Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:09
Abonamente

Afaceri 11 Iulie 2014, ora 11:15    Din editia print

AnchetăCine se hrănește pe seama microbuzelor

Marime Font

Studiile arată că în întreaga lume transportul public este nerentabil. În R. Moldova, însă, în timp ce unii abia supraviețuiesc de la o lună la alta, alții câștigă sume enorme de bani de pe urma microbuzelor. 

Proprietarii de rute vând autovehiculele și locurile pe rută cu zeci de mii de euro, inspectorii de la revizia tehnică primesc bani ca să închidă ochii la nereguli, șoferii plătesc zilnic proprietarilor de microbuze o sumă fixă, care nu este declarată, la rândul lor și dispecerii intermediari sunt remunerați, la negru, de șoferi, iar banii rămân neimpozitați. Totodată, maxi-taxiurile transportă zilnic mai mult de jumătate din cei care călătoresc zilnic cu transportul în comun și prin urmare, administratorii solicită autorităților locale să le permită ridicarea tarifului până la cinci lei.

În prezent, în Chișinău sunt 19 firme care administrează în total circa 65 de rute. Pe fiecare rută circulă între 15 și 30 sau chiar mai multe unități de transport. Conform regulamentului, fiecare unitate poate transporta atâtea persoane, câte locuri are în salon, iar neoficial, poliția ar permite și cinci persoane în picioare. Zilnic însă vedem unele microbuze pline până la refuz, în timp ce altele merg aproape goale.

Loading...


În ultimii ani au apărut mai mulți care vând locuri pe diferite rute. Chiar dacă, conform administrației primăriei capitalei, acestea ar trebui să fie oferite gratis, tranzacțiile de vânzare sau cumpărare continuă să aibă loc.

Unii da, alții ba

Pe site-urile cu anunțuri mai multe persoane vând microbuze împreună cu un loc pe rutele 116, 124, 160, 117 sau 102. Prețurile variază între 13 și 30 de mii de euro. Comercianții dau asigurări că proprietarul unui loc pe rută va avea un venit zilnic de circa 400 de lei.


Nicolaie Seredneac, administratorul firmei C.P. „Auto-Rapid”

Nicolaie Seredneac, administratorul firmei C.P. „Auto-Rapid” care gestionează 10 rute și respectiv 250 de microbuze, recunoaște că toate rutele sunt deținute de oameni care la mijlocul anilor 90 au participat la o licitație unde au fost puse în vânzare toate traseele. „Oamenii au plătit atunci zeci de mii de lei, au cumpărat o rută și acum, în mare parte, ei decid dacă poate veni cineva nou pe ruta lor, sau nu”, precizează administratorul. Seredneac mai spune că acum sunt locuri libere pe mai multe trasee și invită toți doritorii să-și pună un microbuz și să vadă câți bani se câștigă din această activitate.

La rândul său, Lilian Copaci, şeful Direcţiei management în transport din cadrul Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei Chişinău, susține că un loc pe rută se oferă gratis, iar solicitantul trebuie doar să scrie o cerere la primărie.

„Rutele și locurile pe rute nu se vând. Acestea sunt niște aberații. Nimeni nu are dreptul s-o facă pentru că traseele au fost repartizate de primărie și aceasta are de spus ultimul cuvânt”, a precizat Copaci.

Combaterea mitului că administratorii și șoferii de maxi-taxi se joacă în bani

Firmele și administratorii de rute sunt cei care coordonează unul sau mai multe trasee, dar nu obligatoriu acestea trebuie să le aparțină. Potrivit reprezentanților firmei C.P. „Auto-Rapid” lunar, șoferul fiecărei unități de transport transferă instituției o sumă de bani care variază între 1800 și 3000 de lei, asta în funcție de tipul rutei. Din acești bani firmele plătesc impozite la stat. Datele generale prezentate de transportatorii privați arată că în total firmele contribuie anual în bugetul statului cu circa 40 de milioane de lei.

Un exemplu relevant este firma C.P. „Auto-Rapid” condusă de Nicolaie Seredneac. Administratorul spune că zilnic fiecare maxi-taxi transportă câte 300-350 de persoane care plătesc câte trei lei. Ca rezultat, conform lui Seredneac, într-o zi se câștigă puțin peste o mie de lei per unitate de transport. Potrivit calculelor, lunar, un microbuz aduce un venit teoretic de circa 35 de mii de lei. Dintre care, în conformitate cu actele firmei, mai mult de jumătate din sumă este cheltuită pentru combustibil, reparații curente, spălarea unității sau parcare. Astfel, administratorii cer majorarea tarifului pentru o călătorie.

Chiar dacă nimeni nu recunoaște oficial, surse din domeniul transportului rutier confirmă că zilnic, șoferii trebuie să ofere proprietarului rutei o anumită sumă de bani, așa-zisul plan care variază între 350 și 500 de lei, în funcție de fluxul pasagerilor, iar acești bani nu sunt declarați. Prin urmare, mai mulți șoferi cu care am vorbit susțin că sunt zile când reușesc să câștige exact atâția bani cât să acopere toate cheltuielile enumerate mai sus, iar lor nu le rămâne practic nimic.

„Lumea crede că noi ne jucăm în bani. Dar noi cu greu ne putem întreține familiile. Recunosc că înainte câștigam bine și nu mă plângeam, dar acum de când s-a mărit prețul la combustibil, lucrez ca să nu mor de foame”, mărturisește Ion, șofer pe una din rutele centrale.

Nici dispecerii intermediari nu declară banii pe care-i primesc de la șoferi

Pentru a păstra o distanță suficientă între microbuze, administratorii unor rute au dispeceri la jumătate de traseu. Un exemplu elocvent sunt rutele 109 și 113. Prima merge spre Gara de Sud și are dispeceri intermediari la stația de lângă magazinul UNIC, iar cea de-a doua merge spre Gara de Nord și are dispeceri la stația de lângă Centrul Comercial „Maraton”. Firma care administrează aceste rute este SRL „Ruta Prim” care este condusă de Sergiu Olaru.

Din observațiile pasagerilor, dar și a reporterilor TIMPUL am aflat că fiecare șofer de microbuz achită dispecerului minim 10 lei zilnic. Acești bani nu sunt monitorizați de către firmă și respectiv sunt neimpozitați. Fiecare rută are peste 30 de mașini și prin urmare un dispecer intermediar ar ajunge să câștige zilnic circa 300 de lei, bani curați.

Întrebat despre situația creată, Sergiu Olaru a declarat că nu cunoaște nimic despre asemenea cazuri și a subliniat că dispecerii primesc un salariu lunar de 1960 de lei.

„Probabil șoferii îi roagă să le cumpere apă, țigări sau ceva de mâncat, iar oamenii cred că aceștia le plătesc bani pentru servicii”, mai subliniază Olaru.

Revizia tehnică a microbuzelor – raiul inspectorilor de rea-credință

Primăria municipiului Chişinău a anunțat că în perioada 1-12 aprilie, se va desfăşura prima etapă de testare tehnică a microbuzelor care circulă pe rutele municipale de transport. Conform regulamentului microbuzele care nu vor susţine testarea tehnică, vor fi scoase de pe rute, iar agenţii economici riscă să fie lipsiţi de dreptul de a presta servicii de transport a călătorilor.

După cum povestește un fost angajat al unei stații de testare tehnică a vehiculelor, atunci când începe revizia tehnică, majoritatea șoferilor sau proprietarilor de rute plătesc inspectorilor tehnici pentru ca să nu stea în rând.

„Suma variază în funcție de starea microbuzului, cu cât acesta este mai avariat, cu atât suma este mai mare, iar inspectorii închid ochii la mai multe încălcări și „uită” să verifice minuțios unitatea de transport”, mai evidențiază sursa.

În urma unor cercetări ale reporterilor TIMPUL am aflat că cea mai frecventă încălcare este faptul că în acte microbuzele au indicat un anumit număr de scaune, iar în realitate, șoferii scot câteva ca să încapă mai multă lume în picioare.

De exemplu, microbuzele de tipul Mercedes Benz Sprinter, pe care le întâlnim cel mai des pe străzile capitalei, au pe hârtie 19 locuri, iar în realitate la aproape toate unitățile lipsesc minimum două locuri. Prin urmare, un fost șofer de microbuz ne-a povestit că pentru a trece revizia tehnică, foștii lui colegi montează înapoi cele două scaune care lipsesc, iar imediat după ce primesc avizul pozitiv le demontează și își continuă activitatea.

La rândul lor, reprezentanții unor stații de testare tehnică din Chișinău spun că nu acceptă bani de la nimeni și testează unitățile de transport conform regulamentului.

O nouă întorsătură - majorarea tarifului prin judecată

Acum câteva săptămâni transportatorii din capitală au acționat în judecată autoritățile municipale pentru că la ședința Consiliului Municipal Chișinău n-au pus în discuție majorarea tarifului pentru o călătorie cu microbuzul. Administratorii de rute sunt nemulțumiți că aleșii locali i-au ignorat de câteva ori, de aceea cer în instanța de judecată majorarea taxei până la cinci lei. Transportatorii nu exclud că șoferii de maxi-taxi vor intra în grevă, pe motiv că nu mai pot activa în condițiile în care prețul la motorină a fost majorat de câteva ori.


Stația terminus a microbuzelor 104, dar și troleibuzelor 22 și 4, de la înălțimea 

Notă. Câți lei moldovenești ar costa o călătorie cu transportul public în alte țări:
- China - 2 sau 3 lei
- India - 2 sau 3 lei
- Ucraina - 4 sau 5 lei
- Rusia - de la 6 până la 10 lei
- Belarus - 10 lei
- Lituania – 11 lei
- România - 14 lei
- Germania - 40 lei
- Anglia - 45 lei
- SUA - 50 lei
- Japonia - 50 lei

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)