Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Eveniment 16 Iunie 2010, ora 10:03    Din editia print

Fideli lui HipocratCirca 800 de absolvenţi au depus jurământul de medic

Marime Font

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” sub egida Ministerului Sănătăţii din R. Moldova a organizat, ieri, festivitatea solemnă de depunere a jurământului de medic şi farmacist, promoţia 2010.

La ceremonie au participat, în afară de studenţi şi profesori, invitaţi de seamă precum ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, preşedintele Ligii medicilor din R. Moldova, Gheorghe Ghidirim, ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Serghei Pirojkov, şi alţi oaspeţi de onoare.

Emoţii de bucurie au putut fi citite pe chipurile absolvenţilor şi în discursurile lor, în care au mulţumit colegilor, profesorilor şi părinţilor pentru sprijinul acordat pe parcursul celor şase ani în care au fost studenţi. Conform spuselor Alionei Năstase, absolventă a Facultăţii de Sănătate Publică, relaţia dintre studenţi şi profesori a devenit una de prietenie. Ahmad Hussein, originar din Israel, a mulţumit din partea studenţilor străini profesorilor, părinţilor, pentru că i-au ajutat să-şi îndeplinească visul de a deveni medici. „Tot ce am acumulat pe parcursul acestor ani vom utiliza în profesia noastră şi vom respecta jurământul depus”, a afirmat absolventul.Rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, academicianul Ion Ababii, a specificat că medicii sunt obligaţi să-şi onoreze datoria sfântă de a sta de veghe la sănătatea pacienţilor. Iar ministrul Sănătăţii a îndemnat absolvenţii să-şi amintească momentele fericite când abia au păşit pragul universităţii. „Suntem deja colegi. De mâine începeţi să vă faceţi studiile în profesia aleasă, pentru că ţara noastră are nevoie de mulţi medici”, a spus ministrul Vladimir Hotineanu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, a dorit absolvenţilor sănătate pentru că, potrivit lui, de sănătatea medicilor depinde sănătatea tuturor. „Vă dorim realizare deplină şi să contribuiţi esenţial la transformarea R. Moldova într-un stat liber, democratic şi prosper”, a conchis ministrul. Preşedintele Ligii medicilor din R. Moldova, Gheorghe Ghidirim, a fost întâmpinat cu ovaţii de foştii săi studenţi. „Împărtăşesc împreună cu voi momentul culminant din viaţa voastră - momentul în care aţi devenit medici. Să nu încetaţi să vă perfecţionaţi în permanenţă, căci cine a părăsit cartea, pe acela îl părăsesc pacienţii”, a menţionat Gheorghe Ghidirim, dorind absolvenţilor drum bun în viaţă.

Părinţii, mai emoţionaţi decât copiii lor, şi-au exprimat bucuria, felicitându-şi odraslele şi oferindu-le buchete de flori. „Ne bucurăm că feciorul nostru a absolvit Universitatea de Medicină. L-am susţinut pe tot parcursul celor şase ani şi-l vom susţine în continuare. Îi dorim sănătate pentru că dacă va fi el sănătos, va putea acorda ajutorul cuvenit şi pacienţilor. Celorlalţi medici care au depus astăzi jurământul le doresc succese”, a adăugat Lidia Cumpătă din Făleşti.

Anul acesta circa 700 de absolvenţi autohtoni şi alţi circa 130 din 11 ţări ale lumii au depus jurământul de medic şi farmacist.

Nelly Gâştemulte

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md