Politică

Cine este interesat de declanşarea alegerilor anticipate?

Care dintre partidele de la guvernare ar fi interesat să atragă R. Moldova în alegeri anticipate? Unii sunt de părere că PCRM poate fi cel mai avantajat de pe urma anticipatelor, dar cum rămâne cu PLDM? La aceste întrebări ne-au răspuns atât cei implicaţi direct în procesul politic, cât şi observatorii pasivi, şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Nicolae Chirtoacă, comentator politic:
„Niciun partid nu este interesat de anticipate”



La momentul dat, cred că niciun partid nu este interesat de alegeri anticipate, cu excepţia partidelor mici cu iluzii mari. Mă refer la cele extraparlamentare, în special cele formate recent şi care nu au experienţa necesară. Nu cred că Vlad Filat este interesat de alegeri anticipate, cel puţin nu acum. Poziţia lui nu este vulnerabilă, în condiţiile în care există o coeziune în interiorul AIE, aşa cum s-a anunţat la nivel declarativ.

Vadim Mişin, deputat PCRM:
„…va fi clar că ei au atras ţara în alegeri anticipate”



De ce credeţi că cineva ar fi interesat de alegeri anticipate? În situaţia actuală, partidele de la guvernare, împreună cu Dodon, Greceanîi şi Abramciuc, au 61 de voturi. Exact cât este necesar pentru alegerea preşedintelui. Ei au cărţile în mână. Dacă vor alege preşedintele, bravo lor, dacă nu, atunci va fi clar că ei au atras ţara în alegeri anticipate… Involuntar, PCRM se află acum în situaţia de a fi observator la aceste evenimente. În acest moment, nici alegerea preşedintelui, nici alegerile anticipate nu depind de noi.

Vasile Botnaru, director Radio „Europa Liberă”:
„Dodon a aruncat mingea. Trebuie să vedem cine va juca cu ea”



Nu m-aş pronunţa. Datele problemei se vor schimba până la sfârşitul zilei, în funcţie de ce va decide azi Alianţa. Dacă aş spune că PCRM e interesat să aibă loc anticipate, nu se exclude faptul ca până seara Voronin să o accepte pe Greceanîi la funcţia de preşedinte, chiar dacă e fugară. Mişcările de moment trădează interesul pentru anticipate. Prefer să vorbesc pe bază de fapte, nu de zvonuri, iar faptele vor ieşi la suprafaţă la sfârşitul zilei de astăzi… Dodon a aruncat mingea, acum trebuie să vedem cine va juca cu ea. Cele mai interesate de anticipate rămân însă a fi partidele extraparlamentare.

Gheorghe Erizanu, scriitor:
„Greceanîi va fi aleasă la funcţia de preşedinte”

Comuniştii sunt singurii interesaţi de alegeri anticipate şi, desigur, partidele extraparlamentare. Liderul PCRM îmbătrâneşte, partidul lâncezeşte, şubrezeşte şi mulţi membri ar putea pleca. Peste trei ani de zile va fi prea târziu să mai revină la putere. PCRM nu este un partid clasic, nu poate să se menţină în opoziţie, mucegăieşte. Scheletul statului a fost creat de comunişti în cei opt ani de guvernare, iar acum problema celor de la putere e cum să facă astfel ca segmentul birocratic de mijloc şi uşierii să-şi schimbe mentalitatea. Aceştia conduc RM, nu preşedintele sau Parlamentul. Cred totuşi că Greceanîi va fi aleasă la funcţia de preşedinte. Ar fi soluţia cea mai bună pentru evitarea alegerilor anticipate şi distrugerea PCRM, chiar dacă este protagonista unei piese care nu-i face cinste deloc.

Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”:
„PCRM este cel mai interesat de anticipate”



Cred că, în situaţia creată, PCRM ar fi cel mai interesat de alegeri anticipate, mai ales după plecarea lui Dodon. În rest, toate partidele sunt interesate de alegerea preşedintelui.

Contactat de noi, Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM, a spus că PCRM este sută la sută interesat de anticipate. „O spun reieşind din evoluţia atitudinii şi poziţiei dlui Voronin şi ale altor fruntaşi ai PCRM. Cu aceeaşi certitudine putem spune că PLDM nu are niciun interes de a ajunge la anticipate”. Întrebat dacă există temerea, în cadrul PLDM, ca după alegerea şefului statului acesta să ceară demiterea premierului, Streleţ a răspuns: „Anticipăm prea mult. Nu ştiu, nu pot spune. Politica este politică, tot timpul pot apărea diferite reconfigurări. La ora actuală, obiectivul principal este alegerea preşedintelui”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *