Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Aprilie 2019
Abonamente

Sănătate 2 Aprilie 2015, ora 08:09    Din editia print

Cine îngrijește inima la Spitalul Republican

Marime Font

Peste 500 de copii din Republica Moldova se nasc anual cu malformații cardiace congenitale. 

Pentru a fi salvați, o bună parte dintre ei au nevoie de operații, iar singurul loc în care se fac intervenții chirurgicale pe cord este Spitalul Republican din Chișinău. Totuși statul nu s-a gândit să sprijine această delicată ramură a medicinei printr-un program special.
Secția de chirurgie a malformațiilor cardiace – unde anul trecut au fost operați 357 de copii – se confruntă cu aceleași riscuri ca majoritatea spitalelor din țară: lipsa finanțării, penuria de medicamente sau de aparate speciale necesare pentru efectuarea operațiilor.

Operațiile pe cord, cele mai costisitoare

„La Spitalul Republican, funcționează unica secție de chirurgie a malformațiilor cardiace din republică. Dacă noi nu reușim să-i tratăm pe bolnavii de inimă, pentru mulți aici e capătul drumului, având în vedere că unui om de rând îi este cu neputință să se trateze peste hotare”, afirmă șeful secției, Liviu Maniuc, care, alături de alți patru chirurgi, îi operează pe copiii cu afecțiuni la inimă.

De ce intervențiile chirurgicale la inimă sunt cele mai scumpe? Doar echipamentul folosit la o singură operație costă între 3000 și 4000 de euro. Potrivit doctorului Maniuc, cele mai costisitoare sunt aparatele care joacă rolul de „inimă” și „plămâni” artificiali, asigurând circulația sângelui prin corpul pacientului în timpul intervenției, până inima sa este repornită. Sumele sunt suportate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, al cărei buget este departe de a acoperi toate nevoile din domeniu.


„La ora actuală, lucrăm în bloc modern, realizăm toate operațiile necesare, dar deja unii agenți economici – furnizori de echipamente – ne semnalează că n-au fost achitați la temem și există riscul să fie sistată livrarea unor consumabile pe care pacienții nu au cum să le procure singuri, întrucât sunt făcute doar la comandă”, explică Liviu Maniuc.

Potrivit specialiștilor de la departamentul de chirurgie cardiacă, Ministerul Sănătății ar trebui să elaboreze un program unic de sprijinire a copiilor cu malformații cardiace congenitale. Ei insistă asupra faptului că pacienților care suferă de patologii cardiace trebuie să li se asigure tratament în Republica Moldova.

Amânarea intervențiilor poate fi fatală

Deși în Republica Moldova primele operații pe cord au început să fie efectuate abia în anii `80 – acest domeniu al medicinei fiind unul relativ nou și dezvoltându-se din a doua jumătate a secolului XX –, el a dat asigurări că specialiștii din Republica Moldova s-au racordat la practica mondială. Pentru aceasta, ei au fost nevoiți să urmeze stagii în străinătate. Maniuc însuși a lucrat jumătate de an în Israel, apoi în China, a mers în spitale din Austria, Italia pentru „a fura meseria”. Medicii dedicați pe care i-a întâlnit în străinătate l-au motivat să profeseze el însuși cu atenție și dăruire.

„Copiii operați la inimă nu sunt în niciun caz copii ratați, nu sunt o povară pentru stat, ajung oameni normali, utili societății”, spune doctorul Maniuc.

El își ilustrează afirmația cu exemplul lui Marat, un băiat vânjos, de 12 ani, a cărui fotografie se află un raft în biroul medicului. La naștere, din cauza unei afecțiuni cardiace, medicii îi dăduseră puține șanse să supraviețuiască. Doctorul Maniuc și-a asumat riscul, l-a operat, iar acum Marat este elev în clasa a șasea și face parte din selecționata republicii la lupte Taekwondo. Dar doctorul Maniuc se mai mândrește cu un fost pacient devenit pilot.

„Copiii tratați la noi odinioară acum urmează facultatea de medicină și doresc să se specializeze în chirurgie”, mai spune Maniuc.
Pe de altă parte, el avertizează că, dacă nu sunt operați la timp, 50% dintre micuții cu malformații cardiace congenitale mor până la vârsta de un an și doar 10% ajung la 30-40 de ani.

„Se întâmplă să ne uităm la inimă ca la ceva sfânt”

Întrebat dacă, în timpul miilor de operații efectuate, a simțit el însuși că inima este un organ „sacru” - așa cum s-a justificat mult timp în chirurgie interdicția de a opera pe cord -, doctorul Maniuc încearcă să evite „abaterile lirice”. El spune că fiecărui om trebuie să i se dea șansa la viață. Pentru aceasta, este nevoie de o abordare la rece, strict profesională. Totuși, doctorul admite că inima nu funcționează ca un „mecanism automat”.

„Într-adevăr, se întâmplă de multe ori să ne uităm la inimă ca la ceva sfânt. Am avut momente în care întreaga echipă își pierdea orice speranță în timpul operației și, spre mirarea noastră, copilul își revenea și peste cinci-șapte zile îl externam sănătos. În alte situații, eram siguri că operația este simplă și că va decurge ușor, dar ne loveam de astfel de complicații, încât nu mai știam cum să ajungem la liman”, spune Liviu Maniuc.

„Cu fiecare operație, adaugă medicul, o mare parte din sănătatea noastră o transferăm pacienților”, adaugă el.
Fiecare copil, afirmă Liviu Maniuc, este un caz aparte și medicii au pentru fiecare emoții, se bucură când reușesc, se îndurerează când eșuează. „Nu suntem Dumnezei și nu le putem rezolva absolut pe toate. Sunt momente când ne simțim depășiți de situație și fiecare caz lasă urme în sufletul nostru”, mărturisește doctorul.

Inima copiilor …e mai bună

Înainte să practice chirurgia inimii la copii, medicul Liviu Maniuc a operat pe cord adulți. Însă, spune el, și-a dat seama că se regăsește mai mult în această muncă, cu copiii.

„Copiii sunt sinceri, buni. Dacă îi vindeci, ei sunt nespus de recunoscători. Se recuperează foarte repede și devenim prieteni pe viață. Nu am o bucurie mai mare ca atunci când un copil operat de echipa noastră revine peste ani și-l văd sănătos, împlinit. Pe de altă parte, pe cât de ușor poți să-l ajuți, pe atât de repede poți și să-l pierzi, dacă ai făcut un pas greșit, dacă n-ai acționat la timp”, spune el.

Sute de pacienți, dar fiecare e „caz special”

Chiar dacă la secția de chirurgie a malformațiilor cardiace congenitale sunt operați anual sute de copii, fiecare dintre micii pacienți reprezintă „un caz special”. Atât pentru medici - întrucât afecțiunile inimii sunt extrem de variate și cu numeroase complicații -, cât mai ales pentru părinți.
Aurelia, de 40 de ani, este mama unui băiețel de trei luni. Încărunțită timpuriu, ea are o privire adâncă precum o rugăciune.

„L-am adus pe lume după 11 ani de tratamente, când nici nu mai speram. Totuși, la câteva zile după naștere a fost diagnosticat cu mai multe vicii cardiace. Pe 5 martie i s-a făcut prima operație și a reușit. Acum mi-am zis că dacă Dumnezeu mi l-a dat, Dumnezeu trebuie să mi-l apere”, se încurajează femeia.

O altă pacientă, Anastasia, este o minunăție de fată cu niște ochi albaștri, migdalați. Deși are numai cinci ani, inimioara ei a obosit și este la a doua operație pe cord, în cadrul căreia i-a fost înlocuit stimulatorul cardiac uzat cu unul nou, mai performant.

„Este o fetiță hiperactivă, merge la grădiniță, de obicei este foarte vioaie. În patru ani, aparatul a fost suprasolicitat și, din acest motiv, a fost nevoie să-l schimbăm. Sperăm că noul stimulator să țină mai mult”, relatează mama fetiței, Ana Cerchez, 35 de ani.

Anastasia a fost diagnosticată cu viciu cardiac imediat după naștere. Medicii i-au spus tinerei mame că fetița are nevoie de o operație foarte dificilă, care poate face doar Israel sau în Germania. Dar prețul unei astfel de intervenții în străinătate ajunge la 30.000 de euro, sumă pe care un cetățean moldovean obișnuit n-ar reuși să o adune nici după o viață întreagă de muncă.

„Am ajuns la Spitalul Republican, unde s-a confirmat diagnosticul pus de centrul german – canal atrioventricular comun (ceea ce cauzează întârzierea de creștere și dezvoltare, infecții respiratorii frecvente – n.r.). Medicul Maniuc a operat-o. Intervenția a durat opt ore, după care am stat în reanimare o săptămână. Avem stimulator cardiac, dar fetița a dus o viață normală. Îi dăruiesc tot ce pot. Unii cred că o răsfăț, când mă văd alergând după ea ca să previn vreo căzătură. Numai eu știu…”, povestește femeia.

În același salon, la Spitalul Republican este internată și Maria Curnic, de 22 de ani, cu un băiețel de zece luni. Tânăra aflase că inima copilului este bolnavă încă în a 37-a săptămână de sarcină, în urma ecografiei. Atunci medicii i-au spus că bebelușul – care suferea de viciu cardiac și tetrada fallot – n-are șanse să trăiască.

„Medicul care i-a diagnosticat afecțiunile mi-a spus că la noi nu se fac astfel de operații complicate. Până l-am născut, am adormit și m-am trezit plângând. Însă după naștere, am venit aici și doctorul Maniuc a realizat intervenția chirurgicală. A decurs bine”, a relatat Maria Curnic.

Când Maniuc intră în salon, micuții se luminează. Medicul le strânge mânuțele, îi evaluează rapid. „Acum ești cam moleșită. Adineaori era să-mi răstorni cabinetul”, îi spune Anastasiei. Originar din satul Sofia, raionul Drochia, Liviu Maniuc a făcut din medicină o tradiție de familie: el însuși i-a urmat exemplul fratelui mai mare, iar acum îi lasă moștenire chirurgia cardiacă fiului.

„În toți acești ani, m-am dedicat meseriei, dar mi-am tras sevele, m-am bazat mereu pe sprijinul familiei: al celor doi copii, care poate că m-au văzut prea rar acasă, și al soției, și ea medic anestezist pediatru, care în situații dificile a venit cu sfatul cel bun”, a afirmat Liviu Maniuc.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Aprilie 2019, ora: 07:29

Horoscopul zilei de 20 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)