Actualitate

Cine vrea sa puna mna pe Gemenii?

Si sub noua putere liberal-democratica, adevaratii stapani in R. Moldova au ramas reprezentantii vechiului regim*

TIMPUL a scris in numarul de vinerea trecuta ca organele de ancheta, chiar si dupa schimbarea Puterii, trec cu vederea multe dintre faradelegile guvernarii Voronin, care ies acum la iveala. Constatam insa ca se intampla si lucruri mai grave: in loc sa fie pusi sub urmarire penala cei care au incalcat legea, li se intenteaza dosare celor care au avut de suferit si care acum au curajul sa faca dezvaluiri publice. Este si cazul fostului administrator al Centrului comercial „Gemenii” din capitala, Ilie Rotaru.

Acum trei saptamani, I. Rotaru si alti cativa actionari ai intreprinderii au sustinut o conferinta de presa in care l-au acuzat pe Vladimir Voronin ca ar fi ordonat deposedarea lor de avere si inlaturarea din SA „Gemenii”, pentru ca ar fi fost interesat personal de afacere. Actionarii au facut publica si scrisoarea adresata premierului Vlad Filat, in care solicita ajutor pentru a li se face dreptate. La doar doua zile, pe 14 ianuarie, Ilie Rotaru a fost invitat la Centrul Anticoruptie, fiind anuntat… ca este banuit in trei dosare penale!

In conferinta de presa din 12 ianuarie, Ilie Rotaru a declarat ca, inca in 2006, pe cand era administrator al SA „Gemenii”, i-au parvenit primele informatii precum ca intreprinderea este in lista afacerilor de care este interesata familia Voronin, dupa care a fost pusa in functiune schema de preluare. Conducerea SA „Gemenii” a fost actionata in judecata de o persoana care, desi nu era actionara, a cerut instantei sa declare nule toate deciziile privind crearea administratiei intreprinderii, precum si cele emise de aceasta. Asta a si decis Judecatoria economica de circumscriptie Chisinau, prin hotararea sa din 11 ianuarie 2007, executata in aceeasi zi. Ca urmare, Ilie Rotaru a fost inlaturat de la conducerea SA „Gemenii” si deposedat de proprietate, la fel ca si alti actionari mari, iar angajatii au fost concediati. Actionarii deposedati, care, impreuna, detineau pachetul majoritar de 70%, sustin ca n-au semnat niciun document ce ar dovedi ca au vandut cuiva actiunile. Imediat, in functia de administrator a fost numit un cetatean strain, apoi o alta persoana, iar de la inceputul lui 2008 conducerea SA „Gemenii” este exercitata de Igor Prisacaru.

Interese „la nivel inalt”

Rotaru sustine ca, ulterior, autorii acestei „crime economice” ar fi falsificat registrul actionarilor SA „Gemenii”, actionarii legali fiind inlocuiti cu persoane numite de Vladimir Voronin prin omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Dupa falsificarea registrului, sustin fostii proprietari, pachetul majoritar a revenit „Geomold” SRL , printre fondatorii careia „figureaza si doua firme-fantoma – una din Cipru si alta din Panama”. Ilie Rotaru a declarat ca „faptele de falsificare a registrului actionarilor si de deposedare a actionarilor legali de avere si de venituri in proportii deosebit de mari” pot fi usor demonstrate, deoarece s-a pastrat registrul vechi.

„Informatiile despre interesul lui Voronin fata de SA „Gemenii” mi-au fost confirmate personal de un colaborator al CCCEC, de catre ex-presedintele Curtii de Apel Economice, Petru Railean, si de catre presedintele Curtii de Apel Chisinau, Anatol Doga”, a mai spus I. Rotaru, mentionand ca o dovada sunt si notele informative adresate lui Voronin si consilierilor sai de catre Petru Railean si judecatorul Aurel Colenco, care a instrumentat dosarul la Judecatoria Economica.

Dosar scos de la naftalina

Acestea au fost declaratiile facute de fostul administrator al SA „Gemenii” la conferinta de presa din 12 ianuarie. Iar peste o zi, pe 14 ianuarie, a fost chemat la CCIEC, unde i s-a inmanat o citatie pentru 21.01.2010 si i s-a spus ca impotriva lui sunt intentate trei dosare penale, cate unul in fiecare dintre anii 2005-2007, si ca toate sunt in procedura. Prezentandu-se la CCIEC pe 21.01.2010, Ilie Rotaru este instiintat ca, de fapt, in procedura se afla doar un singur dosar, pornit in 2007, despre care, spune el, nu stia nimic. „Surpriza” a fost si mai mare cand a citit „ordonanta de recunoastere in calitate de banuit pe dosarul 200503667”, adica un dosar deschis pe numele sau in 2005 (!), pentru depasirea atributiilor de serviciu, si care a fost clasat in acelasi an, din lipsa de probe. Exista rezolutia procurorului din 24.10.2005 privind neinceperea urmaririi penale pe dosarul 2005036367 in privinta lui Ilie Rotaru, precum si ordonanta din 13.12.2005, prin care procurorul a dispus scoaterea acestuia de sub urmarire penala si incetarea acesteia din motivul lipsei in actiunile lui Ilie Rotaru a elementelor infractiunii. Rezolutia din 24.10.2005 si ordonanta din 13.12.2005 au fost confirmate si prin incheierile judecatorului de instructie din sect. Buiucani din 08.12.2005 si 23.12.2005.

Bazandu-se pe asta, Ilie Rotaru a scris o plangere la Judecatoria Buiucani, prin care cere sa fie declarata nula, ca fiind nelegala, ordonanta CCIEC din 14.01.2010, prin care a fost repornita urmarirea penala impotriva sa. „Cred ca ei au hotarat sa preia vechile dosare, dupa ce eu si alti actionari am tinut conferinta de presa din 12.01.2010, indeplinind comanda fostilor si inca actualilor lor sefi si pentru a se proteja personal de posibila raspundere privind situatia de la SA „Gemenii”, se spune in plangere.

„Banuit” din 2005?

Petitionarul aduce mai multe argumente juridice care ar demonstra ca actiunea CCIEC este ilegala. Astfel, ancheta pe acest dosar, pornita in 2005, a depasit orice termeni rezonabili. Totodata, potrivit Codului de Procedura Penala, un cetatean, in cazul dat – Ilie Rotaru, se putea afla in calitate de banuit cel mult sase luni de la demararea anchetei. Daca in acest termen nu a fost scos de sub urmarire penala sau nu i s-a inaintat invinuire pe dosarul dat, atunci statutul sau de banuit devine nul.
Mai mult, anchetarea faptelor care i se incrimineaza, prevazute de art. 191 CP, nici nu tine de competenta CCIEC, sustine Ilie Rotaru, si asta pentru ca statul nu detine patrimoniu in SA „Gemenii”. De asemenea, mentioneaza Rotaru, ordonanta privind punerea sa sub urmarire penala este ilegala si din motiv ca a fost emisa „in baza unor plangeri (denunturi) false, scrise de persoane care nu au avut nimic legal la SA „Gemenii”.

„Ordonanta din 14.01.2010 este, in realitate, un act de tratament inuman, care dureaza de multi ani impotriva mea cu scopul de a ma deposeda (pe mine si pe ceilalti actionari legali) de proprietate la SA „Gemenii” in favoarea unor persoane care tot timpul se ascund dupa spatele organelor de drept din RM”, mai afirma Ilie Rotaru in reclamatie, mentionand ca, astfel, sunt incalcate si prevederile din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului privind inadmisibilitatea tratamentelor inumane si protectia proprietatii private.

In concluzie

Asadar, calvarul celor de la „Gemenii” continua. Cu adevarat, guvernele vin si se duc, iar mafia economico-politico-financiara ramane. Ramane neclintita. Pentru ca e… ingemanata (cu cine?) si e ocrotita (de cine?). Nu stim daca Procuratura va reactiona la acest subiect, noi, insa, il vom urmari cu atentie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *