În primul trimestru al acestui an exportul de nuci și alune s-a diminuat cu 28,4%, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei. O explicație a acestei evoluții este scăderea semnificativă a prețului de export, declarat în vamă.
Preţul de export s-a prăbuşit
Astfel dacă în septembrie 2018 prețul unui kilogram de miez de nucă constituia peste 121 de lei, apoi în octombrie-decembrie 2018 aproximativ 80 de lei, iar în martie 2019 – doar 70,5 lei.
Altfel spus prețul de export al miezului a scăzut cu aproape 40%. Ținând cont de deprecierea cu peste 5% a leului față de dolar sau euro, apoi prețul mediu s-a diminuat cu aproape 50%.
Preţul nucilor a scăzut chiar mai abrupt: de la 71,6 lei pentru un kilogram în septembrie 2018, la 44 lei în octombrie, până la doar 14-15 lei în lunile noiembrie 2018 şi martie 2019.
Datele statistice relevă că cel mai mare exportator care a ajuns să dețină o cotă majoritară de 46% este firma Maestro Nut SRL. Aceasta este urmată de Prometeu ST SRL – cu 14% și Monicol SRL – cu 12%.
Cine pune piedici în calea exportului
În cadrul unei întrevederi cu Georgeta Mincu, noul Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, membrii Uniunii Asociațiilor producătorilor de culturi nucifere, care înglobează atât segmentul de producere cât și de export, au susţinut că există mai multe bariere la exportul nucilor și derivatele acestora.
Astfel producătorii au vorbit despre setul de acte necesare pentru doritorii de a exporta nuci și au menționat că ei consideră irelevant necesitatea perfectării certificatului de origine a produsului din motivul că miezul de nucă este achiziționat în cantități mici de la diferite persoane fizice și în acest context mulți antreprenori mici nu au reușit să exporte marfa, potrivit unui comunicat al MADRM.
Printre alte probleme menţionate sunt calitatea plantațiilor de nuci și problema nefructificării acestora, procesul anevoios la obținerea documentelor necesare pentru exportul nucilor și a miezului de nucă, precum și problema solicitării, din partea reprezentanților organelor de control, a dovezilor ce țin de achiziționarea nucilor și a miezului de nuci în procesul de perfectare a documentelor pentru export.
De asemenea, exportatorii s-au plâns de reținerea îndelungată și neargumentată a camioanelor cu producție în Birourile Vamale sau Punctele de trecere a frontierei de Stat, impozitarea și corupția la restituirea taxei pe valoare adăugată, precum și justiția neechitabilă.
Grup de lucru
Ministrul Georgeta Mincu a dispus crearea unui Grup de lucru în cadrul Ministerului Agriculturii pentru revizuirea cadrului normativ/legislativ din domeniu și elaborarea unui Plan de acțiuni, ce va include măsuri concrete de realizare, responsabili și termeni.
„Să fie efectuată o analiză a procedurile de export a nucilor și miezului de nuci, iar ulterior să avem elaborat un Ghid al exportatorului și al cumpărătorului, inclusiv un Formular tipizat, pentru procedura de export, pe care să-l dețină agenții economici și Serviciul vamal”, a promis Georgeta Mincu.
Ministrul i-a îndemnat pe producători și exportatori să prezinte o listă a colaboratorilor instituțiilor cu funcții de control ce le-au creat probleme în procesul de activitate.
Sursa: https://agrobiznes.md/
|
Noi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulDoar 9 dintre 100 de fumători sunt utilizatori de produse de nicotină mai puțin nocive. Datele se conțin în raportul “Starea globală a reducerii daunelor provocate de tutun” și au fost publicate de către Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie....
( ) Citeşte tot articolulDragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.
( ) Citeşte tot articolulCopilul de doi ani, care a murit în incendiul produs marți la Gribova, raionul Drochia, și băiatul de 11 ani, care a ajuns la spital, erau verișori.
( ) Citeşte tot articolulBibliotecile au ceva magnetic, sunt temple ale cunoașterii unde poți pierde noțiunea timpului, medita sau pur și simplu te poți relaxa într-un mediu liniștit. Mai mult, unele dintre aceste clădiri sunt adevărare bijuterii arhitecturale și merită un loc pe lista de obiective de...
( ) Citeşte tot articolulPentru a da un gust mai bun orez-ului incercati sa-l fierbeti in supa in loc de clasica apa cu sare, va avea un gust deosebit. Puteti gati linistiti aceasta reteta atat pentru un pranz sanatos cat si pentru o cina usoara.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolul