Economie

Cine profită de fapt de pe urmă petrolului ieftin?

Şeicii spun chiar că "strânsul curelei" a ajutat statele din Orientul Mijlociu.

Efectele se vor resimiti pe termen lung în regiune şi vor duce la o mai bună predictabilitate a dezvoltării economice a zonei, în condiţiile în care statele din Golful Persic nu mai depind exclusiv de exportul de petrol, arată unul dintre conducătorii Băncii Naţionale din Abu Dhabi, Alex Thursby, într-un interviu acordat postului CNBC.

Patru mari beneficiari

Pentru Thursby, un preţ scăzut al petrolului aduce beneficii clare ţărilor care au costuri reduse de extracţie.

"Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweitul şi Qatarul vor benficia clar de pe urmă scăderii preţurilor, pentru că au costuri reduse de exploatare a câmpurilor petrolifere.

Irakul ar putea să se bucure de aceleaşi avantaje, dacă va reuşi să-şi pună la punct problemele politice interne, ţară fiind un producător de petrol low-cost. Toate aceste state pot prosperă în continuare de pe urmă industriei petroliere", susţine Alex Thursby.

Preţul barilului, un mister

După ce, în ianuarie, cotaţia barilului a atins minimul ultimilor ani, piaţă începe să dea semne de revenire, dar prognozele pe termen scurt sunt contradictorii.

În urmă cu o luna, o prognoza a FMI estima că Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe vor fi victimele prăbuşirii pieţei de energie.

Analiştii Fondului arătau că pierderile înregistrate de economiile celor 6 state ar putea ajunge la 300 de miliarde de dolari, însumând o cincime din totalul celor şase economii.

Experţii FMI au anunţat şi o scădere cu 3,5 procente a creşterii economice din Emiratele Arabe Unite, că urmare a impactului pe care petrolul ieftin îl va avea în acest an asupra sectorului energetic din ţară.

În octombrie, o prognoza asemănătoare prevedea o contracţie de doar 2,5%.

Piaţă imobiliară, în revenire

Dezvoltatorii din regiune susţin însă că nu se întrevede o legătură directă între piaţă globală a energiei şi evoluţia economică din Emirate.

"Anul trecut am finalizat 7.000 de unităţi imobiliare, pe care le-am şi vândut sau închiriat între timp. Acest lucru arată că există încă o cerere masivă pe piaţă imobiliară din Abu Dhabi", consideră Mohamed Al Moubarak, directorul Aldar Properties, o companie din Abu Dhabi.

În timpul crizei economice, Aldar Properties a avut nevoie de un împrumut de 10 miliarde de dolari din partea statului, dar de atunci firma merge pe profit.

Al Moubarak spune că în ultimele luni nu s-au înregistrat întârzieri în livrarea unităţilor imobiliare contractate de compania să, un semn că influenţă petrolului în regiune nu mai este atât de pregnantă.

De altfel, preţurile pieţei imobiliare din zona Golfului Persic încep să revină la nivelul atins înainte de 2008.

Consum energetic din alte surse

Thursby crede, de asemenea, că ţările din zona s-au detaşat destul de mult de statutul de economii axate doar pe exportul de petrol, exemplul cel mai clar fiind oferit de Dubai.

"Ne-am imaginat mereu regiunea Golfului că fiind dependenţă de petrol şi gaze. Cred că acum putem vedea o schimbare majoră, 73% din economia acestor state se bazează pe consum energetic de non-hidrocarburi.

Dacă vrei să priveşti mult mai simplist acest lucru, putem spune că Dubaiul va avea enorm de câştigat de pe urmă petrolului ieftin.

Cred că analiştii trebuie să manifeste mai multă înţelegere faţă de dinamică regiunii sau să recunoască faptul că zilele în care economia acestor state era dependenţă de resursele de petrol s-au cam sfârşit", mai spune Alex Thursby.

Reprezentantul Băncii Naţionale din Abu Dhabi nu crede că influenţă preţului redus al barilului va fi resimţită foarte curând în regiune. "Cred că va trece mult timp până când vom putea spune că această parte a lumii va fi afectata de prabusirea pietei petrolului", considera Thursby.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *