Actualitate

Cipru a reclamat Turcia la consiliul de securitate al ONU

Autoritățile din Ciprul de Nord, o republică separatistă nerecunoscută de comunitatea internațională, au anunțat că stațiunea abandonată Varosha, care a fost lăsată în paragină după alungarea ciprioților greci acum mai bine de patru decenii, va fi redeschisă parțial și va intra sub control civil pentru repopulare.

„Aceasta este o încălcare evidentă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și va avea un impact negativ asupra eforturilor noastre de a redeschide negocierilor”, a spus ministrul cipriot de externe, Nikos Christodoulides, după întâlnirea cu omologul său grec, Nikos Dendias.

Ciprioții greci, care reprezintă întreaga insulă la nivel internațional, se tem că o schimbare a statutului zonei ar putea reprezenta un prim pas pentru preluarea controlului de către Turcia.

Decizia ciprioților turci a declanșat un val de critici din partea Occidentului, care a numit-o „inacceptabilă” și „o provocare”.

Marți, Președintele turc, Recep Erdogan, a declarat că negocierile în ce privește procesul de pace și viitorul Ciprului pot avea loc doar în contextul unei soluții cu două state, o poziție care inflamează tensiunile între UE, Grecia și Cipru, pe de-o parte, și Turcia de cealaltă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *