Cine va lega clopoțelul?

publicat în Opinii & Editoriale pe 15 Noiembrie 2014, 09:21

Undeva, într-o bucătărie, un cotoșman bătrân, năpârlit și depășit la toate capitolele, stresa șoricimea prin simpla sa prezență. Cotoiul dormea întruna, zi și noapte și, la o adică, șoarecii nu ar fi avut de ce să se teamă de somnorosul pisoi. Dar se temeau pentru că, gândeau ei, dracu’ știe ce e în capul lui. Dacă se preface că doarme?

Dacă noaptea, când în bucătărie e beznă ca în nucă, treci pe lângă el și el te înhață? După multe deliberări, unui șoricel i-a venit în căp’șor o idee genială: haide, a propus el, să-i legăm un clopoțel de gât și, când se va mișca, clopoțelul va suna și noi vom ști că motănoiul nu doarme. Ideea era genială, doar că a apărut o altă problemă, nu mai puțin stresantă: cine-i va lega pisoiului clopoțelul? Niciun șoricel nu dorea să riște să se apropie de îmbătrânitul pisoi, ca să-i lege clopoțelul de gât...

Așa se întâmplă uneori și prin unele cuhnii politice: stă câte un motănoi politic, îmbătrânit și învechit în rele, care doar încurcă și frânează mișcarea înainte a șoricimii politice, dar nimeni n-are curajul să-i lege un clopoțel de gât. Pun punct aici, căci, dacă aș continua, aș compromite genul fabulei. În fabulă, precum se știe, nu se dă totul mură în gură, ci numai se sugerează… Atâta mi-am permis și eu.

TIMPUL, 26 noiembrie 2009