Politică

Cine sunt noii/vechii deputati

75 la suta dintre deputatii nou-alesi sunt aceiasi pe care i-am mandatat si la alegerile din 5 aprilie a.c., legislatura pe care presedintele R. Moldova in exercitiu a dizolvat-o din cauza crizei politice, iar 32 dintre cei 101 proaspat alesi ne-au reprezentat in legislativ si in mandatul 2005-2009. Un alt grup numeros de deputati au fost timp de mai multi ani demnitari de stat. Iata cine sunt cei pentru care am votat la 29 iulie.

Noii parlamentari au varsta medie de 47 de ani si sunt in cea mai mare parte juristi, pedagogi sau ingineri. Decanul alesilor este in continuare Ivan Calin (PCRM), care are 74 de ani. Alti trei deputati comunisti au varsta de 68 de ani: Vladimir Voronin, presedintele PCRM, Alla Mironic, presedinta Organizatiei veteranilor din R. Moldova, si Anton Miron, ex-deputat. In total, in acest mandat vom avea 11 demnitari care au trecut de 60 de ani (zece la PCRM si unul la PL). Cei mai tineri deputati sunt tot de la PCRM – prim-secretara organizatiei comsomoliste Ina Supac, de 25 de ani, si Grigore Petrenco, de 29 ani, si el fost prim-secretar la comsomol, dar care a dus un mandat de deputat la capat in legislatura 2005-2009. Aici se termina grupul deputatilor sub 30 de ani.

In noul parlament vom avea 25 de femei si 76 de barbati. 20 de femei reprezinta partidul majoritar, cate doua – PL si PD si una – PLDM. Vom mentiona ca numarul femeilor in noul legislativ este mai mic de 30%, rata general acceptata de partidele europene. Din punct de vedere profesional, avem 23 de pedagogi, 21 de juristi, 17 ingineri, 15 economisti, noua medici, sase agronomi si zece deputati de alte profesii.

Cel mai longeviv deputat

Comunistul Vasile Iovv este cel mai longeviv deputat, cu sase mandate la activ, in toate legislaturile de la declararea Independentei R. Moldova. Iovv este urmat de un grup de colegi de partid cu cate patru mandate (aici il includem si pe cel scurt, din perioada aprilie-iunie 2009): Victor Stepaniuc, Eugenia Ostapciuc, Maria Postoico, Ivan Calin, Dimitrii Todoroglo si Vadim Misin. Dintre deputatii din partidele democratice, mai longevivi sunt Dumitru Diacov si Mihai Ghimpu cu cate trei mandate, primul in perioada 1994-2001 si 2005-2009, cel de-al doilea in perioada 1990-1998 si aprilie-iunie 2009.

Vladimiri si Ioni, cei mai numerosi

In noul parlament vom avea cate sase de Vladimir si Ion. Alte prenume des intalnite sunt Anatol, Iurie si Valeriu (de cate cinci ori); Alexandru si Mihai (de cate patru ori). La femei avem cate doua Svetlane, Zinaide si Oxane.

Deputati-problema

21 de deputati figureaza in lista neagra a Initiativei Civice pentru un Parlament Curat, care a monitorizat listele de candidati din punct de vedere al integritatii morale. Marea majoritate a alesilor-problema sunt la PCRM, 18 la numar: Vladimir Voronin, Zinaida Greceanai, Igor Dodon, Vladimir Vitiuc, Victor Stepaniuc, Eugenia Ostapciuc, Vladimir Eremciuc, Maria Postoico, Iurie Eriomin, Anatolie Popusoi, Anatolie Zagorodnai, Vladimir ?urcan, Vadim Misin, Vasile Iovv, Anton Miron, Irina Vlah, Zinaida Chistruga, Dimitrii Todoroglo; PD are doi deputati-problema (Marian Lupu si Valeriu Guma) si PLDM unul (Vladimir Hotineanu).

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *