Social

Cine l-a înaintat pe Şoltoianu la „Ordinul Republicii”?

Ieri, o agenţie de presă comunistă a difuzat o minciună cu un titlu-trăsnet: „Un învinuit de omor este propus la cea mai înaltă distincţie de stat”. Textul îl viza pe Ion Şoltoianu, care, de fapt, a fost înaintat pentru „Ordinul Republicii” la finele anului trecut, când nu era acuzat de omucidere. Tot ieri, Ministerul Tineretului şi Sportului şi-a retras temporar avizul în privinţa distincţiei respective. Însă misterul e altul – cui i-a aparţinut intenţia de a-l propune pe Şoltoianu la „Ordinul Republicii”? Răspunsurile la această întrebare se contrazic deschis.

Scrisoarea prin care Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) îl înaintează pe Şoltoianu la „Ordinul Republicii” a fost expediată Comisiei parlamentare cultură, educaţie, tineret, sport şi mass-media la 15 noiembrie 2010. Potrivit ministrului Ion Ciobanu, propunerea a venit iniţial din partea Federaţiei de kikckboxing din RM, după ce luptătorul obţinuse un nou titlu de campion mondial. „Ca să înaintezi un sportiv la o distincţie de stat sunt necesare semnăturile administraţiei locale, a federaţiei, a Comitetului Naţional Olimpic (CNO) şi a Ministerului. Oficial, Şoltoianu a fost înaintat de federaţie, iar după ce a semnat şi CNO, noi am trimis dosarul la comisia de profil, care nu l-a examinat până în prezent. Iar astăzi, noi ne-am retras semnătura de pe document”, ne spunea ieri ministrul. Iar secretara comisiei parlamentare, Iuliana Rotaru, consideră că ştirea agenţiei comuniste urmăreşte să inducă lumea în eroare, după ce ea a prezentat comisiei lista candidaţilor pentru „Ordinul Republicii”. „Candidatura lui Şoltoianu, propusă de MTS, nu a fost nici măcar examinată. Şi nu comisia retrage candidaţii, ci instituţia care îi propune”, a precizat Rotaru.

După ce ministerul şi-a retras semnătura, am încercat să aflăm dacă aşa au procedat şi ceilalţi semnatari, dar aici lucrurile se încurcă. Petru Coltuc, secretarul general al federaţiei de kickboxing, infirmă categoric declaraţiile ministrului Ciobanu, precum că intenţia vine de la ei: „Federaţia nu a semnat niciun document prin care l-ar înainta pe Şoltoianu la Ordinul Republicii”. Şi Nicolae Juravschi, preşedintele CNO, îl contrazice pe ministru: „Nici eu şi nici adjuncţii mei n-am semnat aşa ceva. Comitetul nu are nicio legătură cu aceasta, cu atât mai mult cu cât luptele practicate de Şoltoianu nu sunt probe olimpice”. Menţionăm că singura distincţie de stat obţinută de Ion Şoltoianu a fost „Meritul Civic”, care i-a fost acordat, în anul 2007, de către Vladimir Voronin.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *