Ultima oră

Cine sunt provocatorii?

Scandau „Unire!”, dar vorbeau ruseste

Miercuri seara, in timp ce mai multi studenti si liceeni protestau pasnic in Piata Marii Adunari Nationale, a aparut un grup de provocatori, care vroiau cu orice pret sa destabilizeze situatia si sa recurga la violenta, incercand sa sparga cordonul politistilor.

Ca sa evite o varsare de sange, Veaceslav ?abuleac, directorul executiv al postului de radio „Vocea Basarabiei”, a luat megafonul si a incercat sa-i tempereze. „Cei circa 300 de tineri, in varsta intre 16-30 de ani, erau, probabil, drogati ori beti si destul de agresivi. Ei aruncau cu sticle de plastic in sus si incercau sa sparga cordonul politistilor. Unii dintre acestia pareau ca au iesit nu demult din puscarii. Altii scandau „Unire!”, „Romania!”, dar vorbeau ruseste sau intr-o moldoveneasca destul de stalcita. In momentul in care am cerut sa dea inapoi, un pepecedist cu barba a strigat, aratand cu mana spre mine: „E un provocator! Nu-l ascultati! E omul Moscovei!”. El ii indemna pe tineri sa sparga cordonul si sa intre in guvern, motivand ca altfel nu vor fi eliberati cei arestati. Cu greu i-am potolit, protestatarii continuand manifestatia in mod pasnic”, ne-a declarat Veaceslav ?abuleac. El ne-a spus ca printre tinerii agresivi a identificat mai multi membri ai organizatiei „Noua generatie” a PPCD-ului lui Iurie Rosca. „Voronin se teme de proteste pasnice. Si el, si Rosca vor violenta si varsare de sange”, ne-a mai spus ?abuleac.

Pepecedistii de la Floresti cheama lumea la proteste

La redactie ne-a contactat Alexei Voleanschi, locuitor al orasului Floresti, si ne-a comunicat ca ieri s-a intalnit pe strada cu Valeriu Nesterovschi, secretarul organizatiei raionale a PPCD-ului, care l-a indemnat sa mearga la proteste in Chisinau. „Mi-a zis sa organizam transport si sa ne ducem la Chisinau sa-i sustinem pe cei din opozitie ca, daca nu o facem, Filat, Chirtoaca si Ghimpu vor fi inchisi”.
Cu o zi inainte si viceprimarului de Floresti, Ion Iavorschi, i s-a sugerat sa organizeze transport ca oamenii sa se duca la Chisinau sa protesteze. „La primarie a venit un tanar de 25-27 de ani, vorbitor de limba rusa, si mi-a zis ca l-a trimis la mine Nesterovschi. M-a rugat sa le pun la dispozitie un autobuz ca sa poata veni la Chisinau la proteste. S-a recomandat a fi Oleg Solovei si avea o infatisare dubioasa. Parea drogat. A venit si a doua zi cu aceeasi rugaminte. L-am rugat sa se calmeze ca noi rezolvam in mod pasnic aceste probleme si a disparut”, ne-a povestit Ion Iavorschi.

Natalia Hadarca, Nicolae Roibu

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *