Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:54
Abonamente

Moldova 22 Septembrie 2014, ora 07:44    Din editia print

ANCHETĂCine și de ce vrea să pună mâna pe „Buciumul”

Marime Font

Locul unde s-au turnat zeci de filme naționale și internaționale se transformă într-un loc părăsit. Vorbim despre Centrul Etno-cultural „Buciumul”, unde, după moartea directorului Tudor Tătaru, lucrurile s-au încurcat de-a binelea.

Gurile rele spun că se duce o luptă pentru terenul de milioane, care se află chiar în centrul capitalei. Și în timp ce urmașii lui Tătaru susțin că încearcă să păstreze bunul nume al centrului și să-i readucă faima de altădată, cei de la primărie afirmă că ei caută soluții.

Studioul de Filme Folclorice şi Comedie „Buciumul” SRL a fost fondat în anul 1992 de către Tudor Tătaru. Pentru desfăşurarea activităţilor, primarul de atunci, Nicolae Costin, i-a repartizat terenul din strada Alexandru cel Bun 19. În presă s-a scris că „în zilele bune” în beciurile de la „Buciumul” se delectau „cu curcani prăjiți” oficialitățile statului, dar și delegații de peste hotare.


În anul 1996, conducerea „Buciumului” a semnat un acord de parteneriat cu primăria capitalei, iar studioul a devenit și întreprindere municipală, pentru ca la începutul anilor 2000 „Buciumul” să devină și întreprindere de stat.

Toate neînțelegerile au început din anul 2010, când ministrul Culturii Boris Focşa a iniţiat procedura de lichidare a întreprinderii de stat și tot în același an primăria a oprit orice finanţare către centrul cultural. Asta a venit după ce, în 2009, întreprinderea beneficiase de 600 mii de lei din bugetul de stat, însă nu a prezentat niciun spectacol. Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), Primăria mun. Chişinău ar fi investit patru milioane de lei pentru reparaţii şi reconstrucţii la „Buciumul” şi şapte milioane de lei pentru salarii şi servicii comunale. Suma totală a mijloacelor bugetare, acumulate de „Buciumul”, se ridică la peste 10 milioane lei.

După ce în martie 2013 a murit Tudor Tătaru, la „Buciumul” s-au încins spiritele, iar fiica sa, Viorica Tătaru, împreună cu familia, s-a „cazat” pe teritoriul centrului cultural și a început „lupta” cu reprezentanții primăriei.

„Au ocupat centrul cultural abuziv”

În luna mai 2014, fiica regretatului regizor Tudor Tătaru acuza primăria de faptul că a pus, în mod abuziv, sechestru pe locuința familiei sale, situată pe teritoriul Centrului Etno-cultural „Buciumul”. Potrivit Vioricăi Tătaru, funcționarii primăriei au evacuat forțat familia sa, în lipsa unei decizii a instanței judecătorești. Amintim că în timpul vieții întreaga familie Tătaru a locuit pe teritoriul centrului „Buciumul”.

Întrebată dacă avea dreptul să stea acolo, Viorica Tătaru recunoaște că a acționat la limita legii, pentru că își dorește să dea viață proiectului la care tatăl ei ținea foarte mult.

Reporterii TIMPUL au încercat să intre pe teritoriul centrului cultural, dar cei de la pază ne-au spus că au ordin de la superiori să nu permită accesul nimănui.


Porțile centrului cultural sunt închise permanent, iar paza nu permite nimănui accesul pe teritoriu

În prezent, directorul adjunct al Întreprinderii Municipale „Satul moldovenesc”, cum i se spune acum „Buciumului”, este Rodica Ursu. Ea a declarat că toate birourile, dar și beciurile de pe teritoriu, au fost sigilate din cauza familiei Vioricăi Tătaru, care a ocupat centrul cultural abuziv. Întrebată ce activitate desfășoară în prezent, ea a menționat că e în proces de judecată cu respectiva familie. Iar la întrebarea de ce pe teritoriul întreprinderii nu este permis accesul, chiar dacă este spațiu municipal și, respectiv, public, Rodica Ursu a evitat să răspundă, menționând că doar paza de la poartă este asigurată de Firma „Alfa Grup”.

Ce spun juriștii despre această situație

Pentru ca să ne explice situația creată, am apelat la avocatul Victor Panțâru, care susține că în acest caz sunt un amalgam de relații juridice neclare. „Pe acel teritoriu este înregistrată și Întreprinderea Municipală „Satul moldovenesc” și „Buciumul” SRL. În 2010, în condiții neclare, a fost lichidată Întreprinderea de Stat care era înscrisă tot acolo. Aceste lucruri se bat cap în cap cu legea”, subliniază Panțăru.

Avocatul explică și ce drepturi are Viorica Tătaru. „După moartea tatălui, fiica lui a rămas în acte drept succesor direct și ar trebui să aibă cota parte din investițiile pe care le-a făcut „Buciumul” SRL, fondat de tatăl său. Potrivit documentelor contabile, SRL-ul a cheltuit circa un milion de lei pentru lucrările de construcție a încăperilor de pe teritoriu și prin urmare SRL-ul are dreptul să ceară de la primărie banii care au fost investiți, iar Viorica Tătaru ar trebui să beneficieze de 33 la sută din această sumă. Prin urmare, ea poate apela la instanțele de judecată ca să i se facă dreptate.

Contactată de TIMPUL, Lucia Culev, șefa Direcției cultură din cadrul Primăriei Chișinău, a declarat că Întreprinderea Municipală „Buciumul” nu a fost niciodată în subordinea direcției pe care o conduce. „Pe marginea acestui subiect au avut loc discuții publice și s-a vorbit că acolo ar putea fi centru cultural sau muzeu. Deocamdată, încă nu este nimic clar. Pot spune doar că terenul este al primăriei, iar paza este a școlii din preajmă. Conducerea a avut multe probleme, pentru că atunci când încă era în viață, Tudor Tătaru ar fi încercat să ia și acel teritoriu”, subliniază Culev.

Ce se va alege din beciurile lui Tătaru

În ultimii ani, presa a scris că în zona unde au fost construite beciurile de la „Buciumul” ar fi fost exterminați evreii din Chișinău.


Bustul lui Tudor Tătaru care se află pe teritoriul Centrului Cultural „Buciumul”

Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, spune că acest edificiu nu este inclus în registrul municipal al monumentelor și, prin urmare, nu este considerat monument de categorie națională. Totodată, Ștefăniță spune că a trimis autorităților o solicitare prin care le cerea să ofere beciurilor statut separat de protecție, dar deocamdată nu s-a făcut nimic.

,,Acest cartier are o încărcătură istorică. El necesită o cercetare arheologică și istorică, care ar putea demonstra sau combate faptul că acolo au fost exterminați evreii chișinăuieni. Dacă se va demonstra că acest lucru este adevărat, acolo ar putea fi deschis un muzeu”, susține Ion Ștefăniță.

La „Buciumul” au fost realizate producţiile cinematografice „Leru-i ler pânzele dalbe”, „Dănilă Prepeleac”, „Iarba dracului”,„Moş Ion în cosmos”, „Polobocul”, „Chişinău la sfârşit de mileniu” și altele.

Conform documentelor, „Buciumul” SRL avea contract de arendă al terenului. Contractul, însă, nu a fost nici prelungit, dar nici nu li s-a solicitat locatarilor să plece. Prin urmare, a avut loc o prelungire tacită a acestuia.

Potrivit experților imobiliari, un metru pătrat în zona „Buciumului” costă, în medie, 600 de euro. Un calcul simplu arată că vânzarea celor circa 10 mii de metri pătrați (un hectar) i-ar aduce proprietarului un venit aproximativ de șase milioane de euro.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Norul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile?

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Norul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile?

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:19

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 20 August 2019, ora: 00:40

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)