consilierul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentară internaţională
2009-2014: Comisar European pe Agricultură
2009: Preşedintele Comisiei Prezidenţiale de la Cotroceni pe Agricultură (în mandatul de preşedinte deţinut de Traian Băsescu)
2007-2008: Ministru al Agriculturii, în guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu
2007: subsecretar de stat pe afaceri europene în Ministerul Agriculturii
2005-2007: Consilier al ministrului român al Agriculturii (sub mandatul lui Gheorghe Flutur) şi purtător de cuvânt al României în Comitetul Special Agricol la Consiliul Uniunii Europene
2002-2003: Task Manager SAPARD în Delegaţia Comisiei Europene în România
1999-2001: Coordonator de proiecte de cooperare bilaterală pentru dezvoltarea agriculturii locale în România
1998-1999: Director al Programului de dezvoltare rurală locală în judeţul Argeş
martie-iulie 1997: Agroeconomist stagiar la Direcţia Generală de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene

Educaţie:
1997: studii aprofundate (DEA) în Agricultural Development Economics, Ecole naţionale superieure agronomique Montpellier (ENSA)
1996: certificat de studii superioare specializate în Environmental Agronomy, Ecole naţionale superieure agronomique Rennes
1994: Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
1987: diplomă de Bacalaureat, la Liceul Agro-Industrial din Şimleu Silvaniei

Limbi vorbite:
Română – limba maternă
Franceză – fluent
Engleză – nivel bun

sursa. hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *