Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Bună Dimineața 29 Noiembrie 2016, ora 06:20

Marime Font

Cine mai are curajul să-și crească copiii în Moldova?

Dacă viitorul unei țări sunt copiii, atunci viitorul Republicii Moldova sună prost. Și ne mai mirăm de ce tot mai mulți conaționali pleacă în străinătate, de ce aleg să-și întemeieze familii departe de hotarele țării și de ce mulți dintre copiii moldovenilor se nasc sau cresc în orice altă țară de pe mapamond, dar nu acasă?

 
 
 

Poate pentru că Republica Moldova a devenit un mediu nefavorabil pentru cetățenii săi… Poate pentru că să naști și să educi un copil într-un sistem corupt este un lux pe care din păcate nu ni-l mai putem permite, iar știrile din ultimele zile nu fac decât să ne confirme acest fapt.

E trist să-ți întemeiezi o familie în Moldova, dar cel mai trist este să decizi să aduci pe lume un copil. Deoarece asta ar însemna să-ți asumi responsabilitate pentru viața sa într-un sistem care nu-ți oferă nici măcar siguranța zilei de mâine. Pentru că orice structură a statului prin care veți trece după aflarea veștii că urmează să deveniți părinți își va lăsa amprenta asupra puiului de om și nu întotdeauna în cel mai bun mod.Veți naște în condiții umane numai în cazul în care veți avea noroc de medici onești și responsabili, care încearcă să supraviețuiască din salariile mizere, fără să vă pună „taxe”, conștienți de faptul că poate sunteți răsplătite și mai prost. În caz contrar, veți fi nevoite să plătiți, iar dacă veți refuza sau pur și simplu nu veți avea acea sumă, s-ar putea să nu mai apucați să vă vedeți copilul crescând.

Dacă totuși veți avea suficienți bani, încât să vă programați nașterea într-o clinică privată din Moldova, nici acolo nimeni nu vă ferește de un eventual eșec. Pentru că s-a demonstrat că și în domeniul privat, unii medici ar putea să vă nenorocească bebelușul, iar după moarte acestuia să vă plătească despăgubiri în valoare de aproape 50.000 de euro și… să se spele pe mâini. Mai nou, s-ar părea că în Moldova, atât costă o viața de om!

În țara noastră nimeni nu se mai gândește că dreptul la viață este fundamental și nu ar trebui să țină de noroc.

Și dacă ați beneficiat de o naștere în condiții umane și ați reușit să vă creșteți copilul dintr-o indemnizație lunară de 540 de lei, ar trebui să vă gândiți bine atunci când urmează să vă dați copilul la o grădiniță pentru că acolo, acesta ar putea fi otrăvit cu alimente alterate de funcționari iresponsabili.

În condițiile în care statul este din ce în ce mai neprietenos cu micii cetățeni, cine ar mai avea curajul să-și crească copiii în Moldova? De aceea nu-i de mirare că potrivit Biroului Național de Statistică în 2015 s-au născut circa 39.000 de copii, dar au decedat peste 40.000 de cetățeni.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md