Astăzi 1 Iunie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 19:53
Abonamente

CSI / Rusia 12 Martie 2015, ora 14:41

Cine stă în spatele "Planului Marshall" pentru Ucraina

Marime Font

Mari oligarhi ucraineni vor să contribuie financiar la un “plan Marshall” pentru ţara lor, cel mai probabil în schimbul impunităţii si chiar al unui loc la împărţirea influenţei economice.

Proiectul este lansat la iniţiativa unor personalităţi din Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie şi Polonia, scrie Courrier International. “Ucraina are nevoie de un plan Marshall care s-ar ridica la câteva sute de miliarde de dolari”, a declarat la începutul acestei luni, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, deputatul creştin-democrat german Karl-Georg Wellmann.

Wellmann este cofondator al aşa-zisei Agenţii pentru Modernizarea Ucrainei, alături de Bernard-Henry Levy şi de lordul Risby of Havervill, deputat conservator din Marea Britanie. “Nimeni nu va insvesti în situaţia actuală din ţară”, explică Wellmann motivul acestui plan de reconstrucţie.

Loading...


Cotidianul austriac Die Presse oferă şi o cifră estimativă – fondul pentru reconstrucţia economiei ucrainene este de circa 300 de miliarde de euro. Se acceptă şi contribuţii din partea oamenilor de afaceri ruşi, însă acestea sunt limitate la 25% din total. Lucrurile se complică însă în momentul în care apar în scenă posibilii donatori şi investitori – majoritatea sunt oligarhi ucraineni căutaţi de FBI, acuzaţi de corupţie, fraude uriaşe şi implicaţi în scandaluri internaţionale care au dus nu de puţine ori la aşa-numitele războaie ale gazelor dintre Rusia şi Ucraina.

Agenţia pentru Modernizarea Ucrainei ar urma să realizeze trei reforme majore: constituţională, financiar-fiscală şi juridică. AMU ar urma să fie condusă de Michael Spindelegger, Kark Schogl şi Udo Brockhausen. Spindelegger, politician conservator, a fost ministru de Externe, ministru de Finanţe şi vicecancelar al Austriei. Schogl este tot austriac, social-democrat, fost ministru de Interne, plimbat apoi prin consiliile directoare ale Hypo Bank si Novomatic (una dintre cele mai mari companii de jocuri de noroc din lume). Brockhausen este german, consultant politic cunoscut.

Triumviratul de mai sus este completat de un consiliu format din personalităţi din Germania, Franţa, Marea Britanie şi Polonia. Îi întâlnim aici pe rivalul social-democrat al Angelei Merkel din ultimele alegeri – Peer Steinbruck, pe fostul comisar european Gunter Verheugen, pe fostul ministru german al Apărării Rupert Schloz (ministru la finalul anilor 1980, promotor al “nuclearizării” RFG). Apar si fostul ministru francez de Externe Bernard Kouchner (implicat în reglementarea conflictului din Kosovo în favoarea etnicilor albanezi), precum şi Laurence Parisot, fostă şefă a celei mai mari federaţii patronale din Franta. Din partea Poloniei va fi prezent în cadrul AMU Włodzimierz Cimoszewicz, politician de stânga, fost premier, ministru al Justiţiei, ministru de Externe, fost preşedinte al Parlamentului. Din partea Marii Britanii apare Peter Mandelson, fost ministru al Comerţului în Marea Britanie, fost comisar european pentru Comert şi participant la reuniunile Grupului Bilderberg.

Aceasta echipă ar trebui să prezinte un program pentru reconstrucţia Ucrainei în circa 200 de zile.

Se pare însă că iniţiativa de la Viena nu produce reacţii de bun augur la Kiev. Deputaţii ucraineni sunt nemulţumiţi, pentru că această iniţiativă nu a fost stabilită în cooperare cu autorităţile ucrainene. Cât priveşte participarea oligarhilor ucraineni la acest plan, “este ca şi cum lupii ar avea o iniţiativă de a interzice consumul de carne”, după cum scrie jurnalistul Vitali Portnikov.

Die Presse scria că în aceste zile are loc la Viena forumul international “Ucraina de Mâine”, la care participă numeroase personalităţi occidentale, dar şi o importantă delegaţia ucraineană formată în principal din mari oligarhi. “Cel care trage sforile se numeşte Dmitri Firtaş”, scrie Die Presse.

Ei bine, miliardarul este Dmitri Firtas a fost arestat de autorităţile austriece la cererea FBI, exact în urmă cu un an. A fost acuzat că plănuia să ofere o mită de 18,5 milioane de dolari pentru achiziţionarea unor mine în India. A plătit imediat o cauţiune de 172 milioane de dolari pentru a fi eliberat. A ales să rămână în Austria.

Firtaş este acţionar la compania RosUkrEnergo, de ţinută de Gazprom şi de Cetragas Holdin AG. RosUkrEnergo şi cea din urmă companie, deţinută de Firtaş, sunt înregistrate în Elveţia. RosUkrEnergo a fost protagonista crizei din 2009, atunci când Europa Centrală şi de Sud-Est au rămas fără gaze în plină iarnă. Compania lui Firtaş era singura care intermedia importurile de gaze ruseşti şi căpuţa toţi consumatorii din ţară. Moscova a acuzat atunci că în spatele lui Firtas ar sta interesele preşedintelui pro-occidental Viktor Iuşcenko, dar şi ale premierului Iulia Timoşenko, numită “prinţesa gazelor” şi condamnată anterior la închisoare pentru ilegalităţile comise în domeniul energetic.

Firtaş este însoţit la forumul de la Viena de alţi doi oligarhi cunoscuţi: Rinat Ahmetov şi Viktor Pinciuk. Ambii au încercat, cu jumătate de gură, să ia partea protestatarilor pro-europeni acum un an, să susţină necesitatea unor măsuri dure împotriva corupţiei şi pentru întărirea statului de drept.

Pinciuk nu a putut să se arate foarte pro-european, pentru că este dependent de piaţa rusă. Compania sa siderurgică, Interpipe, depinde de cotele de export garantate de Moscova, în timp ce piaţa occidentală nu ar putea face faţă concurenţei. Cum Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan a majorat taxele de import pentru o serie de ţevi, Pinciuk poate pierde sute de milioane de dolari din cauza schimbării de regim de la Kiev. Însă o investiţie masivă în economia ucraineană îi poate surâde lui Pinciuk, de unde şi hotărârea sa de a contribui la “planul Marshall” pentru ţara sa.

Cât despre Rinat Ahmetov, acesta a preferat aceeaşi cale de mijloc. Aproape invizibil la începutul crizei din Ucraina, el a trebuit să aleagă tabăra după ce fieful său din Donetk a fost devastat de război. Pentru ca afacerile sale depind mult de portul Mariupol, din sudul regiunii Doneţk, Ahmetov a organizat aici miliţii private care să menţină ordinea şi a investit sume mari de vani pentru a-i “cumpăra” pe rebelii pro-ruşi.

Ahmetov s-a întâlnit în mai multe rânduri cu oficiali occidentali, iar potrivit presei vestice, scopul sau pare a fi acela de a deturna mişcarea separatistă, astfel încât pro-ruşii să sprijine statalitatea Ucrainei, însă cu condiţia unei mari autonomii în Donbas, mergând până la federalizare. Practic, ceea ce doreşte Ahmetov şi alţi mari oligarhi este ca în exterior să se prezinte ca afacerişti dintr-o ţară stabilă (Ucraina) şi nu dintr-un teritoriu cu statut incert (o “republică populară” separatistă), să fie recunoscuţi ca salvatori ai statului ucrainean, dar în realitate să aiba propriile “principate” în care să-şi dezvolte afacerile şi să-şi impună propria lege.

Die Presse nu informează despre prezenţa la Viena a lui Ihor Kolomoisky. Acesta este unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ucraineni. Este guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk şi despre el Wll Street Journal nota că ar cheltui peste 10 milioane de euro pe lună pentru a crea miliţii bine înarmate şi antrenate. S-a ajuns să se spună că, de fapt, Kolomoisky este finanţatorul armatei ucrainene, însă, în egală masura, se spune şi că el ar profita de ajutoarele financiare străine trimise Ucrainei, prin intermediul băncii sale Privat Bank.

Implicarea masivă a lui Kolomoisky în operaţiunile antiseparatiste probabil ca l-a absolvit de obligaţia de a cotiza masiv la reconstrucţia ţării în schimbul impunităţii, dar în cazul lui Pinciuk, Firtaş sau Ahmetov lucrurile nu stau astfel.

sursa. cotidianul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:08

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 12:13

Ceaiul de tei poate deveni TOXIC. Cum se prepară corect

Ceaiul de tei poate deveni TOXIC. Cum se prepară corect

Cu un parfum dulce, uimitor şi care îmbată sufletul, teiul este un excelent medicament. Dacă se prepară corect, ceaiul este un remediu pentru mai multe afecţiuni, însă pe loc poate deveni nociv pentru organism. Deşi teiul aduce numeroase beneficii organismului, este...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 11:52

„Halucinații tehnocrate” / Premierul Chicu: „obiectivul lor este de a-i lăsa pe moldoveni fără stat”

„Halucinații tehnocrate” /  Premierul Chicu: „obiectivul lor este de a-i lăsa pe moldoveni fără stat”

Guvernul Republicii Moldova nu renunță la negocierile privind obținerea unui credit din Federația Rusă, iar cei care susțin că acordul respectiv nu este în interesul țării sunt „iresponsabili” și vor „să distrugă acest stat”. Declarația a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)