Opinii și Editoriale

Cine-s oamenii rusilor in Moldova?

• Omanasii cu capete patrate. Ieri, romanii au iesit la urne sa-si aleaga presedintele. Aceste alegeri au fost un examen nu numai pentru partidele politice, dar si pentru presa. Spre deosebire de mass-media de la Bucuresti, care s-au implicat categoric si „fara rest”, facand partizanat politic pentru un candidat sau altul, presa de la Chisinau, cu mici exceptii, a incercat sa ramana echidistanta si impartiala. TIMPUL nu s-a implicat editorial in aceasta campanie, a publicat doar materialele publicitare ale candidatilor care au solicitat acest lucru.

Noi am considerat ca sarcina noastra este sa informam cititorul despre aceste alegeri, sa-l indemnam sa iasa la votare si sa-si onoreze pasaportul romanesc. Din pacate, nu toti au inteles acest lucru: mai exista prin Basarabia niste omanasi cu capete patrate, care se declara „romani totali” si democrati de rasa, dar care te eticheteaza imediat drept antiroman si antidemocrat daca nu urli lozincile lor. Cunosc bine aceasta fauna.

• Limba din paranteze. Tot din aceasta fauna galagioasa au facut parte si acei care in 1994, cand s-a votat Constitutia, urlau: Nu ne puneti limba romana in paranteze! A fost o situatie rara, cand glotonimul „limba romana” putea sa fie consfintit de Constitutia R. Moldova. Agrarienii erau de acord sa voteze formularea „Limba oficiala a R. Moldova este limba moldoveneasca (romana)”. Atunci eu m-am pronuntat PENTRU aceasta formulare. „Romanii totali” mi-au sarit in cap, declarandu-ma antiroman, moldovenist si agrarian. Astazi, aceiasi „romani totali” sunt suparati pe TIMPUL pentru ca nu a facut partizanat politic in favoarea unui candidat sau altul la presedintia Romaniei!

• Despre „oamenii rusilor”. Reprezentantii acestei faune sunt foarte activi, galagiosi, devenind vedete pe anumite forumuri. Ei vor sa apara in fata lumii drept mari prieteni ai Romaniei si mari adversari ai Rusiei. Acestia n-au observat vizita lui Mircea Geoana la Moscova, au luat apa in gura vizavi de intalnirea premierului Vlad Filat cu Vladimir Putin, dar s-au aratat „scandalizati” de participarea lui Marian Lupu la congresul partidului condus de Putin, etichetandu-l drept „omul rusilor”. Partidele de la Chisinau care vor da ascultare acestor voci au toate sansele sa se transforme in secte si sa incremeneasca in acele „opt procente” ale PPCD-ului, avand ulterior soarta acestui partid. Oare nu anume aceasta vor rusii, stimabili „patrioti totali”? Atunci, cine de fapt sunt „oamenii rusilor” in Moldova?

Regretele sacalului. Un sacal sangeros a rarit o turma de oi, pe care le sparcuia nemilos, una cate una in fiecare noapte. Cand a fost prins de baci, inainte de a fi ucis, a fost intrebat ce regrete are. Si el a raspuns: unul dintre cele mai mari regrete e ca sunt, uneori, cam nervos si impulsiv. Se vede ca aceasta trasatura de caracter mi-am cultivat-o datorita specificului activitatii mele, modului in care a trebuit sa-mi dobandesc hrana. Alt mare regret ar fi acela ca nu intotdeauna am fost sensibil la frumusetea oilor pe care le devoram. Astazi insa doresc din toata inima ca oile care au ramas vii sa fie sanatoase, iar, dumneavoastra, bacilor, va doresc sa aveti succes in activitatea nobila pe care o prestati.

• Surpriza anului. Anul acesta, pe copiii si parintii destepti din Moldova ii asteapta o extraordinara surpriza cu ocazia Sarbatorilor de Craciun. Nu v-o spun care, pentru ca aceasta ar fi publicitate, dar la noi publicitatea se face in alte pagini. Fiti, asadar, atenti la alte pagini…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *