Astăzi 8 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 7 Decembrie 2019
Abonamente

Moldova 22 Septembrie 2014, ora 07:44    Din editia print

ANCHETĂCine și de ce vrea să pună mâna pe „Buciumul”

Marime Font

Locul unde s-au turnat zeci de filme naționale și internaționale se transformă într-un loc părăsit. Vorbim despre Centrul Etno-cultural „Buciumul”, unde, după moartea directorului Tudor Tătaru, lucrurile s-au încurcat de-a binelea.

Gurile rele spun că se duce o luptă pentru terenul de milioane, care se află chiar în centrul capitalei. Și în timp ce urmașii lui Tătaru susțin că încearcă să păstreze bunul nume al centrului și să-i readucă faima de altădată, cei de la primărie afirmă că ei caută soluții.

Studioul de Filme Folclorice şi Comedie „Buciumul” SRL a fost fondat în anul 1992 de către Tudor Tătaru. Pentru desfăşurarea activităţilor, primarul de atunci, Nicolae Costin, i-a repartizat terenul din strada Alexandru cel Bun 19. În presă s-a scris că „în zilele bune” în beciurile de la „Buciumul” se delectau „cu curcani prăjiți” oficialitățile statului, dar și delegații de peste hotare.


În anul 1996, conducerea „Buciumului” a semnat un acord de parteneriat cu primăria capitalei, iar studioul a devenit și întreprindere municipală, pentru ca la începutul anilor 2000 „Buciumul” să devină și întreprindere de stat.

Toate neînțelegerile au început din anul 2010, când ministrul Culturii Boris Focşa a iniţiat procedura de lichidare a întreprinderii de stat și tot în același an primăria a oprit orice finanţare către centrul cultural. Asta a venit după ce, în 2009, întreprinderea beneficiase de 600 mii de lei din bugetul de stat, însă nu a prezentat niciun spectacol. Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), Primăria mun. Chişinău ar fi investit patru milioane de lei pentru reparaţii şi reconstrucţii la „Buciumul” şi şapte milioane de lei pentru salarii şi servicii comunale. Suma totală a mijloacelor bugetare, acumulate de „Buciumul”, se ridică la peste 10 milioane lei.

După ce în martie 2013 a murit Tudor Tătaru, la „Buciumul” s-au încins spiritele, iar fiica sa, Viorica Tătaru, împreună cu familia, s-a „cazat” pe teritoriul centrului cultural și a început „lupta” cu reprezentanții primăriei.

„Au ocupat centrul cultural abuziv”

În luna mai 2014, fiica regretatului regizor Tudor Tătaru acuza primăria de faptul că a pus, în mod abuziv, sechestru pe locuința familiei sale, situată pe teritoriul Centrului Etno-cultural „Buciumul”. Potrivit Vioricăi Tătaru, funcționarii primăriei au evacuat forțat familia sa, în lipsa unei decizii a instanței judecătorești. Amintim că în timpul vieții întreaga familie Tătaru a locuit pe teritoriul centrului „Buciumul”.

Întrebată dacă avea dreptul să stea acolo, Viorica Tătaru recunoaște că a acționat la limita legii, pentru că își dorește să dea viață proiectului la care tatăl ei ținea foarte mult.

Reporterii TIMPUL au încercat să intre pe teritoriul centrului cultural, dar cei de la pază ne-au spus că au ordin de la superiori să nu permită accesul nimănui.


Porțile centrului cultural sunt închise permanent, iar paza nu permite nimănui accesul pe teritoriu

În prezent, directorul adjunct al Întreprinderii Municipale „Satul moldovenesc”, cum i se spune acum „Buciumului”, este Rodica Ursu. Ea a declarat că toate birourile, dar și beciurile de pe teritoriu, au fost sigilate din cauza familiei Vioricăi Tătaru, care a ocupat centrul cultural abuziv. Întrebată ce activitate desfășoară în prezent, ea a menționat că e în proces de judecată cu respectiva familie. Iar la întrebarea de ce pe teritoriul întreprinderii nu este permis accesul, chiar dacă este spațiu municipal și, respectiv, public, Rodica Ursu a evitat să răspundă, menționând că doar paza de la poartă este asigurată de Firma „Alfa Grup”.

Ce spun juriștii despre această situație

Pentru ca să ne explice situația creată, am apelat la avocatul Victor Panțâru, care susține că în acest caz sunt un amalgam de relații juridice neclare. „Pe acel teritoriu este înregistrată și Întreprinderea Municipală „Satul moldovenesc” și „Buciumul” SRL. În 2010, în condiții neclare, a fost lichidată Întreprinderea de Stat care era înscrisă tot acolo. Aceste lucruri se bat cap în cap cu legea”, subliniază Panțăru.

Avocatul explică și ce drepturi are Viorica Tătaru. „După moartea tatălui, fiica lui a rămas în acte drept succesor direct și ar trebui să aibă cota parte din investițiile pe care le-a făcut „Buciumul” SRL, fondat de tatăl său. Potrivit documentelor contabile, SRL-ul a cheltuit circa un milion de lei pentru lucrările de construcție a încăperilor de pe teritoriu și prin urmare SRL-ul are dreptul să ceară de la primărie banii care au fost investiți, iar Viorica Tătaru ar trebui să beneficieze de 33 la sută din această sumă. Prin urmare, ea poate apela la instanțele de judecată ca să i se facă dreptate.

Contactată de TIMPUL, Lucia Culev, șefa Direcției cultură din cadrul Primăriei Chișinău, a declarat că Întreprinderea Municipală „Buciumul” nu a fost niciodată în subordinea direcției pe care o conduce. „Pe marginea acestui subiect au avut loc discuții publice și s-a vorbit că acolo ar putea fi centru cultural sau muzeu. Deocamdată, încă nu este nimic clar. Pot spune doar că terenul este al primăriei, iar paza este a școlii din preajmă. Conducerea a avut multe probleme, pentru că atunci când încă era în viață, Tudor Tătaru ar fi încercat să ia și acel teritoriu”, subliniază Culev.

Ce se va alege din beciurile lui Tătaru

În ultimii ani, presa a scris că în zona unde au fost construite beciurile de la „Buciumul” ar fi fost exterminați evreii din Chișinău.


Bustul lui Tudor Tătaru care se află pe teritoriul Centrului Cultural „Buciumul”

Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, spune că acest edificiu nu este inclus în registrul municipal al monumentelor și, prin urmare, nu este considerat monument de categorie națională. Totodată, Ștefăniță spune că a trimis autorităților o solicitare prin care le cerea să ofere beciurilor statut separat de protecție, dar deocamdată nu s-a făcut nimic.

,,Acest cartier are o încărcătură istorică. El necesită o cercetare arheologică și istorică, care ar putea demonstra sau combate faptul că acolo au fost exterminați evreii chișinăuieni. Dacă se va demonstra că acest lucru este adevărat, acolo ar putea fi deschis un muzeu”, susține Ion Ștefăniță.

La „Buciumul” au fost realizate producţiile cinematografice „Leru-i ler pânzele dalbe”, „Dănilă Prepeleac”, „Iarba dracului”,„Moş Ion în cosmos”, „Polobocul”, „Chişinău la sfârşit de mileniu” și altele.

Conform documentelor, „Buciumul” SRL avea contract de arendă al terenului. Contractul, însă, nu a fost nici prelungit, dar nici nu li s-a solicitat locatarilor să plece. Prin urmare, a avut loc o prelungire tacită a acestuia.

Potrivit experților imobiliari, un metru pătrat în zona „Buciumului” costă, în medie, 600 de euro. Un calcul simplu arată că vânzarea celor circa 10 mii de metri pătrați (un hectar) i-ar aduce proprietarului un venit aproximativ de șase milioane de euro.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 15:31

Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente:...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 14:09

Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:39

Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:18

Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției. „Acest obiectiv are o valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 10:00

Ion Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Ion  Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:54

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:26

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, susțin surse parlamentare, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi. Asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:16

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Credința creștină are un respect deosebit față de moartea unei persoane. Există anumite etape și perioade pe care sufletul omului le parcurge înainte de a ajunge în ceruri. Anume în aceste zile (a 3, 9 și 40 zi) rudele comemorează decedatul. Cu toate acestea, nu toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:11

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie porcul de Crăciun? Tăierea porcului de Crăciun se face într-un moment de sărbătoare denumită Ignat pentru că în calendarul creștin-ortodox, ziua îi corespunde Sfântului Ignatie Teoforul. Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:09

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Cristian S., tânărul în vârstă de 27 de ani, din Dej, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie pentru că a ucis o pictoriță, a fost denunțat de soția lui, care, între timp, a divorțat de el. Femeia va primi de la poliția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:57

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Media 7 Decembrie 2019, ora: 00:01

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)