Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 16:53

flashCiocniri la Paris

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ziua de greve şi manifestaţii din Franţa contra reformei codului muncii a mobilizat mai puţină lume decât în trecut. La apelul lansat de sindicatul CGT, în tot Hexagonul au fost organizate circa 200 de marşuri de protest. Cel de la Paris a degenerat în ciocniri cu poliţia.

Cortegiul parizian a urmat drumul de la piaţa Bastiliei până la place d’Italie şi pe tot parcursul s-au înregistrat incidente. Potrivit martorilor oculari, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce unii dintre manifestanţi au lansat diverse proiectile. Potrivt prefecturii de poliţie a capitalei, « circa 300 de persoane purtând cagule » se infiltraseră în cortegiul manifestanţilor care, la origine şi în mare parte, se dorea unul revendicativ dar pe un ton festiv. Un aer de petrecere a fost dealtfel insuflat de zecile de angajaţi ai bâlciurilor care au venit deghizaţi în clovni ca să-şi apere profesia.

Reamintim că aceste proteste sunt îndreptate contra reformei codului muncii pe care executivul de la Paris vrea s-o aplice rapid folosind ordonanţe guvernamentale. CGT, singurul mare sindicat care a chemat la greve şi manifestaţii, se bizuie pe mobilizarea de azi ca să obţină o îndulcire sau chiar o retragere a respectivului text.La Paris şi la Marsilia, principalele oraşe în care s-au organizat manifestaţii, ar fi ieşit în stradă câte « 60.000 de oameni », spune sindicatul. Poliţia anunţă de partea ei doar « ceva mai mult de 7.000 de manifestanţi la Marsilia şi 24.000 în capitală ». In primăvara anului trecut, contra noii legi a muncii, « el-Khomri » cum se numeşte ea după numele fostului ministru, se mobilizaseră peste 400.000 de oameni în stradă.

In mod evident, ziua de azi, cu un front sindical dezunit, mai puţin consensuală decât cea din 2016 când manifestaseră mai toate marile sindicate în stradă, a scos mai puţină lume în stradă. Liderul sindicatului CGT vorbeşte totuşi de « un test reuşit şi o mobilizare socială foarte puternică ». De partea sa, Executivul de la Paris, în frunte cu preşedintele Emmanuel Macron, se declară decis să ducă la bun sfârşit reforma care se vrea şi unul dintre cele mai emblematice şantiere ale debutului de mandat prezidenţial.
 
Franţa: Codul muncii şi arta de a trăi

Mobilizarea a fost puternică, marţi 12 septembrie, în Franţa, la Paris şi în numeroase alte oraşe, împotriva reformei preconizată de executiv privind flexibilizarea pe piaţa muncii. Preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat însă departe de manifestanţi, mai precis într-o vizită în Antilele franceze, unde uraganul Irma a provocat mari daune.
“Leneşi din toate ţările…”. Este titlul unui articol semnat de directorul cotidianului Libération, Laurent Joffrin, care îl parafrazează pe Marx dar face aluzie şi la o declaraţie prea puţin inspirată făcută săptămîna trecută de preşedintele Emmanuel Macron. Dorind să arate că va continua cu fermitate pe calea reformelor, şeful statului francez a spus de fapt că "nu va ceda în faţa leneşilor".

Personal cred că mulţi dintre francezii care au ieşit să manifesteze marţi împotriva schimbărilor din codul muncii au făcut-o întrucît s-au simţi nu atît vizaţi, cît revoltaţi de acest adjectiv. De fapt, Franţa a promovat o artă de a trăi care nu este tocmai compatibilă cu modul de a munci anglo-saxon şi cu ultra-liberalismul.

“Tara aceasta nu vrea modelul liberal” a spus liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, aflat în fruntea unui cortegiu de manifestanţi la Marsilia. El are dreptate într-o mare măsură dacă ţinem cont de faptul că dintre toate marile ţări occidentale Franţa s-a adaptat cel mai greu la globalizare şi implicit la ritmul şi stilul anglo-saxon. Oare pot fi calificaţi drept “leneşi” nişte oameni care pur şi simplu vor să aibă mai mult timp pentru ei şi pentru familia lor, ca să se bucure de viaţă?

Într-o ţară, singura din lume, care a decis să reducă săptămîna de lucru de la 39 la 35 de ore cuvîntul “leneş” folosit de şeful statului nu putea să nu facă valuri. Si să un fie reluat chiar şi la manifestaţii, ca slogan mobilizator. “Leneşii sunt în marş.” “Macron, eşti terminat, leneşii sunt în stradă”. Iată ce se putea citi ieri pe unele pancarte, în timp ce preşedintele era în vizită de “lucru” în Antile.

Revin la toată această poveste pentru că uneori, un cuvînt “nefericit” pronunţat într-un moment inoportun poate compromite o acţiune legitimă. Emmanuel Macron este însă tînăr şi are timp să mediteze la forţa şi la capcanele limbajului.

SURSA: RFI

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul