Astăzi 19 Octombrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:02
Abonamente

Afaceri 28 Iunie 2012, ora 05:19    Din editia print

Cine repară drumul Sărăteni-Soroca

Marime Font

Două companii străine vor reabilita drumul Sărătenii Vechi-Soroca de pe traseul naţional M2. Agenţii economici au fost selectaţi în urma unei licitaţii organizate în februarie a.c. de către Fondul „Provocările Mileniului” Moldova. 

Pe 4 iunie, FPM Moldova a semnat patru contracte cu două companii de construcţii care vor reconstrui drumul Sărătenii Vechi-Soroca. Consorţiul de companii turceşti ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti. şi SUMMA A.Ş. vor reabilita două segmente cu o lungime de 44,9 km de drum, începând cu intersecţia Sărătenii Vechi până la intrarea în comuna Ghindeşti (vezi foto A-B). Proiectul prevede de asemenea construcţia unei intersecţii denivelate la Sărăteni pentru a reduce riscul unor accidente. Costul lucrărilor se ridică la 49,4 mln. dolari. Reprezentanţii companiilor turceşti au venit săptămâna trecută în RM şi au început pregătirile pentru începerea lucrărilor. „Am activat în Croaţia, Arabia Saudită şi Turcia. De şapte ani suntem prezenţi în Ucraina. Avem experienţă de lucru cu finanţatori externi care au exigenţe ridicate faţă de calitatea lucrărilor”, a declarat pentru TIMPUL Baturay Konak, coordonatorul de proiecte al ONUR. El a precizat că 80% din muncitorii care vor lucra la drumul de la Sărăteni vor fi cetăţeni ai RM.

Grupul austriac de construcţii Strabag va reabilita 48,1 km de drum de la intrarea în Ghindeşti până la intersecţia Drochia (intersecţia drumului R7 cu R9) (vezi foto B-C). Valoarea contractelor constituie 43,2 mln. dolari. Precizăm că Strabag activează de mai mulţi ani în România, unde se ocupă în prezent de construcţia autostrăzii Orăştie-Sibiu. „Acest nou contract este un semnal pozitiv că am intrat pe piaţa din R. Moldova. Pentru noi va fi posibil să obţinem sinergii graţie prezenţei noastre în România”, a declarat pentru agenţia austriacă APA directorul general al Strabag, Peter Haselsteiner.Reabilitarea drumului Sărătenii Vechi-Soroca are loc în cadrul programului Compact finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului.Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare? Din editia print

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:06

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

 Pentru că percepția Rusiei în opinia publică românească este preponderent negativă, cea mai eficientă metodă de a mai reduce din resentimente este dialogul ecumenic ortodox.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 00:50

Festivalurile și gunoiul

În R. Moldova, ar trebui să fie instituită o medalie pentru Festivalul Anului, și alta pentru Murdăria Anului, care rămâne după aceste petreceri

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md