Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:24
Abonamente

CSI / Rusia 12 Martie 2015, ora 14:41

Cine stă în spatele "Planului Marshall" pentru Ucraina

Marime Font

Mari oligarhi ucraineni vor să contribuie financiar la un “plan Marshall” pentru ţara lor, cel mai probabil în schimbul impunităţii si chiar al unui loc la împărţirea influenţei economice.

Proiectul este lansat la iniţiativa unor personalităţi din Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie şi Polonia, scrie Courrier International. “Ucraina are nevoie de un plan Marshall care s-ar ridica la câteva sute de miliarde de dolari”, a declarat la începutul acestei luni, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, deputatul creştin-democrat german Karl-Georg Wellmann.

Wellmann este cofondator al aşa-zisei Agenţii pentru Modernizarea Ucrainei, alături de Bernard-Henry Levy şi de lordul Risby of Havervill, deputat conservator din Marea Britanie. “Nimeni nu va insvesti în situaţia actuală din ţară”, explică Wellmann motivul acestui plan de reconstrucţie.


Cotidianul austriac Die Presse oferă şi o cifră estimativă – fondul pentru reconstrucţia economiei ucrainene este de circa 300 de miliarde de euro. Se acceptă şi contribuţii din partea oamenilor de afaceri ruşi, însă acestea sunt limitate la 25% din total. Lucrurile se complică însă în momentul în care apar în scenă posibilii donatori şi investitori – majoritatea sunt oligarhi ucraineni căutaţi de FBI, acuzaţi de corupţie, fraude uriaşe şi implicaţi în scandaluri internaţionale care au dus nu de puţine ori la aşa-numitele războaie ale gazelor dintre Rusia şi Ucraina.

Agenţia pentru Modernizarea Ucrainei ar urma să realizeze trei reforme majore: constituţională, financiar-fiscală şi juridică. AMU ar urma să fie condusă de Michael Spindelegger, Kark Schogl şi Udo Brockhausen. Spindelegger, politician conservator, a fost ministru de Externe, ministru de Finanţe şi vicecancelar al Austriei. Schogl este tot austriac, social-democrat, fost ministru de Interne, plimbat apoi prin consiliile directoare ale Hypo Bank si Novomatic (una dintre cele mai mari companii de jocuri de noroc din lume). Brockhausen este german, consultant politic cunoscut.

Triumviratul de mai sus este completat de un consiliu format din personalităţi din Germania, Franţa, Marea Britanie şi Polonia. Îi întâlnim aici pe rivalul social-democrat al Angelei Merkel din ultimele alegeri – Peer Steinbruck, pe fostul comisar european Gunter Verheugen, pe fostul ministru german al Apărării Rupert Schloz (ministru la finalul anilor 1980, promotor al “nuclearizării” RFG). Apar si fostul ministru francez de Externe Bernard Kouchner (implicat în reglementarea conflictului din Kosovo în favoarea etnicilor albanezi), precum şi Laurence Parisot, fostă şefă a celei mai mari federaţii patronale din Franta. Din partea Poloniei va fi prezent în cadrul AMU Włodzimierz Cimoszewicz, politician de stânga, fost premier, ministru al Justiţiei, ministru de Externe, fost preşedinte al Parlamentului. Din partea Marii Britanii apare Peter Mandelson, fost ministru al Comerţului în Marea Britanie, fost comisar european pentru Comert şi participant la reuniunile Grupului Bilderberg.

Aceasta echipă ar trebui să prezinte un program pentru reconstrucţia Ucrainei în circa 200 de zile.

Se pare însă că iniţiativa de la Viena nu produce reacţii de bun augur la Kiev. Deputaţii ucraineni sunt nemulţumiţi, pentru că această iniţiativă nu a fost stabilită în cooperare cu autorităţile ucrainene. Cât priveşte participarea oligarhilor ucraineni la acest plan, “este ca şi cum lupii ar avea o iniţiativă de a interzice consumul de carne”, după cum scrie jurnalistul Vitali Portnikov.

Die Presse scria că în aceste zile are loc la Viena forumul international “Ucraina de Mâine”, la care participă numeroase personalităţi occidentale, dar şi o importantă delegaţia ucraineană formată în principal din mari oligarhi. “Cel care trage sforile se numeşte Dmitri Firtaş”, scrie Die Presse.

Ei bine, miliardarul este Dmitri Firtas a fost arestat de autorităţile austriece la cererea FBI, exact în urmă cu un an. A fost acuzat că plănuia să ofere o mită de 18,5 milioane de dolari pentru achiziţionarea unor mine în India. A plătit imediat o cauţiune de 172 milioane de dolari pentru a fi eliberat. A ales să rămână în Austria.

Firtaş este acţionar la compania RosUkrEnergo, de ţinută de Gazprom şi de Cetragas Holdin AG. RosUkrEnergo şi cea din urmă companie, deţinută de Firtaş, sunt înregistrate în Elveţia. RosUkrEnergo a fost protagonista crizei din 2009, atunci când Europa Centrală şi de Sud-Est au rămas fără gaze în plină iarnă. Compania lui Firtaş era singura care intermedia importurile de gaze ruseşti şi căpuţa toţi consumatorii din ţară. Moscova a acuzat atunci că în spatele lui Firtas ar sta interesele preşedintelui pro-occidental Viktor Iuşcenko, dar şi ale premierului Iulia Timoşenko, numită “prinţesa gazelor” şi condamnată anterior la închisoare pentru ilegalităţile comise în domeniul energetic.

Firtaş este însoţit la forumul de la Viena de alţi doi oligarhi cunoscuţi: Rinat Ahmetov şi Viktor Pinciuk. Ambii au încercat, cu jumătate de gură, să ia partea protestatarilor pro-europeni acum un an, să susţină necesitatea unor măsuri dure împotriva corupţiei şi pentru întărirea statului de drept.

Pinciuk nu a putut să se arate foarte pro-european, pentru că este dependent de piaţa rusă. Compania sa siderurgică, Interpipe, depinde de cotele de export garantate de Moscova, în timp ce piaţa occidentală nu ar putea face faţă concurenţei. Cum Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan a majorat taxele de import pentru o serie de ţevi, Pinciuk poate pierde sute de milioane de dolari din cauza schimbării de regim de la Kiev. Însă o investiţie masivă în economia ucraineană îi poate surâde lui Pinciuk, de unde şi hotărârea sa de a contribui la “planul Marshall” pentru ţara sa.

Cât despre Rinat Ahmetov, acesta a preferat aceeaşi cale de mijloc. Aproape invizibil la începutul crizei din Ucraina, el a trebuit să aleagă tabăra după ce fieful său din Donetk a fost devastat de război. Pentru ca afacerile sale depind mult de portul Mariupol, din sudul regiunii Doneţk, Ahmetov a organizat aici miliţii private care să menţină ordinea şi a investit sume mari de vani pentru a-i “cumpăra” pe rebelii pro-ruşi.

Ahmetov s-a întâlnit în mai multe rânduri cu oficiali occidentali, iar potrivit presei vestice, scopul sau pare a fi acela de a deturna mişcarea separatistă, astfel încât pro-ruşii să sprijine statalitatea Ucrainei, însă cu condiţia unei mari autonomii în Donbas, mergând până la federalizare. Practic, ceea ce doreşte Ahmetov şi alţi mari oligarhi este ca în exterior să se prezinte ca afacerişti dintr-o ţară stabilă (Ucraina) şi nu dintr-un teritoriu cu statut incert (o “republică populară” separatistă), să fie recunoscuţi ca salvatori ai statului ucrainean, dar în realitate să aiba propriile “principate” în care să-şi dezvolte afacerile şi să-şi impună propria lege.

Die Presse nu informează despre prezenţa la Viena a lui Ihor Kolomoisky. Acesta este unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ucraineni. Este guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk şi despre el Wll Street Journal nota că ar cheltui peste 10 milioane de euro pe lună pentru a crea miliţii bine înarmate şi antrenate. S-a ajuns să se spună că, de fapt, Kolomoisky este finanţatorul armatei ucrainene, însă, în egală masura, se spune şi că el ar profita de ajutoarele financiare străine trimise Ucrainei, prin intermediul băncii sale Privat Bank.

Implicarea masivă a lui Kolomoisky în operaţiunile antiseparatiste probabil ca l-a absolvit de obligaţia de a cotiza masiv la reconstrucţia ţării în schimbul impunităţii, dar în cazul lui Pinciuk, Firtaş sau Ahmetov lucrurile nu stau astfel.

sursa. cotidianul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)