Comentariu

Cine stă în spatele lui Pasat?

Mai multă lume se întreba, chiar dintre cei prezenţi la manifestare, dacă în spatele acestei idei nu se ascund interese politice. Am întâlnit în scuarul Catedralei atunci şi credincioşi din raionul meu, care veniseră la chemarea preoţilor din amvon, cu cele mai frumoase intenţii: să aducă lumina lui Dumnezeu în sufletele copiilor şi în casele moldovenilor. Nu m-a mirat să aud că aceleaşi temeri le aveau şi ei: numai să nu se amestece „referendumul ortodox” cu interesul politic!

Ei, bine, nu a trecut nicio lună şi adevărul a ieşit la iveală gol-goluţ: pe 4 iunie curent, Valeriu Pasat a anunţat că…îşi formează un partid. Denumirea şi orientarea politică ale acestuia le va face publice în curând. Mai mult decât atât, Pasat a mai spus că formaţiunea sa va participa la alegerile prezidenţiale şi parlamentare preconizate pentru toamna acestui an. Iar vineri, Comisia Electorală a decis să-i permită colectarea semnăturilor de care are nevoie pentru a-şi înfiinţa formaţiunea politică.

Aşadar, în spatele referendumului ortodox stă Valeriu Pasat. Dar cine stă în spatele lui Pasat? Răspunsul ni-l dă publicaţia guvernamentală a Federaţiei Ruse, „Rossiiskaia Gazeta”, care, la 3 iunie 2010, publică articolul „În Moldova se formează „a treia forţă” (В Молдавии формируется „третья сила”), semnat de Aleksandr Cecevişnikov, şef de secţie la ICŞ în domeniul sistemelor sociale al Universităţii de Stat „M. V. Lomonosov”. Precizăm, „Rossiiskaia Gazeta” este ziarul oficial al Guvernului şi nu o oarecare publicaţie tabloid, iar autorul, la fel, pare a avea un nume şi o funcţie destul de solide. Ideea articolului, pe care îl publicăm cu prescurtări în această pagină, este că Moscova este deopotrivă dezamăgită de AIE, pe care o consideră o forţă proromânească, şi de comuniştii „falimentari” şi pune la cale apariţia celei de-a treia forţe, în frunte cu Valeriu Pasat. Altfel zis, Rusia vede în acest „politician de calibru” acea forţă capabilă să menţină R. Moldova cât mai aproape de sufletul ei. Iar credinţa ortodoxă – ca pe un mijloc de nădejde în realizarea acestui scop – politic sau geopolitic, ziceţi-i cum doriţi.

Apar câteva întrebări. Ce crede despre aceasta Vladâca Vladimir? Pentru a-şi face partid în R. Moldova, Valeriu Pasat are nevoie de 200 mii de semnături. Nu cumva semnăturile pe care le va colecta pentru referendumul privind introducerea ortodoxiei în şcoală vor sprijini şi crearea partidului lui Pasat? Şi cine va aduna aceste semnături – credincioşii sau preoţii Mitropoliei Moldovei? Întrebările nu sunt fără de temei. Imaginea Bisericii Ortodoxe, pe care Kremlinul e gata să o pună pe altarul intereselor sale geopolitice, ar putea avea de suferit enorm în urma unor astfel de imixtiuni grosolane în viaţa acestei instituţii şi a credincioşilor. Dl Pasat ar trebui să ştie acest lucru mai bine decât noi, întrucât este autorul unei cărţi în care a descris cu lux de amănunte scene dezgustătoare de colaborare a preoţilor cu puterea – cea sovietică, bineînţeles.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *