Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2013, ora 10:53

Cine ne iubește și cine ne dușmănește

Marime Font

De mai multe ori am fost întrebat cum și de ce a apărut ziarul TIMPUL. Voi încerca să răspund, nu sunt convins însă că cititorul tânăr de astăzi va înțelege fără să pătrundă în atmosfera politică a Chișinăului de acum 12 ani. 

Era prin februarie-martie 2001, comuniștii veniseră masiv la putere, societatea era bulversată, stările de spirit oportuniste dădeau în floare, intelectualii și ziariștii „pragmatici” tatonau terenul pentru a colabora cu noua putere, dreapta politică moldovenească era pusă pe butuci, PPCD-ul prin liderul său Iurie Roșca căuta cu febrilitate „căi de acces” spre „vojdi” (Voronin), atmosfera de la FLUXUL patronat de Roșca devenea tot mai inchizițională, de la mine, ca redactor-șef, se cerea o adevărată artă ca să împac gusturile politice ale patronului cu dorința firească a colegilor mei de a nu li se pune zăbale. La un moment dat am realizat că drumurile mele se despart de cele ale publicației căreia îi consacrasem atâția ani de viață. Întâmplarea s-a ...întâmplat simplu: fără să vreau am fost martorul unui fragment de discuție cu cineva (la telefon) a lui Roșca. Înțelesesem că avusese o întâlnire cu Voronin. Fraza pe care am prins-o a fost următoarea: „Gata, vojdiul mi-a dat Dreapta mie”. (S-a avut în vedere segmentul de dreapta a eșichierului politic. Atunci, în acea clipă, zarurile au fost aruncate și am decis să trec Rubiconul.

Despre viață nu poți vorbi la modul condițional


Ca să înțelegeți de ce nu am revenit la Academie să-mi continui cariera științifică trebuie să coborâm în timp până la 1996. În acel an acceptasem invitația președintelui Mircea Snegur care-mi propusese funcția de secretar-consilier – mi se pare că așa se numea. În toamna acelui an au avut loc alegeri prezidențiale și M. Snegur pierduse în favoarea lui P. Lucinschi. Eu, bineînțeles făceam parte din echipa electorală a domnului Snegur, funcționam în Serviciul de presă. În echipa Snegur mai activau Alecu Reniță, Val Butnaru, S. Burcă ș.a., veniți din PPCD, partid care decise să-l sprijine pe Snegur. După alegerile (pierdute) Val Butnaru, în numele lui I. Roșca, m-a invitat la ziarul FLUX, în funcția de redactor-șef adjunct. În 1997 urma să fie lansat primul cotidian național independent, până la această dată apărea doar ediția săptămânală de vineri a FLUXULUI. Am acceptat.

Unii, când sunt întrebați dacă ar avea o a doua viață, ar repeta-o pe prima, de regulă, răspund afirmativ. Dacă eu aș fi întrebat, de la înălțimea zilelor de azi, aș răspunde, probabil, negativ. Jurnalismul este un câmp minat, este o zonă a mizeriei și trebuie să te suprasoliciți moral zilnic ca să nu devii și tu un producător de mizerii. Sunt convins că dacă aș fi rămas în știință, aș fi făcut carieră și poate aș fi fost mai util societății. Dar despre istorie și despre viața ta nu se poate vorbi la modul condițional – ce ar fi fost dacă... Ce a fost a fost și nu mai poți schimba nimic.
Am acceptat să intru pe acest câmp minat din cauza romantismului acelor timpuri. Era anul 1997, flăcările mișcării de eliberare națională se stinseseră, idealurile pentru care luptaserăm în 1988-1991 începură să fie declarate antistatale și eu eram convins că locul meu este pe prima linie a frontului, iar prima linie a frontului era presa. Cititorul tânăr de azi trebuie să știe că în 1997, unii din generația mea mai păstram o brumă de romantism și idealism, pe atunci noi chiar că ne mai gândeam la „neam și țară”, mai făceam câte ceva fără bani, „în numele cauzei”.

Javrelor le doresc somn liniștit

Acest romantism m-a determinat să fondez un ziar care „să lupte pentru cauză”. Evenimentul s-a produs pe 14 septembrie 2001. Apariția primului număr al TIMPULUI a declanșat un val isteric de bârfe, insinuări și calomnii. Cei care pregăteau marea trădare națională și monstruoasa coaliție din 4 aprilie 2005 au umplut târgul cu cele mai incredibile și murdare zvonuri. Nu a fost deloc simplu să parcurg acea etapă. Nimeni, nici colegii mei de atunci, nici chiar membrii familiei nu au știut adevăratele presiuni la care eram supus. Am tăcut stoic, cu zâmbetul pe buze, făcându-mi treaba. Bârfele, insultele, insinuările și calomniile nu au încetat nici astăzi – fel de fel de javre jegoase produc zilnic, în sudoarea frunții, cantități industriale de zoi pe care mi le toarnă în cap pentru a mă decredibiliza și a mă demola ca ziarist. Unele dintre aceste javre de presă, dacă nu aș scrie eu, ar rămâne fără o bucată de pâine pentru că patronii îi plătesc anume pentru a bate în mine. Acestora le doresc poftă bună, succes în viață și somn liniștit.

O nouă generație de romantici și idealiști

Am crezut la un moment dat că azi în ziaristică vin tineri care nu mai suferă de boala romantismului acelor ani. M-am înșelat, firește. Dovadă e chiar actuala echipă a TIMPULUI. Azi TIMPUL e făcut de o echipă tânără, dar bine pregătită profesional, ambițioasă și ceea ce e foarte important – romantică și idealistă. Pentru noi, jurnalismul nu e doar un „șantier” unde se produc informații, ci un front moral unde se dă bătălia decisivă între Bine și Rău, între apărătorii Cetății și demantelatorii ei interni și externi. Prin acești tineri, TIMPUL continuă să rămână un ziar de profundă expresie românească, de fapt singurul ziar cu adevărat românesc care nu a plătit tribut conjuncturii și „pragmatismului” moldovenesc. Cred că anume această poziție consecventă a TIMPULUI ne asigură respectul și prețuirea cititorilor.

Nu mor caii, când vor câinii

Le port un respect sincer tuturor foștilor mei colegi care au trudit cu mintea și cu sufletul la facerea TIMPULUI. Le mulțumesc și doresc să remarc că toți au fost profesioniști desăvârșiți și oameni ai Cetății. Azi la TIMPUL a venit o nouă generație de ziariști care se descurcă de minune. Azi TIMPUL continuă să fie cea mai serioasă și cea mai citită publicație de limba română din Moldova. Oamenii onești ne iubesc, hoții de la guvernare ne urăsc. Acum 12 ani, când ne-am lansat, cei care ne urau cobeau că TIMPUL NU VA REZISTA MAI MULT DE TREI LUNI. Am rezistat 12 ani! Și vom rezista de o sută de ori câte 12, fiindcă ne aflăm în serviciul cititorului, dar nu a mafiilor politice de la guvernare. Noi avem un singur stăpân: Măria Sa, cititorul.

Nu mor caii, când vor câinii. Îndeosebi, când aceștia nici nu-s câini, ci niște jegoase javre de presă.

14 septembrie 2013

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)