Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 19 Februarie 2019
Abonamente

Carte 26 Noiembrie 2014, ora 08:04    Din editia print

Cine mai citește în Moldova?

Marime Font

Piața cărții din Republica Moldova descurajează editorii și librarii tot mai mult pe an ce trece. Iar dacă lansarea de carte este în vestul continentului un eveniment cultural important, atunci aici lansările sunt trecute cu vederea atât de presă, de autorități, cât și de cititori care, conform studiului „Utilizarea timpului”, acordă doar cinci la sută din timpul său lecturii. 

Deși ne desparte doar granița, în România librăriile nu pustiesc niciodată, iar editurile continuă să acopere cererea mare de carte. Fapt confirmat și de Anatol Vidrașcu, unul dintre cei mai importanți editori de carte din întreg spațiul românesc și fondatorul Grupului Editorial Litera, care spune că în acest an, vânzările din Republica Moldova au scăzut și scad în fiecare an, în schimb cele din România cresc. Totuși, conform Valentinei Chitoroagă, directorul Camerei Naţionale a Cărţii din Republica Moldova, în 2014, până la ora actuală au fost editate 2340 de titluri de carte, cu 100 de titluri mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Deși s-ar părea că se păstrează un anumit echilibru în numărul de cărți editate, vânzarea acestora nu mai bucură pe nimeni. „Sunt cu mult mai puțini cumpărători decât anii trecuți, totuși majoritatea sunt tineri, iar maturii achiziționează doar pentru copii sau nepoți. Dacă se cumpără ceva, atunci sunt manuale sau literatură artistică”, spune Tamara Șveț, de 16 ani librar la „Librăria din Hol”.

Nu ne place prețul sau cartea?

Mai mult, dacă de obicei sărăcia pare a fi un răspuns la toate relele din țară atunci editorii sunt de altă părere. „Noi am micșorat prețurile la toate cărțile, totuși asta nu influențează câtuși de puțin vânzările, fiindcă omul dacă vrea să cumpere o cumpără, indiferent de preț. Mai mult, prețurile noastre sunt foarte mici, datorită faptului că tipărim în străinătate. Iar dacă o carte în străinătate se vinde cu 15-20 de euro, atunci aici, aceeași carte se vinde cu maximum 2 euro”, explică Anatol Vidrașcu. De aceeași părere este Vera, librar la „Librarius”, care spune că prețul nu este o problemă și că maximum 15 la sută din cumpărători sunt nemulțumiți de prețul cărții.


Nici Gheorghe Erizanu, directorul Editurii „Cartier”, nu vede în prețul cărților problema cea mai mare. „Este vorba de cărțile obligatorii la școală care în loc să stârnească pofta de carte – o domolesc. Ultimele cărți pe care le-au citit profesorii erau cele cu care și-au făcut teza de doctorat. Rubricile de cultură din ziarele și revistele noastre mai degrabă conțin știri cu sânii mari sau mici ale femeilor, asta în cazul în care aceste rubrici mai există. În grila de emisie, programele culturale sunt la ore foarte devreme sau foarte târzii când lumea normală doarme, iar oamenii care citesc cărți sunt oameni normali, nu poți să-i faci pe toți insomniaci. Bibliotecile au fonduri mai mari pentru ardezie și vopsea decât pentru achiziții de cărți. Ziarele care s-au vândut în chioșcuri cu tot cu carte au ucis și cititorul de ziar și pe cel de carte. Premiile literare nu se acordă după un sistem de valori bine stabilit, ci sunt date pentru ochi frumoși sau redacții frumoase”, acestea sunt doar câteva din motivele menționate de Gheorghe Erizanu ca fiind la baza problemelor cu care se confruntă editurile și librăriile Moldovei.

Mai mult, conform acestuia anul curent nu este un an mai prost ca cel precedent, dar nu este un an mai bun ca 2008. În pofida deficiențelor menționate mai sus, Erizanu recunoaște că editura are un cumpărător tânăr, pe care-l crește. „Iar atunci când tinerii cresc și pleacă la studii peste hotare - noi îl pierdem și trebuie să creștem altul”, adaugă acesta.

În același timp, Editura „Litera” are un alt cumpărător – femeile. Or, cele mai populare cărți sunt cele scrise de sau pentru femei - romane de dragoste, detective, precum și dicționarele, enciclopediile și manuale. „Femeile citesc mai mult și cumpără mai mult, inclusiv pentru copiii lor. Dacă am candida vreodată la alegeri ar trebui să ne bizuim pe femei”, face haz de necaz Anatol Vidrașcu.

Editurile noastre nu publică autori străini

Astfel, Anatol Vidrașcu nu stă la îndoială că lipsa vânzărilor de carte în țară ar putea influența o mare parte din edituri și librării să-și înceteze activitatea. „Vor dispărea editurile mici și le vor trage după ele și pe cele mai mari. Pe noi ne salvează că avem piața românească și tot ce producem o facem în primul rând pentru România. Capitalul nostru din Republica Moldova este de 5% din total”, explică Vidrașcu.

În același timp, însă, Ion Bargan, fondatorul librăriei online „Bestseller”, asigură că vânzările sale au păstrat cam același nivel, iar cumpărătorii rămân a fi tineri de 18-35 de ani. „În mare parte avem cărți editate în România. Cărțile noastre pentru copii concurează cu cele românești, însă literatura artistică și cea de dezvoltare personală vine din România, fiindcă acolo se publică multe traduceri. În Moldova se găsesc foarte puțini autori străini traduși”, explică Ion Bargan.

Eroarea bine cunoscută…

Deși o mare parte a ofertei de cărți este acoperită de editurile românești, publicațiile rusești nu mai predomină pe rafturile librăriilor din țară, iar cele din urmă nu se mai bucură de același succes. „Trebuie, totuși, să spunem lucrurilor pe nume, prevalează literatura română. Din Rusia se aduc cantități mult mai mici decât înainte. Oricum, cărți în limba română se vând mult mai bine decât cele scrise în rusă”, afirmă Anatol Vidrașcu, care dacă anul precedent a editat peste 700 de titluri de carte, în a.c. nu crede să ajungă la 500.

Deși cartea românească este deja mult mai populară ca cea rusească, vânzările nu sunt satisfăcătoare pentru edituri sau librării. „La noi limba de stat e româna, dar nu toți o vorbesc, iar foarte mulți nu mai citesc pur și simplu. Să nu uităm că din trei milioane de cetățeni ai RM, numai Domnul știe câți se consideră români. Noi pornim de la eroarea primordială – nu știm cine suntem, iar de aici pornesc toate celelalte”, explică Anatol Vidrașcu.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)