Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Atitudini 22 Aprilie 2014, ora 06:25    Din editia print

Marime Font

Cine strigă „Baraba”?

Având în vedere marea sărbătoare din această duminică, aș vrea tare mult să vă scriu despre lucruri frumoase. Despre cum se îndrăgostesc străinii de copacii și pădurile capitalei. 

 
 
 

Aș putea să vă povestesc despre florile care împânzesc parcurile, despre faptul că deși se spune că primarul Chirtoacă nu face nimic, de fapt face și a făcut. Sau v-aș putea îndemna să călătoriți. Mult și departe. Spre Vest. Fiindcă toată granița noastră dinspre Sud, Est și Nord e cu Ucraina (sau prin Transnistria spre Ucraina). Nu că nu ne-am duce în Ucraina sau în fostele ținuturi moldovenești, dar cine ar îndrăzni acum să meargă acolo?

Suntem în pragul celei mai mari sărbători creștine. În secolul XXI. Suntem civilizați și organizăm acțiuni de caritate, mitinguri pacifiste, zile bio și eco, salvăm planeta. Inventăm dansuri prin orașe. Suntem din ce în ce mai pozitivi, din ce în ce mai pacifiști. Și nu vrem, dar deloc nu vrem, să ne gândim la atacurile teroriste din lumea arabă. Noi suntem copiii păcii. Facem întâlniri interetnice, dăm mâna ca în ilustratele UNICEF și ne bucurăm.Însă cea mai mare țară ortodoxă din lume, cea care pretinde la titlul de „A treia Romă" sau „Noul Ierusalim" pune la cale un război. Cu patriarhul în frunte. Prin sforile trase de un președinte pe care anul trecut l-am văzut la televizor filmat într-o mică mănăstire de munte. Chiar de Înviere. Pios și cu lumânarea în mână. Reprezentând cel mai mare popor pravoslavnic din lume.

Vă amintiți povestea cu Baraba? Când Pilat vrea să le elibereze evreilor un condamnat și îi pune să aleagă între Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și Baraba („care era aruncat în temniță pentru o răscoală în cetate și pentru omor" - Luca 23; 19). Iar ei toți strigă: „Baraba, Baraba!”. „Și cu Acesta ce să fac?” a întrebat Pilat. „Răstignește-L, răstignește-L!".

Vedem acum aceeași poveste. Vedem popoarele „pravoslavnice" strigând în piață. Și nu pe Hristos îl vor, pe Cel care a spus: cine scoate sabia, de sabie va muri. Nuuuu, ei îl vor pe Putin! Frații noștri ucraineni n-au decât să fie răstigniți. În săptămâna patimilor au fost uciși oameni în Ucraina. Pentru o împărăție trecătoare, nu pentru Împărăția care nu e din lumea aceasta, pe care părea să o preguste Putin anul trecut la mănăstirea din munte.

„Vinovat de răscoală în cetate și omor” - Baraba, Putin? Amândoi. Și chiar dacă ne declarăm ortodocși, nu suntem. Un președinte care nu visează decât pământ, n-are treabă cu cerul, iar un patriarh care îl susține - la fel. Un popor care visează pământurile vecinilor nu e un popor ortodox, ci e acel popor care propovăduia ateismul ştiinţific. Vreau să văd preoții Rusiei în genunchi la zidul Kremlinului pentru pace. Şi atunci voi crede că sunt creștini și că Îl aleg pe Hristos, nu pe Baraba.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md