Astăzi 31 Martie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 30 Martie 2020
Abonamente

Actualitate 16 August 2019, ora 11:38

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

Marime Font

Vladimir Țurcan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, este numărul 20 pe lista socialiştilor pe circumscripţia naţională. Ţurcanu candidează şi pe circumscripția uninominală nr.8, Cantemir. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o întrerupere de doi ani, cât a fost ambasador în Federația Rusă. Luxul în care trăiește familia sa, etalat în reviste și în emisiuni televizate, contrastează puternic cu veniturile de bugetar ale demnitarului. A fost criticat în presă și de către colegii săi deputați că ar avea afaceri nedeclarate. S-a manifestat adeseori printr-un discurs românofob, anti NATO și pro Kremlin.

Vladimir Țurcan este general-maior de poliție, fost ministru al Afacerilor Interne și ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. A fost membru al Partidului Comunist din fosta URSS până în 1991. În această perioadă a exercitat funcții partiinice, fiind șef adjunct în Secția organizatorică a CC al Partidului Comunist (1985-1991) și șef al Secției juridice a CC al Partidului Comunist (1990-1991).

Traseism politic

În anul 2001 a intrat în Parlamentul R.Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. Din partea PCRM a fost deputat în trei legislaturi - 2001-2002 și 2005-2009, apoi în 2009-2014. În 2014 ajunge în Parlament pe listele partidului Socialiștilor.

Loading...


La 7 decembrie 2009, Vladimir Țurcan, împreună cu alți trei deputați comuniști: Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova și Valentin Guznac, au părăsit fracțiunea parlamentară a PCRM și au aderat la Partidul Moldova Unită. Ulterior, la această formațiune s-a alăturat și deputatul PCRM, Svetlana Rusu. Cei cinci deputați s-au prezentat o perioadă drept neafiliați.

Deputații transfugi au aderat mai apoi la Partidul Moldova Unită-Edinaia Moldova, formațiune extraparlamentară, condusă de Ana Tcaci. La Congresul patru al formațiunii, din luna februarie 2010, Vladimir Țurcan a preluat conducerea Moldovei Unite. La alegerile parlamentare din noiembrie 2010, la care a participat PMUEM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral. În scrutinul electoral din noiembrie 2014 preşedintele PMUEM, Vladimir Ţurcan, a fost ales în funcţia de deputat pe listele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Aceasta după ce, în 2012, partidul s-a scindat - o parte din membri au aderat la Partidul Democrat, iar altă parte - la Partidul Socialiștilor. Detalii video aici.

Formațiunea „Moldova Unită”, pe care o conducea Vladimir Țurcan, a fuzionat cu Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon. Într-o declarație de presă comună, în octombrie 2012, cei doi lideri au spus că formațiunea lor are ambiția de a deveni cea mai importantă forță politică de stânga. În același document Dodon și Țurcan spun că Partidul Comuniștilor nu are viitor, că se va destrăma și va ajunge „o stafie politică”, inclusiv pentru că actualul său lider, Vladimir Voronin, ar fi „obosit” și „incapabil să-și controleze vorbele și faptele”.

În 2013, Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon şi Partidul Moldova Unită, condus de Vladimir Țurcan, precum și alte trei partide mici și necunoscute - Partidul Popular Socialist, Partidul Patrioţii Moldovei, Partidul Renaştere - au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea unui Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică își propunea să în Republica Moldova ”ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli”.

Avere și intereseSocialistul Vladimir Țurcan a ocupat, din 1976 și până în prezent, doar funcții în cadrul unor instituții publice, începând cu Procuratura Generală și terminând cu Parlamentul R. Moldova. Analizând toate declarațiile cu privire la venituri și proprietăți disponibile ale acestuia, observăm că, practic niciodată, Țurcan nu a deținut firme care să-i aducă venituri suplimentare față de salariul de bugetar. Totuși, acesta duce o viață îndestulată, locuind într-o casă de milioane de pe str. G. Meniuc din Chișinău, pe care a obținut-o în anul 2007, perioadă în care era, la fel ca acum, deputat. „Secretul” deputatului Țurcan par să fie „investițiile” în copiii săi, care gestionează mai multe firme, unele dintre ele fondate sau, mai corect spus, înregistrate pe numele lor, când acești abia au împlinit 18 ani. În acest mod, chiar dacă firmele respective ar fi fost controlate de facto de deputat, ele, conform legii, nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri și proprietăți ale tatălui.

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice în colaborare cu Ziarul de Gardă arată în 2017 că feciorul mai mare al demnitarului Maxim Țurcan era fondator la șase SRL-uri. Primul dintre ele, SRL Opercom, a fost înregistrat pe 7 februarie 1997, pe când fiul lui Vladimir Țurcan avea doar 18 ani. La 23 de ani, Maxim Țurcan a fondat și firma Copiservice-X, iar în 2006, pe când tatăl său era deputat, Maxim a intrat și pe piața asigurărilor, participând la fondarea companiei de creditare și leasing Status Leasing SRL.

În 2008, acesta participă la fondarea companiei de asigurări Global-Asig în 2010, fondează un alt SRL - Flextanc, iar în iulie 2014, împreună cu trei parteneri, devine fondator la SRL Two Goose , firmă cu licență în diverse domenii, printre care comerțul diferitor produse, fabricarea pâinii, baruri și restaurante. Anastasia Țurcan, una dintre fiicele deputatului, este și ea fondatoare la două SRL-uri: MC-Dent ​, care deține clinica Doctor White din Chișinău, și SRL Fusion, care administrează clubul de noapte Cherry. Ecaterina Stratulat, o altă fiică a deputatului, împreună cu soțul său Eugeniu, au fondat alte trei SRL-uri, cu activități în domeniul închirierii apartamentelor și automobilelor.

Vladimir Țurcan a declarat presei că nu ar avea legătură directă cu aceste SRL-uri, administrate, la fondare, de către soția sa, care era de meserie jurist. Deputatul a precizat că toți copiii săi sunt acum independenți și că el nu cunoaște toate ocupațiile legate de business ale acestora.

Locuință la preț privilegiat

În 2008, Țurcanu, deși avea apartament în Chișinău, s-a înscris într-o listă a deputaților care doreau obținerea unei locuințe, într-un bloc nou, la un preț de doar 310 euro per m.p., în timp ce valoarea de piață a unei astfel de locuințe era de aproape trei ori mai mari.

Până a obține un nou mandat în Parlament în 2014, Vladimir Țurcan avea un apartament și o casă de peste 300 de metri pătrați, dar și o mașină luxoasă de model Lexus. După trei ani de aflare în Parlament acesta se poate lăuda cu alte două apartamente și un Lexus mai nou, care l-au costat mult peste un milion de lei. În 2016 Țurcan a investit 400.000 de lei într-un apartament de 94 de metri pătrați, iar un an mai târziu – 662 de mii, într-un apartament de 103 metri pătrați. În 2016 legiuitorul a luat în posesie și folosință un Lexus RX-200T, care ar costa 10.000 de euro. Alte 10.800 de dolari deputatul le păstrează în bancă”, arată o altă anchetă semnată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

În declarațiile sale de avere din 2015 Vladimir Țurcan menționa că deține acțiuni în valoare de 910 mii de lei la Întreprinderea de Stat Sabos, cu drept de activitate în îndeplinirea funcțiilor de supraveghere tehnică pentru beneficiari prin conducerea proiectelor de investiții capitale. Aceasta întreprindere a obținut în 2016 două contracte instituții ale statului în valoare de peste 200 de mii de lei. În 2015, întreprinderea a semnat alte 11 contracte privind majorarea prețurilor la servicii pentru contracte semnate anterior, în sumă totală de 210 mii de lei. Mai multe detalii aflaţi dintr-o investigație jurnalistică realizată de Ziarul de Gardă într-un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice.

Verificat de Comisia Națională de Integritate

În 2016, Vladimir Țurcan a intrat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, pentru că nu și-ar fi declarat toate proprietățile și niște conturi bancare. Controlul a fost inițiat în 2016. În cadrul controlului s-a stabilit că Vladimir Țurcan nu a declarat pentru anul 2014 o casă de locuit dobândită în anul 2001, cu suprafața de 66,7 m2, neevaluată de organele cadastrale, care îi aparține, un venit de 294,05 dolari SUA, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la B.C.Energbank și venitul soției, în sumă de 60,3 euro, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la Banca de Economii și cinci conturi de card cu sume neînsemnate.

Cu toate acestea CNI a clasat cauza „în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014, de către dl Vladimir Țurcan”.

În ultima declarație de avere, depusă la CEC pentru anii 2017-2018, condidatul socialist arată că are în proprietate o casă și trei apartamente, ultimul fiind procurat în anul 2017, aceeași mașină, care apare și în declarațiile anterioare. Deputatul mai indică și doua terenuri. În șapte conturi bancare, familia Țurcan păstrează vreo 350 de euro şi cam tot atâțea lei. Salariu anual al deputatului a constituit puțin peste 180 mii lei, iar pensia - peste 100 mii lei. Salariu său de deputat și pensia este singurul venit în familia Țurcan.

Socialistul a intrat anul trecut într-un top al pensionarilor de lux din Parlament.

Acuzații

În octombrie 2018, deputatul democrat, Corneliu Dudnic, a declarat presei că socialistul Vladimir Țurcan deține pe terenul fostului Stadion Republican un restaurant și mai multe corturi de tenis, proprietăți care nu se regăsesc în declarațiile de avere ale deputatului. Dudnic a mai lăsat să se înțeleagă că anume din această cauză, șeful statului nu vrea să promulge legea privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei Statelor Unite.

„O parte din teritoriul stadionului a fost privatizată de deputatul fracțiunii PSRM, Vladimir Țurcan. Au fost ședințe de judecată, iar instanța a admis construcțiile pe teritoriul stadionului", a spus deputat PDM, Corneliu Dudnic, citat de Prime TV. În același material, Țurcan a negat acuzaţiile.

Donații generoaseVladimir Țurcan a fost generos atât cu Partidul Comuniștilor din care a făcut parte, cât și cu Partidul Socialiștilor.

Pentru referendumul din 2017 a donat 23 mii de lei din salariu. Vladimir Țurcan a contribuit în 2016 la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. În 2015, el a donat partidului 94.000 de lei în campania pentru alegerile locale. În 2015 a alocat la partid 50.500, iar ulterior, a mai donat 49.000 de lei.

El a contribuit în 2016 la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. În 2015, el a donat partidului 94.000 de lei în campania pentru alegerile locale, sumă aproape echivalentă cu pensia anuală.

Vladimir Țurcan a continuat să fie generos cu partidul din care face parte și în anul 2018. El a vărsat din bugetul familiei cam o cicime în visteria formațiunii politice. În două repreze, demnitarul a donat pentru PSRM suma de 56 mii de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În perioada când deținea funcția de ministru de Interne (a.2001) a semnat un contract cu companiile de telefonie mobilă prin care a obligat operatorii să furnizeze "informații operative pentru poliție". Juriștii au apreciat că acesta este un atentat la secretul convorbirilor telefonice.

A renegat Hotărârea CEDO prin care s-a cerut autorităților de la Chișinău să excludă din Codul electoral prevederile restrictive referitoare la dreptul persoanelor care dețin dublă cetățenie de a accede în funcții publice. El a apreciat că „Hotărârea CEDO este politizată”.

Suprins că își duce copilul la școală cu mașina de serviciu

Vladimir Țurcan a fost obsevat că își duce copilul la școală cu mașina de serviciu

Jurnaliștii au observat că în loc de 3 kilometri cât ar face de la casa deputatului până la Parlament, pentru a-l duce pe copilul legislatorului la şcoală, automobilul parcurge o distanţă de 10 kilometri, adică de trei ori mai mult. Demnitarul a recunoscut că își duce copilul la școală cu mașina de serviciu, dar a arătat la președintele Parlamentului, Andrian Candu, care ar face același lucru - îşi duce copilul la instituţia de învăţământ cu maşina de serviciu.

Diversiune la 7 Aprilie 2009

La protestele din 7 aprilie 2009, Vladimir Țurcan, a fost surprins într-o înregistrare video, cum dădea indicație unor tineri, reprezentanți ai protestatarilor, să urce pe acoperișul Parlamentului și să arboreze drapelul UE. Imaginile contraziceau afirmațiile anterioare ale lui Vladimir Țurcan, potrivit cărora, el ar fi fost convins de protestatari să le permită să urce pe acoperișul instituției pentru a arbora steagul UE cu scopul de ”a calma masele”. „Ei trebuie să vadă asta: aţi declarat, v-aţi urcat şi aţi instalat…”, spune Vladimir Ţurcan, referindu-se la arborarea drapelului.

Arborarea drapelului UE și al Romaniei pe sediul Parlamentului și al Președinției au fost primele "argumente” ale guvernării comuniste și ale autorităților Federației Ruse pentru a acuza România de organizarea unei lovituri de stat la Chișinău. Urmare a acestor acțiuni, a fost expulzat ambasadorul României de la Chiținău și au fost impuse vize de intrare pentru toți cetățenii români. Deputații din fracțiunea Moldova Noastră au cerut Procuraturii să investigheze penal acțiunile lui Vladimir Țurcan.

Legat de acest caz, Vladimir Țurcan a fost audiat în calitate de martor, imediat după 7 aprilie. Ulterior, Procuratura a comunicat că ”imaginile tirajate de către unele mass -media sunt rupte din context şi interpretate într-o manieră eronată. Arborarea drapelului constituie o cerinţă şi o iniţiativă a protestatarilor şi nu o indicaţie, o condiţie a reprezentanţilor Parlamentului!”.

Imediat după evenimentele din aprilie, Vladimir Țurcan a fost numit președinte al Comisiei de Stat pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, comisie creată într-un cadru legal confuz de către președintele Vladimir Voronin. Deputații din Alianța Moldova Noastră au calificat atunci această decizie drept una ”cu scop tocmai de a bloca ancheta, care ar fi scos la iveală adevărul despre rolul de organizator al conducerii comuniste în vandalizarea sediilor Parlamentului și Președinției”. De menționt că, deși au trecut aproape 10 ani de la evenimentele din aprilie 2009, în care un protest al tinerilor nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare, a fost deturnat, iat violențele au generat distrugerea clădirilor Parlamentului și Președinției, până acum organele abilitate nu au făcut lumină în acel caz.

Vectorul asiatic

Vladimir Țurcan s-a remarcat printr-un discurs românofob și pro Kremlin. El s-a pronunțat împotriva semnării de către Parlament, în 2017, a Declaraţiei privind retragerea trupelor ruse, calificând-o drept ”periculoasă din punct de vedere politic”.

„De aici trebuie să pornim. Cu regret, actualmente, această problemă poartă un caracter geopolitic, iar acest lucru s-a pornit de la creşterea valului de naţionalism. Ţin minte foarte bine ce a fost în 1989, când s-a aprobat Legea privind funcţionarea limbilor şi ceea ce era în Moldova atunci şi în jurul sediului Parlamentului la aprobarea legii. Lozincile şi chemările la unire, de aici a pornit totul şi este produsul nostru autohton. Ulterior, evenimentele s-au dezvoltat în aşa măsură că azi această problemă este la intersecţia intereselor geopolitice. Aceasta este realitatea”, a afirmat deputatul PSRM. Acesta a venit cu un apel către guvernanţi, care trebuie să înţeleagă că populaţia din regiune nu are încredere în guvernarea care promovează ideile unionismului, este favorabilă lărgirii ariei de acoperire a NATO, inclusiv prin crearea oficiului NATO în ţară.

La alegerile parlamentare din 2010, la care a participat Partidului Moldova Unită, pe panourile electorale, Vladimir Țurcan era reprezentat pe fonul culorilor din drapelul Federației Ruse.

Lista neagră a candidaților cu probleme de integritate

În cadrul campaniei parlamentare anticipate din iulie 2009, Vladimir Țurcan a fost inclus în lista candidaților cu probleme de integritate, elaborată de Inițiativa Civică Parlament Curat. ”În anul 2002 presa a scris că V. Ţurcan s-a aflat în spatele scandalului legat de intimidarea redacţiei ziarului „Accente” de către poliţie şi reţinerea redactorului-şef al publicaţiei. „Accente” publicase un şir de investigaţii despre afaceri ilegale şi cazuri de corupţie în care a fost implicat Vladimir Ţurcan”, se menționa între altele în profilul lui Vladimir Țurcan.

https://anticoruptie.md/

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 21:36

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

 Spitalele din Wuhan îi resping și refuză să le facă teste pacienților locali cu simptome de coronavirus, transmite publicația RTHK din Hong Kong, citată de La Stampa. E vorba despre o decizie politică a autorităților, care vor să arate că epidemia a fost ținută sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:52

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

Meteorologii prognozează îngheţuri în următoarele trei nopţi. Aceştia au emis un cod galben în acest sens, valabil pe întreg teritoriul ţării. Avertizarea intră în vigoare de marţi şi va fi valabilă până în data de 2 aprilie. Temperaturile vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:27

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devenit VIRAL

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devenit VIRAL

 Un nou mesaj video la un cetățean de-al nostru a deveni viral pe facebook. Clipul are peste 12 mii de distribuiri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:05

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul a oferit un interviu despre noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:03

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 11 persoane sunt infectate, 0 sunt suspecte, 16 se află în carantină și 105 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:35

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

Fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat. Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Andrei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:15

S-a vindecat de coronavirus FĂRĂ TRATAMENT! O femeie a reușit asta în 2 săptămâni

S-a vindecat de coronavirus FĂRĂ TRATAMENT! O femeie a reușit asta în 2 săptămâni

O femeie de 47 de ani din Wuhan, care a ajuns în Australia, unde a fost diagnosticată cu COVID-19 s-a vindecat în totalitate fără să îi fie administrată medicație. Pe perioadă internării aceasta nu a primit antibiotice sau alte preparate antivirusale și cu toate acestea s-a vindecat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:12

Moscova se pregătește să declare mâine STAREA DE URGENȚĂ din cauza răspândirii coronavirusului

Moscova se pregătește să declare mâine STAREA DE URGENȚĂ din cauza răspândirii coronavirusului

Rusia a suspendat de azi toate zborurile internaționale, iar la Moscova intră în vigoare măsurile de carantină, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. După săptămâni în care părea ocolită de epidemie, Rusia înregistrează zilnic creșteri record,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:00

De ce este foarte puțin probabil să te infectezi cu COVID-19 de la pachetele primite prin curier sau de pe ambalajele produselor din magazine

De ce este foarte puțin probabil să te infectezi cu COVID-19 de la pachetele primite prin curier sau de pe ambalajele produselor din magazine

NU ar trebui să fim panicați și să credem că ne putem infecta cu noul coronavirus doar de la un pachet adus de curier sau de la ambalajul unui produs cumpărat din supermarket, spun specialiști din SUA, unde problema a fost pe larg dezbătută. Un risc există, dar este extrem de mic și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:57

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19 vor fi înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul “Sântul Lazăr” din Capitală, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:48

SFIDARE / Regimul marionetă de la Tiraspol își întărește hotarul cu R. Moldova și blochează accesul cetățenilor

SFIDARE / Regimul marionetă de la Tiraspol își întărește hotarul cu R. Moldova și blochează accesul cetățenilor

Regiunea transnistreană permite accesul liber în stânga Nistrului doar pentru persoanele cu „acte transnistrene”, iar celor cu acte de identitate emise de autorităţile de la Chișinău li se impune regula de a sta 14 zile în carantină, dacă vor să treacă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:17

Bloomberg: Rusia va fi PRIMA care se va ”ÎNCECA” în propriul petrol

Bloomberg: Rusia va fi PRIMA care se va ”ÎNCECA” în propriul petrol

Lumea este pe punctul de a se ”îneca” de prea mult țiței, scenariu posibil în doar trei luni, potrivit experților din industrie, citați de Bloomberg. Printre jucătorii importanți, Rusia va fi prima care își va umple până la refuz rezervoarele de țiței.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:17

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

Ziarul de Gardă a constatat că dezinfectanți fabricați de „Chemix Grupp” sunt utilizați în majoritatea instituțiilor medicale de la noi, la fel ca și în ultimii ani. Acestea au ajuns în spitale fiind propuse de câțiva agenți economici locali, alții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:08

„AM BĂUT MULTĂ APĂ”. Cum a reușit o profesoară cu diabet și o boală la plămâni să învingă coronavirusul

„AM BĂUT MULTĂ APĂ”. Cum a reușit o profesoară cu diabet și o boală la plămâni să învingă coronavirusul

O profesoară de liceu din Marea Britanie mărturisește prin ce chinuri a trecut și cum a reușit să învingă coronavirusul, deși suferă de diabet și are și o afecțiune pulmonară, denumită A1AT. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:05

UN MEDIC din patru din Marea Britanie este infectat cu coronavirus sau se află în izolare

UN MEDIC din patru din Marea Britanie este infectat cu coronavirus sau se află în izolare

Aproximativ un medic din patru din Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) al Marii Britanii se află în autoizolare sau este bolnav, a declarat luni preşedintele Colegiului Regal al Medicilor (RCP), profesorul Andrew Goddard.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 17:59

INFOGRAFIC /// Republica Moldova „CONDUCE” topul țărilor CU CELE MAI MULTE cazuri GRAVE de coronavirus

INFOGRAFIC /// Republica Moldova „CONDUCE” topul țărilor CU CELE MAI MULTE cazuri GRAVE de coronavirus Foto: agora.md

Republica Moldova înregistrează o rată ridicată de cazuri grave înregistrate în rândul pacienților infectați cu COVID-19. AGORA a comparat informațiile anunțate în țara noastră cu datele din cele mai afectate țări de coronavirus. Mai exact, am analizat numărul cazurilor grave...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 17:02

UE a decis să ofere 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în R. Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina)

UE a decis să ofere 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în R. Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina)

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova și vicepreședintele Partidului Popular European:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 16:26

România se află în plină pandemie de coronavirus, dar lucrările de infrastructură continuă. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat demararea lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești. Este vorba despre lotul 1.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 16:10

Pandemie de COVID-19 /// Care sunt cele mai afectate sectoare din Chișinău

Pandemie de COVID-19 /// Care sunt cele mai afectate sectoare din Chișinău

În total, în Chișinău, sunt înregistrate 103 cazuri de Covid-19, iar 10.741 persoane se află sub supraveghere medicală la domiciliu. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)