UE / Nato

Cine este Jens Stoltenberg, noul secretar general al NATO

Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, îi va succeda danezului Anders Fogh Rasmussen, al cărui discurs dur împotriva Rusiei de la începutul crizei ucrainene a contribuit la schiţarea imaginii unei Alianţei care revine la originile ei, apărarea colectivă în faţa Rusiei amintind de Războiul Rece.

În urmă cu un an, Alianţa Nord-Atlantică îşi căuta o nouă raţiune de a fi în apropierea retragerii soldaţilor săi din Afganistan, unde au luptat timp de 13 ani fără succes în eradicarea talibanilor şi fără a permite instalarea unui regim stabil. "Dar tocmai am traversat un an de turbulenţe", a observat ambasadorul Estoniei la NATO, Lauri Lepik, citând atitudinea Rusiei care a anexat Crimeea la începutul lui martie, apoi a trimis trupe să lupte alături de separatişti în estul Ucrainei, şi emergenţa islamiştilor ultraviolenţi în Irak şi Siria.

În acest context, baza structurală a bugetelor apărării "face ţările NATO subdotate pentru a disuada cu adevărat Rusia în estul Europei, în timp ce se confruntă cu tulburări tot mai mari în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu", subliniază Alexandra de Hoop Scheffer, de la institutul american German Marshall Fund.

Cei 28 de lideri aliaţi au decis la începutul lui septembrie, în cadrul summitului din Ţara Galilor, să doteze NATO cu un "plan de reacţie" care să permită mobilizarea de trupe în câteva zile în caz de agresiune, de consolidare a bazelor din Ţările Baltice şi Polonia şi de a asigura o "prezenţă continuă" a aliaţilor în est organizând rotaţia trupelor şi prepoziţionând arme şi echipamente, mai arată sursa citată.

Aceștia au promis, de asemenea, să sporească cheltuielile militare la 2 la sută din PIB în zece ani, răspunzând unei cereri a Statelor Unite, în timp ce Washingtonul finanţează trei sferturi din bugetul NATO. "Noul secretar general va trebui să se concentreze pe punerea în aplicare a acestor alegeri", apreciază Jan Techau, directorul institutului Carnegie Europe. Dar creşterea cheltuielilor "va fi foarte dificil" de obţinut din partea aliaţilor, apreciază el. "Va trebui jucat un joc politic cu tact. Dacă Stoltenberg reuşeşte acest lucru, va fi un real succes".

Cine e Stoltenberg

În vârstă de 55 de ani, Jens Stoltenberg va fi cel de-al treisprezecelea secretar general al Alianţei. A fost premier al Norvegiei din partea Partidului laburist în perioada 2000 – 2001 şi între 2005 şi 2013. De formaţie economist, la începutul carierei politice nu a fost un susţinător al Alianţei. Între timp, şi-a schimbat viziunea politică.

„NATO nu este doar o alianţă de securitate, este o familie a valorilor care s-a extins peste Atlantic şi apără aproape un miliard de cetăţeni din ţările noastre aliate. Şi trebuie să continuăm să apărăm aceste valori”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Noul secretar general va avea o misiune dificilă şi nu doar din cauza crizei din Ucraina. El va trebui să rezolve şi problema creşterii cheltuielilor militare ale celor 28 de state membre, stabilită la reuniunea din Ţara Galilor.

În campania de anul trecut, Jens Stoltenberg s-a remarcat printr-un truc electoral – s-a deghizat în şofer de taxi pentru a afla care este părerea norvegienilor despre guvernul său. Totul a fost filmat, iar imaginile au fost folosite în campanie. Ulterior, s-a aflat că aproape jumătate dintre clienţi au fost plătiţi de echipa sa. Jens Stoltenberg a pierdut alegerile şi a demisionat de la conducerea guvernului.

sursa: mediafax.ro / digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *