Nimeni şi toată lumea. Cu mai mulţi ani în urmă ascultam reproşurile vehemente ale unui tânăr basarabean venit la studii în România: nimeni nu l-a ajutat, i-a fost foarte greu să se înscrie la facultate, să îşi găsească loc de cazare în cămin, ca să nu mai vorbească de procesul de înscriere, dificil şi lipsit de transparenţă, dificultatea alcătuirii dosarului, termenele necunoscute.
N-am avut să îi dau altă replică decât propria experienţă: nici pe mine nu m-a aşteptat nimeni la Bucureşti. Doar la examenul de admitere în liceu a venit tatăl meu cu mine, însă dosarul mi l-am alcătuit singur. Pentru admiterea la facultate, părinţii mei au mers pe acelaşi principiu: descurcă-te, dacă dai de greutăţi spune şi vedem ce facem, dar de principiu, ar fi bine să îţi rezolvi singur problemele. Am avut parte ca român din România de exact acelaşi tratament de care au avut parte românii din Basarabia în relaţia cu autorităţile române.
Cine sunt şi cum se descurcă românii basarabeni veniţi la studii în România rămân încă întrebări cu răspunsuri neclare. De curând, profesorul Radu Baltasiu a lansat un studiu dedicat acestei probleme realizat de Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni şi al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Cercetarea se bazează pe un eşantion de 450 de studenţi din centrele universitare majore şi a scos la iveală câteva rezultate mai mult sau mai puţin surprinzătoare. Un număr de 70,8% din cei intervievaţi consideră că „România este a noastră”, 65,7% doresc unirea României cu Basarabia şi 60,4% susţin redobândirea cetăţeniei române. Principalele evenimente istorice văzute ca esenţiale sunt Unirea din 1918 şi reinstituirea limbii române la Chişinău - ceea ce în interpretarea autorilor raportului arată că „evenimentele de tip rapt, care pot genera reacţii împotriva cuiva, se află pe un plan secund”.
În ceea ce priveşte problema limbii vorbite, 80,7% din studenţii basarabeni din România consideră că în şcolile din Republica Moldova se vorbeşte limba română. Aceleaşi chestionare au scos la iveală 61 de procente în ceea ce priveşte disponibilitatea de a fi prieteni sau a avea colegi de etnie rusă (procentul scade la 34 când vine vorba de o eventuală căsătorie cu un etnic rus). Un student a oferit şi o explicaţie: „Dumneavoastră aţi rămas români, dar la noi din '40 până în '89 ne-a dispărut identitatea, ne-au luat limba, a fost mai greu”. Concluzia autorilor studiului ar trebui luată în seamă. „România, în primul rând, trebuie să dezvolte şi alte instrumente-punte către Republica Moldova, aşa încât proiectul burselor să fie încadrat într-un ansamblu de politici ale unificării pieţei forţei de muncă, comerţului şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei capitalurilor şi, nu în ultimul rând, ale simbolurilor culturale”.
|
Felicitari de 8 martie pentru mame. In fiecare an, de 8 martie, se serbeaza Ziua internationala a femeii. In Romania, insa, sarbatoarea are o conotatie si mai speciala, pentru ca la aceasta data se serbeaza MAMA.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolul