Ultima oră

Cine minte: MAI sau consulul RM in Romnia?

In ultimele saptamani, nu am putut afla cati cetateni romani au intrat in RM dupa 7 aprilie, in urma instituirii regimului de vize de catre Guvernul de la Chisinau. La insistentele noastre, Veaceslav Banzari, directorul Biroului migratie si azil al MAI, ne-a raspuns printr-o scrisoare oficiala ca, in perioada 9 aprilie – 4 mai, au fost adresate 1347 de cereri pentru eliberarea invitatiilor cetatenilor romani si au fost eliberate 286 de acte pentru perfectarea vizelor. Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, Veaceslav Filip, consulul RM la Bucuresti, a declarat in presa ca sase sute de cetateni romani au obtinut, timp de o luna, vize pentru RM si ca principala problema este obtinerea invitatiei de la Ministerul de Interne de la Chisinau. Deci, cifrele difera mult! Cine minte, totusi – consulul Veaceslav Filip sau structura MAI? Precizam ca Hotararea Guvernului RM din 08.04.2009 anunta pentru cetatenii Romaniei, care calatoresc in RM, introducerea regimului gratuit de vize, ce pot fi eliberate in exclusivitate de catre misiunile diplomatice si consulare ale RM in strainatate. Printre actele necesare, solicitantilor de vize li se cer si invitatii obligatorii din partea cetatenilor moldoveni, prin intermediul Biroului migratie si azil. Nici pana azi autoritatile RM nu ne-au informat despre numarul cetatenilor romani care au intrat in RM dupa 9 aprilie.
Cert este insa ca victime ale regimului de vize au devenit si cetatenii RM, detinatori si ai cetateniei romane, dar carora le-a expirat valabilitatea pasapoartelor moldovenesti. La Chisinau, sub usile biroului respectiv plang parintii care perfecteaza cu mari dificultati invitatii de deschidere a vizelor pentru copiii lor din Romania, detinatori ai dublei cetatenii, cu pasapoarte moldovenesti expirate. Mai nou e ca, pentru a ajunge in RM, unii cetateni moldoveni platesc taxe. Iar la Oficiul consular al RM de la Bucuresti, consulul moldovean percepe taxa de 35 dolari sau 115 lei romanesti pentru acordarea unor „titluri de calatorie” valabile timp de o luna pentru intrarea in RM.
 

Cand va fi anulat sistemul ilegal de vize?
 

Un cititor de-al nostru, aflat in aceeasi situatie, adica detinator a dublei cetatenii, cu pasaport moldovenesc expirat si neavand invitatia pentru deschiderea vizei, s-a dus la Oficiul consular al RM la Bucuresti si a prezentat un act de proprietate in RM ca sa i se permita calatoria acasa. Aici insa a fost nevoit sa plateasca pentru a ajunge la proprietatea sa de peste Prut. I s-a eliberat o adeverinta ce atesta faptul ca este cetatean moldovean si ca poate intra in RM fara viza si invitatie, in lipsa pasaportului RM.
Veaceslav Popov, secretar trei la Departamentul afaceri consulare al Ministerului de Externe si Integrarii Europene, declara ca aceasta practica e una perfect legala, insa nu a putut sa ne informeze cu privire la baza legislativa de percepere a taxelor de la propriii cetateni. Surse din cadrul Serviciului Graniceri au precizat ca toti cetatenii moldoveni cu pasapoartele expirate pot intra in RM fara niciun fel de certificat – doar cu actele de identitate expirate. In asemenea caz ne intrebam: de ce consulul RM percepe aceste taxe?
Amintim ca saptamana trecuta, Parlamentul European a cerut oficial RM suspendarea regimului ilegal de vize pentru cetatenii romani. Ilegalitatea sistemului de vize este contrara legii din 2006, adoptata de Parlament, care prevede abolirea regimului de vize pentru cetatenii statelor membre ale UE. In plus, in vigoare mai e si un acord dintre Romania si RM, prin care cetatenii romani pot trece Prutul fara vize.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *