Politică

Cine se face vinovat de starea RM la cei 25 de ani de independenţă?

„Responsabili sunt cei care au guvernat şi au furat”


Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului

În opinia mea, RM este într-o situaţie foarte complicată din cauza situaţiei materiale proaste şi din cauza că economia merge gâfâind, care se răsfrâng asupra majorităţii absolute a cetăţenilor noştri. Bineînţeles că starea aceasta economică este cauzată de cei care nu atât ne-au guvernat, cât au adunat ilegal banii pentru a se îmbogăţi. Nu este nevoie să aduc şi alte pilde în acest sens, e destul să amintesc de miliard. Până când nu va fi ordine şi cei care guvernează nu vor pune în prim-plan interesul cetăţeanului, RM nu are şanse să iasă din situaţia critică în care se află în prezent. Oamenii sunt nevoiţi să plece în alte ţări, ceea ce conduce la pierderea potenţialului uman – cel mai valoros potenţial de care poate dispune o ţară. Responsabili de această situaţie se fac cei care au guvernat şi au furat, mai bine zis partidele care au făcut parte din majorităţile parlamentare.
Eu nu sunt mag, ca să dau recomandări actualilor guvernanţi. Eu aş da recomandări nu celor care conduc, dar celor care aleg. Aceştia trebuie să fie foarte atenţi. Dacă cei care vin să le ceară votul le oferă bani, trebuie să-i alunge cu măciuca de la porţile lor. Şi să aleagă oameni cinstiţi, curaţi, care nu-s milionari, pentru că milionarii noştri nu şi-au câştigat banii muncind din greu, ci i-au acumulat pe căi ilicite.

„Cetăţenii ar trebui să-şi asume o parte din vină”


Nicolae Andronic, deputat în primul Parlament al RM, fost vicepreşedinte al Parlamentului şi prim-viceprim-ministru în timpul guvernărilor Snegur şi Lucinschi

Eu văd RM cu câțiva pași în urmă, deoarece succesele pe care iniţial le-am avut noi dădeau o speranță foarte mare. Iar vina pentru situaţia în care ne aflăm nu aparţine doar politicienilor, pentru că nu ei l-au ales preşedinte pe Voronin, care a distrus tot ce s-a făcut până la el: sistemul judiciar, formarea județelor şi multe altele. Cetăţenii ar trebui să-şi asume o parte din vină, căci avem întotdeauna ceea ce alegem. Să nu uităm că moldoveanul întotdeauna preferă să-i arunce la gunoi pe cei care au fost şi să caute ceva mai bun, de care ulterior să se dezamăgească. Astfel, doar dacă vom fi capabili să ne recunoaştem greşelile, vom putea să ne mișcăm înainte. Dacă ne vom arăta în continuare cu degetul şi ne vom beşteli ca la gura cortului, nu vom avea niciun succes. De aceea aș vrea să văd o campanie electorală, în care să se vorbească despre impozite, despre cheltuielile pentru cultură şi învățământ, şi să nu mai fie votaţi cu ochii închişi cei care-s mai români sau mai ruşi sau cei care susţin anumiţi bandiţi.
Eu aş putea da unele recomandări actualei guvernări, dar ei nu ascultă pe nimeni. Cândva, i-am propus unei persoane să unim partidele. I-am spus că nu vreau nicio funcţie în schimb, ci doar să pot intra o dată pe lună la el. A reacționat foarte negativ și, spre regret, acum nu mai poate spune nimic. Or, guvernarea nu acceptă dialogul, ci mimează pur şi simplu niște consultări. Epurările vin dintr-un sistem în altul. Cadrele din organele de drept nu au vreo garanție că vor rămâne în funcţie, dacă nu vor călca pe coadă pe cineva. Discuţiile despre un procuror general din străinătate sunt purtate în van, pentru că în interiorul procuraturii rămân aceiași oameni, care sunt învăţaţi să îndeplinească interesele politice ale cuiva. Prin urmare, avem nevoie de reforme cu un rezultat viabil, dar până în prezent toate se fac doar de ochii organismelor internaționale. Şi nu-i niciun folos că primim bani din exterior, dacă până la urmă lucrurile stau pe loc.
Cu toate acestea, cu o echipă puternică, RM are şanse pentru viitor, în special după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere. La guvernare nu trebuie să avem doar tineri, dar şi oameni care ştiu cum să conducă un stat şi înţeleg că bugetul nu este de cauciuc și că din el trebuie să hrănească și să îmbrace populația. Or, în loc să fim pesimiști, ar trebui să vedem cum votăm, pentru ca apoi să putem înainta cerinţe celor pe care i-am votat.

„Vina o poartă elitele”


Victor Stepaniuc, fost deputat PCRM şi viceprim-ministru

Trebuie să recunoaștem că statul există, dar este foarte slab, este un stat oligarhic, care lucrează pentru interesele unui grup restrâns de oameni. RM nu poate fi numit stat democratic, fiindcă democrația presupune nu numai libertăți politice, dar şi anumite soluţii social-economice. Faptul că nu avem un stat care să funcţioneze în interesul cetățenilor ar trebui să mobilizeze atât societatea, cât şi elitele politice şi cele intelectuale.
RM a avut foarte puţine realizări în cei 25 de ani, fiindcă, din păcate, oamenii care au fost aduși la guvernare cu votul cetățenilor nici nu au de gând să soluționeze problemele social-economice ale electoratului. Eu cred că vina principală pentru această situaţie o poartă elitele din toate guvernările de la declararea independenţei încoace. Dar, totodată, şi fiecare din noi trebuie să ne luăm o parte de responsabilitate, pentru că suntem prea naivi, nefiind capabili să studiem profund problemele ce ne înconjoară şi acordând sprijin în alegeri unor oameni fără experienţă.
Cele mai mari gafe ale guvernării comuniste, din care am făcut şi eu parte, sunt probleme legate cu politica economică internă. Noi nu am sprijinit businessul mic şi mijlociu, nu am sprijinit ideea revigorării întreprinderilor de stat. Adică s-a declarat acest lucru, dar nu s-a realizat. Nu s-a promovat o politică social orientată. Prăbuşirea noastră economică nu este legată de social-democraţie sau de comunism, dar anume de politicile liberale promovate inclusiv de PCRM. Aduceţi-vă aminte de impozitul 0 şi de legalizarea capitalurilor. O asemenea politică neoliberală duce la monopolizarea economiei, iar în consecinţă clasa de mijloc slăbeşte. Cei care se ocupau cu businessul mic şi mijlociu au fost presaţi şi lucrul acesta s-a făcut observat după 2009, dar a început prin 2007-2008.
Eu cred că actuala guvernare este discreditată şi nu mai are nevoie de recomandările noastre. La început, am sperat că este o guvernare de centru-dreapta, proeuropeană, aleasă în mod democratic, care are dreptul să-şi realizeze programele. Dar în şapte ani de zile am văzut doar declaraţii uşoare, belicoase, despre integrarea europeană, pentru ca în cele din urmă să fim martorii unei degradări social-economice fără precedent, prin lichidarea locurilor de muncă, a şcolilor, a grădiniţelor de copii, prin exodul populaţiei care continuă în ritmuri tot mai mari. Şi, evident, în mod special, prin jaful miliardului. Anume din cauzele respective, actualii guvernanţi trebuie să-şi dea demisia.

„E vorba de socialiştii ăştia cu Dodon”


Dumitru Moţpan, al doilea preşedinte al Parlamentului în timpul guvernării agrariene

Există probleme, dar eu cred că drumul nostru spre UE este corect şi se contrapune cu cei care sunt împotrivă. Nu vorbesc de cei care erau cu unirea cu România, dar de cei care îs cu Rusia. În primul rând, e vorba de socialiştii ăştia cu Dodon. El doar e finanţat şi condus de acolo. Oricum, eu cred că proiectul cu UE va fi terminat cu succes şi ţara va păşi mai liber şi în privinţa realizării producţiei, pentru că embargourile astea ruseşti ne încurcă mult.
Dacă mă întrebaţi despre vinovaţi, eu cred că sunt cei care-s împotrivă ca RM să intre în UE. Şi altă problemă e că lupta contra corupţiei trebuie să fie desfăşurată cu adevărat. Dacă cineva a călcat cu piciorul, cum se spune, stâng, atunci trebuie pedepsit. În mare parte, eu sunt de părere că actuala guvernare nu trebuie să se dea la provocări şi să continue calea spre UE.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *